До 25-ї річниці Конституції України публікуємо інтерв’ю з народними депутатами України, експертами, учасниками конституційного процесу про перебіг створення Основного закону країни, про механізми підвищення ефективності Конституції України та спогади про «конституційну ніч».

 

Конституція - це база, основний Закон Держави. Всі інші закони формуються, готуються та приймаються, аби не порушувати вимоги Конституції,

Євген Лупаков - народний депутат України ІІ скликання.

 

Особливості конституційного процесу.

Конституцію фактично готували та розглядали з моменту відновлення незалежності України. Були різні команди та напрямки.

Президент України Леонід Кучма хотів, щоб було ухвалено його варіант Конституції та вже от-от мав оголосити референдум. Його всього-на-всього випередив тодішній Голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Перехитрив.

Є, звичайно, протилежні думки щодо ролей Мороза та Кучми у прийнятті Конституції. Але я вважаю, що тут вони зіграли на двох.

Важко голосувалися питання щодо символіки, затвердження прапора, мови. Тому в хід пішли так звані «пакетні голосування». «Добре: ці не хочуть це, ті не хочуть те, беремо пакет, отак, разом. Згодні? Згодні, давай», - саме так і відбулася наша Конституція.

Лише з п’ятого голосування «протягнули» мову. А з прапором… Комуністи категорично не хотіли приймати прапор, який вони вважали «бандерівським». Вони не розуміли, що на той час і синьо-жовтий, і жовто-синій прапор - це був один і той самий прапор через те, що розміщення кольорів не було закріплене - як за часів УНР (Української народної республіки – ред.), так і за часів Гетьмана Павла Скоропадського. Хоча деякі експерти вважають, що Скоропадський перевернув прапор на синьо-жовтий.

До речі, Верховна Рада свого часу ухвалила Закон, що лише вона має право затверджувати прапори видів військово-морських сил, будь-яких військових та інших серйозних формувань. Але за весь час існування Парламент України затвердив прапор лише податкової служби. І нині Військово-морські сили України ходять під прапором, який затвердив Скоропадський 29 квітня, День моря святкуємо.

Важко проходило і питання щодо Криму. Комуністи уперлися в його статус. Фактично з Криму були одні комуністи. Підтримали їх також комуністи Херсонської та Миколаївської областей. Вони наполягли та довелося погодитись. Бо голосували «в пакеті»: територія, мова й прапор. Три питання зразу одним махом - бабах, проголосували! І Крим зробили автономією. Та й зараз нам ще не вистачає «донецьких», «закарпатських» і всяких інших автономій.

Україна має бути унітарною, єдиною та неподільною. Ніяких федерацій, нічого! Ба більше, у той момент, коли українська нація лише відроджується.

 

Як зробити Конституцію більш ефективною

Величезний недолік Конституції 1996 року – це визначений нею статус суддівської влади. Якщо ми говоримо, що це гілка влади, то вона має обиратися, а не призначатися. Це - головна проблема сьогодні.

Навіть у Радянському Союзі, хоч формально, але суддівська влада обиралася.

В Україні суддівська влада призначається, тому вона кишенькова,  покриває мафію, корупцію і це - значний недолік Конституції тодішньої і, фактично, нинішньої.

Що би не міняли, але ситуацію з виборами суддів ніяка влада не хоче змінювати, бо ніяка влада не прагне втрачати важіль впливу. Зручно, аби судді були залежні та «ручні».

Аби працювала Конституція та будь-який інший закон, має бути незалежна  суддівська влада - не кишенькова, не продажна, тоді будуть діяти всі закони. За будь-якої влади, якщо є невідворотність покарання, закон діятиме. Якщо закон – як дишло, а цим дишлом крутять судді - маємо те, що маємо.

Основним вирішенням проблеми є налагодження системи судової влади. На жаль, без цього не живе жодна країна. Усюди без нормального суду життя неможливе.

Ще один недолік -  коаліція. Це велика «дурилівка» та клоунада, яку зіграли з народом. Українська нація лише відроджується. На жаль, досі український народ – це ще «совєцька, хвора» нація. І тому маємо всі ці проблеми, пов’язані з виборами, зокрема, з продажністю. Бо той, хто продається на виборах, потім ще продається наступні 4-5 років.

Конституція - це база, основний Закон Держави. Всі інші закони формуються, готуються та приймаються, аби не порушувати вимоги Конституції. Я дуже щасливий, що мені у житті пощастило брати участь в ухваленні цього Акту.

 

Чим запам’яталася конституційна ніч

Документ ухвалювали всю ніч. Депутати переривалися на буфет: поїсти або ж випити «міцного». Хто скільки витримає, стільки й пив. Я був у залі всю добу - з першого до останнього моменту! Нікуди не виходив.

Десь години до третьої ночі людей було мало, а потім повернулися вже депутати з «команди» Президента Леоніда Кучми.

Були окремі народні депутати, яким була команда «не голосувати». А потім, коли Мороз сказав: «Хто не буде голосувати, ми позбавимо депутатства»... Ця фраза стала аргументом для них.

Треба віддати належне тодішньому Голові Верховної Ради України Олександрові Морозу - це він проштовхнув цю Конституцію.

Друге питання, що якби цього не було, то ще раз підтверджую, що Конституцію просто не ухвалили б. Окремі статті Мороз ставив по 3-4-5 разів: «Ну, давайте ще раз, двох голосів не вистачає, давайте ще!»

Річ у тім, що окремі статті Конституції під час ухвалення розглядалися, як кажуть зараз, просто «кнопкодавились»… Здебільшого сьогодні всі депутати – кнопкодави. За винятком 5-7 нардепів, які керують. А всі інші – це маріонетки.

Зараз не можна натиснути кнопку за сусіда. А за командою можна тиснути? Тоді не заборонялося тиснути кнопки за всіх, бо якби не тиснули, то Конституцію б не прийняли.

Я сидів тоді в останньому ряду, то бували такі моменти, що бігав по ряду і тиснув за своїх та інших. Це було нормально та не вважалося порушенням. 

Після ухвалення Конституції приймали присягу народного депутата України. Ігор Юхновський зачитав присягу, а потім усі отримували бланки присяги та розписувалися. Це теж було вперше. І я був одним із перших.

 

Цікаві моменти

 От пару цікавих моментів…. Коли Кучма на запрошення прийшов уранці, Конституція вже ж прийнята, він сказав: «Ну все-все, ви прийняли, ви молодці, усім дам ордени»…

І тоді сімнадцять народних депутатів від Спілки офіцерів України заявили, що з рук Кучми ніяких нагород не приймуть. Шістнадцять  відмовились, один, правда (сміється)…як завжди є….

І друге питання. Є така книга народного депутата Дмитра Чобота «Свистун». Так от. Ходили, фотографувалися, потім Олександр Мороз запросив усіх до їдальні, що в підвалі будівлі, - відсвяткувати цю подію. Там у маленькому технічному приміщенні  не протиснутися. Всі збуджені, говорять, згадують, як же воно там було дві години тому. Мороз намагався: «Увага! Увага!» - ніхто не реагує. І тут пронизливий свист! Миттєво все затихло, усі дивляться – хто? Стоїть Кучма, чотири пальці – в рота і свистить. Уявляєте? І потім була написана книга «Свистун».

На базі Конституції формуються, готуються і приймаються всі інші закони, які повинні на ній базуватися і не порушувати вимоги Конституції. Це  основний закон. І я дуже щасливий тим, що мені в житті пощастило брати участь у прийнятті цього Закону.


Фото: газета «Голос України», інформагентство «Укрінформ»

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50