20 травня відбувся перший Національний онлайн-урок для учнів і вчителів на тему: «Що таке Парламент та як він впливає на моє життя?».

Його учасниками стали понад 35 тисяч школярів 7-9 класів і дві тисячі вчителів з усієї України.

На початку уроку, Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зазначила: «Приємно, що стільки шкільних спільнот з усіх куточків держави долучилося до заходу. Адже Парламент – ключова інституція, історичні рішення ухвалюються саме в його стінах».

Вона розповіла про важливі закони в сфері освіти, функції та основні повноваження Верховної Ради, значення її роботи для держави, а також про Комплексну програму парламентської просвіти.

«У минулому скликанні народні депутати ухвалили базовий Закон «Про освіту», за яким ви зараз навчаєтеся, а минулого року проголосували за Закон «Про повну середню освіту», який вплинув на правила учнівського самоврядування. Зокрема, надав йому більше прав. Наприклад, є чіткі повноваження, а саме право керівника учнівського самоврядування на невідкладний прийом керівником закладу освіти, брати участь у педагогічних радах. Декілька років тому ми могли лише мріяти про це. А зараз ви можете користуватися цими інструментами», - зазначила Олена Кондратюк.

За її словами, 40% молоді не цікавиться політичним життям. Покликана змінити цю ситуацію Комплексна програма парламентської просвіти, яка допоможе доступною та зрозумілою мовою розповідати про Верховну Раду, осучаснити підхід до розуміння парламентаризму.

Також реалізується проект «Відкрита Рада» - комплекс позитивних змін, які усі зможуть незабаром побачити. «Зокрема, плануємо відновити екскурсії після обмежень, що змінять підхід, незабаром запрацює онлайн реєстрація для відвідування та у тестовому режимі запустимо мобільний додаток», - додала Заступник Голови Верховної Ради.

Заступник постійної представниці ПРООН в Україні  Манал Фоуані зазначила, що програма з 2019 року працює над покращенням комунікацій в Парламенті та впровадженням різних сучасних інструментів. «Сьогодні ви маєте готуватися до майбутньої активної ролі в житті держави, та вчитися як співпрацювати з парламентом», - звернулася вона до учнів.

Під час онлайн-уроку презентували відеоролик про відкритий Парламент. Автор уроків парламентської просвіти Ірина Колотило розповіла школярам про роботу Верховної Ради у формі інтерактивної гри, а також відповіла на запитання учнів.

Захід організований проектом ЄС-ПРООН з парламентської реформи спільно з Освітнім Центром Верховної Ради у рамках міжнародного Тижня відкритості «Партнерства «Відкритий уряд» та на основі Комплексної програми парламентської просвіти.

З 17 по 21 травня Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України та центральні органи виконавчої влади проводять заходи, присвячені перезавантаженню органів влади та інституцій задля прозорості, інклюзивності й відкритості для громадян.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15