У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №25 від 18 червня 2021 року опубліковано ряд Законів і Постанов, прийнятих під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Так, опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання», яким удосконалюється порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Законом розмежовується державний, внутрішній та громадський контроль за додержанням законодавства про працю; уточнюються підстави для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведенні; визначаються граничні строки накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про працю та зайнятість населення та винесення контролюючим органом припису при першому вчиненні правопорушення; встановлюється адміністративна відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю) за винесення приписів, розпоряджень, податкових повідомлень-рішень, вимог та рішень про накладення фінансових стягнень, що скасовані в адміністративному чи судовому порядку тощо.

Закон набув чинності 27 квітня 2021 року.

У Відомостях розміщено текст Закону «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз», яким створюються правові підстави для збору біометричної інформації іноземців та осіб без громадянства у рамках процедури оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію.

Закон буде введено в дію 26 вересня 2021 року.

Також опубліковано Закон «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Документом запроваджується виплата застрахованим особам, які втрачають частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, одноразової допомоги у розмірі: вісім тисяч гривень (за рахунок коштів Державного бюджету України); у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування (за рахунок коштів місцевого бюджету); визначаються умови надання такої допомоги, порядок її виплати тощо.

Закон набув чинності 9 квітня 2021 року.

Опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі», який набув чинності 15 травня 2021 року.

Закон врегульовує питання сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO.

У віснику також опубліковані постанови про призначення Ляшка В. К. на посаду Міністра охорони здоров’я України, Кубракова О. М. на посаду Міністра інфраструктури України, Любченка О. М. на посаду Першого віце-прем’єр-міністра України - Міністра економіки України.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15