Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із народними депутатами зареєстрував у Верховній Раді України законопроєкт «Про місцевий референдум».

«З часу втрати у 2012 році чинності Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» в системі національного законодавства України інститут місцевого референдуму представлений фрагментарно, — згадується лише в окремих законодавчих актах, а щодо процедурних аспектів утворився правовий вакуум. З огляду на це, виникла нагальна потреба в комплексному правовому регулюванні питань підготовки і проведення місцевого референдуму та ухваленні спеціального закону з урахуванням вітчизняного досвіду, на основі міжнародних стандартів демократичних процедур», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, необхідність законодавчого врегулювання проведення місцевого референдуму визначена й передвиборчою програмою Президента України Володимира Зеленського «Народовладдя через референдуми», у якій передбачено розробку законодавчого механізму, відповідно до якого Український народ має формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії.

Над розробкою законопроекту «Про місцевий референдум» працювала Робоча група з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя, народні депутати України, представники міністерств, громадських організацій і науковці.

«Під час його підготовки ми намагалися врахувати думку кожного. Тому перед реєстрацією на сайті Верховної Ради України законопроєкт «Про місцевий референдум» був винесений на громадське обговорення. Ми отримали безліч відгуків, пропозицій, на основі яких вдосконалили напрацьоване й запропонували народу дієвий механізм безпосереднього впливу на місцеву владу», — підкреслив Перший віцеспікер Парламенту України.

Як зазначив він, законопроєкт «Про місцевий референдум», у разі його прийняття, створить законодавчу базу організації та проведення місцевого референдуму як однієї з форм реалізації місцевого самоврядування й локальної демократії.

«Вважаю, що застосування такого ефективного інструменту впливу на рішення влади як референдум має стати запорукою вирішення найбільш актуальних проблем місцевого значення. Тож закликаю народних депутатів підтримати цей законопроєкт», — сказав політик.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18