Членство України в НАТО має визначатися винятково відповідністю стандартам і рівнем готовності, а не міжнародною кон’юнктурою чи бажанням не роздратувати агресора, який, відчуваючи слабкість та невизначеність, діє більш нахабно. На цьому наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу на Молодіжному Київському Безпековому Форумі, заснованому Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Сьогодні мені дуже хотілося прийти на цей захід не по протоколу, а у новій формі національної збірної України з футболу,  на якій є дуже цінні для кожного українця символи і слова. Це кольори нашого прапора, наш герб, це карта єдиної і неподільної України і це патріотичне вітання "Слава Україні – Героям слава!". Це дуже потужні образи, які об’єднують мільйони українців за цінностями, вірою і впевненістю в тому, що ми єдина нація. І так само багатьох із нас, а особливо нашу молодь, об’єднує прагнення бачити Україну в Європейському Союзі та НАТО», – зазначила Олена Кондратюк у вступному слові.

Вона нагадала, що 7 лютого 2019 року у Верховній Раді були проголосовані зміни до Конституції, які закріпили стратегічний курс України на членство в Європейському Союзі й НАТО. На її переконання, ця стратегічна мета має бути непохитною і недоторканною для всіх політичних сил України.

«Цим не можна політично спекулювати під час виборів і ці норми Конституції ніхто не дозволить переглянути. Ми у Парламенті, більшість та меншість – можемо сперечатися щодо різноманітних тактик, економічних моделей чи соціальних стратегій, але напрям нашого євроатлантичного руху має залишатися незмінним», – наголосила Заступниця Голови Верховної Ради.

Олена Кондратюк також процитувала пункт 23 Декларації Бухарестського саміту НАТО від 3 квітня 2008 р., у якому йшлося: «НАТО вітає євроатлантичні прагнення щодо членства в НАТО України та Грузії. Сьогодні ми дійшли згоди, що ці держави стануть членами НАТО». Також у декларації зазначалося, що «ПДЧ буде наступним кроком для України та Грузії на  шляху до членства. Сьогодні ми чітко заявляємо, що підтримуємо заявки цих країн щодо ПДЧ».

Віцеспікерка зазначила,  відтоді минуло 13 років, а Україна досі фактично стоїть перед дверима, які ніяк не можуть відчинитися.

«Тому зараз перед нашим поколінням, тими хто при владі і бере на себе відповідальність за країну, має стояти лише одне питання: що ми повинні зробити для реалізації євроатлантичного вибору України?  А молоді люди, які присутні тут, або дивляться нас на стрімі, мають повне право питати у нас і наших міжнародних партнерів: що ви робили усі ці роки? Коли ж українці будуть жити в ЄС і НАТО і чому ми досі не там?», – зауважила Олена Кондратюк.

Вона також вважає, що Україна заплатила дуже високу ціну, щоби спростувати міфи про нібито неможливість бути членом Альянсу для тієї держави, яка має військові конфлікти на своїй території.

«Скільки ще синів і доньок мають віддати своє життя, захищаючи територіальну цілісність України від російської агресії, щоб у країнах НАТО припинилися дискусії на цю тему. Аби двері Альянсу для нас не просто були відкритими на словах, але й у них можна було увійти?», – сказала Віцеспікерка.

На переконання Олени Кондратюк, історична справедливість має бути відновлена, а Україна і Грузія повинні ближчим часом одержати План дій щодо членства і стати повноправними учасниками НАТО. Як представниця опозиції, Заступниця Голови Парламенту також закликала українську владу до активного руху щодо проведення необхідних реформ.

«Відкинути будь-яку імітацію і відповідально вести країну до членства в НАТО. Водночас вірю, що й український Парламент має достатньо експертних знань, щоби законодавчо підтримати всі необхідні для євроатлантичної інтеграції України зміни. Повністю поділяю сказані Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві, у стінах Верховної Ради слова про те, що «цей Парламент має історичну можливість змінити Україну на краще»», – сказала Олена Кондратюк.

Вона наголосила, що головним завданням усіх гілок української влади у тісній співпраці з опозицією має стати приведення державного і суспільного життя України у відповідність з високими євроатлантичними стандартами у сфері верховенства права, подолання корупції, надійного захисту інвестицій, ґендерної рівності.

«Сподіваюся, що спільними зусиллями до кінця 2021 року буде повністю ухвалений пакет з п’яти базових законів євроатлантичного пакета. Поряд з уже ухваленими актами  про розвідку та оборонні закупівлі мають бути ухвалені: уже згаданий закон про Службу безпеки України, а також закони про державну таємницю та  цивільний демократичний контроль», – зауважила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради також бачить значний потенціал у просуванні України до НАТО через активний розвиток міжпарламентської дипломатії, зокрема, з державами членами Альянсу і передусім з нашими західними сусідами.

«Сьогодні ми працюємо над тим, щоб у травні 2022 року прийняти у Києві перенесену весняну сесію Парламентської Асамблеї НАТО, проведенню якої перешкодила пандемія коронавірусу», – повідомила вона учасникам Форуму.

 Особливі сподівання також покладаються на стратегічного партнера  України Сполучені Штати Америки. «Без залучення американської сторони  та її лідерства в міжнародній коаліції з приборкання агресора нам буде вистояти набагато складніше», – вважає Олена Кондратюк.

Наприкінці виступу вона зазначила, що проведення Форуму передує Саміту НАТО, який відбудеться у Брюсселі, а також зустрічі 16 червня у Женеві президентів США та Російської Федерації.

«З огляду на обставини України не буде ані на цьому Саміті, ані, зрозуміло, на американсько-російському Саміті. Але не це є головним. Головним є те, що без вирішення українського питання, яке полягає у повному і безумовному відновленні нашої територіальної цілісності та суверенітету, не може бути безпечної і цілісної Європи. Як не може її бути і без України – нового члена НАТО!» – наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також подякувала Арсенію Яценюку за запрошення взяти участь у форумі та побажала плідної роботи всім його учасникам та учасницям.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30