Питання усиновлення обговорено під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг.

Відкриваючи засідання, голова ТСК Павло Сушко зазначив, що реформа деінституціалізації, яка проводиться відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, передовсім мала на меті подолання сирітства, надання послуг сім’ям у складних життєвих обставинах, щоб діти через скруту батьків не потрапляли до інтернатів. «І кількість дітей, усиновлених або влаштованих в сімейні форми виховання, кількість дітей, яких змогли вивести з інтернатних закладів, є об’єктивним критерієм успішності реформи. Тому нам важливо дослідити і як реалізується в нашій країні право дитини на усиновлення, і чи здатні дорослі реалізувати свої можливості усиновити дитину або надати дитині можливість зростати у прийомній сім’ї», - сказав голова ТСК. При цьому він наголосив: «Всі діти повинні мати родину. Родину, яка спроможна забезпечити гармонійний розвиток дитини, надати турботу та захист. На мою думку, це є головою метою державної політики в сфері захисту прав дітей». Павло Сушко нагадав, що «державою ще у 2014 році отримано позику Світового банку, розмір якої зараз становить 600 млн дол США, та яка повинна використовуватися на підвищення ефективності соціальної допомоги та системи соціальних послуг в Україні для малозабезпечених сімей, підтримки поступової деінституціалізації послуг по догляду за дітьми та зміцнення адміністрування надання як соціальної допомоги, так і соціальних послуг».

«Тому слідча комісія розбирається, чи так все добре у нас в країні з усиновленням, що єдина категорія дітей, яких залишилося деінституціалізувати, – це діти, які навчаються у спеціальних школах», - наголосив Павло Сушко. Він повідомив, що до участі у засіданні запрошені керівництво обласних державних адміністрацій, начальники служб у справах дітей та директори обласних центрів соціальних служб.

Під час засідання із доповіддю-презентацією про стан усиновлення в Україні і проблеми, пов’язані з ним, виступив Юрій Павленко. У свою чергу, Лариса Білозір повідомила про випадки корупції у системі усиновлення.

Представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина поінформувала про проведений моніторинг. Вона повідомила про випадки відсутності соціального супроводу у сфері опіки і піклування, а це саме та форма влаштування, в якій перебуває найбільша кількість дітей в Україні. За її словами, виявлено багато проблем у стосунках між дітьми і їхніми опікунами/піклувальниками, також значна кількість опікунів не отримує державну допомогу. Щодо прийомних сімей та ДБСТ, то тут спостерігається неякісний підбір батьків-вихователів, не проводиться підготовка вихователів, індивідуальні особливості дитини не враховуються. «У закритому інституційному закладі дитина перебуває сам на сам із системою. Наявне неякісне надання освітніх послуг у спеціальних закладах, виявлені випадки, коли уроки проводились формально, відтак, з такого інтернатного закладу дитина виходить неконкурентоспроможною. У інтернатних закладах відсутнє медичне обладнання для надання реабілітаційних послуг. Діти в дитячих притулках перебувають і після досягнення повноліття, в ЦСПР діти перебувають довший термін, ніж передбачено законодавством. Діти в інтернатних закладах не поінформовані про свої права. Педагоги не завжди враховують важкий досвід дітей і не намагаються знайти з ними психологічний контакт. По більшості дітей, по яких ведеться судовий розгляд, відмічається затягування справ», - сказала Аксана Філіпішина. Що стосується приватних дитячих закладів, то у Представника Уповноваженого є інформація від Мінсоцполітики про 16 таких закладів. Аксана Філіпішина також озвучила, які скарги надходили до офісу Уповноваженого. Також вона розповіла, яким чином діти з інституційних закладів потрапляють за кордон, які порушення при цьому відбуваються.

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов поінформував про роботу прокуратури в розрізі порушень прав дітей, повідомив про кількість кримінальних проваджень і виявлені порушення.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна акцентувала увагу на проблемах із процедурою усиновлення, яку необхідно змінювати, і чітко визначити, хто цим має займатися, а саме, облдержадміністрації. Марина Лазебна поділилася планами запровадження єдиного соціального реєстру.

Під час засідання було заслухано інформацію офіційних представників Київської, Сумської та Донецької областей.

За результатами обговорення було прийнято рішення: надати рекомендації Кабінету міністрів України, Міністерству соціальної політики, Міністерству освіти і науки, Міністерству охорони здоров’я України та органам виконавчої влади регіонів України; звернутися до Генпрокуратури з проханням проаналізувати факти порушень, озвучених на засіданні ТСК, зокрема, з’ясувати обставини інциденту у Березківській школі-інтернаті Миколаївської області; доручити члену ТСК виїхати у Сумську область для вивчення озвучених на засіданні проблем.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30