Питання удосконалення законодавчого регулювання умов для фінансової самостійності бюджетів місцевого самоврядування та спроможності територіальних громад обговорено під час засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, що відбулося 11 травня.
     Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков нагадав, що Консультативна рада відновила свою роботу в минулому році, але пандемія коронавірусу внесла серйозні корективи у її роботу. Незважаючи на це, обговорення проблем розвитку місцевого самоврядування тривало.
     За словами Голови Верховної Ради, склад Консультативної ради оновився і представлена вся Україна, що допоможе якісно комунікувати,  шукати компроміси та спільно працювати на користь держави.
     «Важливим питанням залишається фінансова спроможність територіальних громад, адже саме вона є ключовою для розвитку територій. Маємо враховувати інтереси держави та громадян, які живуть на різних територіях», - зазначив Дмитро Разумков.
     За його словами, реформа децентралізації створює можливості, але водночас додає відповідальності регіонам.
     Він зауважив, що пандемія коронавірусу серйозно впливає не лише на здоров’я людей, а й на економіку України. «Держава повинна захищати інтереси вітчизняних виробників і сконцентрувати зусилля на створення робочих місць. Наприклад, законопроект про індустріальні парки дозволить залучати інвестиції», - наголосив Дмитро Разумков.
     Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук у своєму виступі порушив питання необхідності консолідації роботи Консультативної групи з іншими робочими групами з цих питань, а також закликав присутніх долучатися до напрацювання законопроекту про місцевий референдум.

     У свою чергу, Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов зазначив, що у 2021 році виникає невідповідність у фінансуванні районних рад. Тому за його словами, першочерговим кроком є чітке розмежування повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.
     Питання необхідності проведення реформи місцевих податків порушив Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, 13 законопроектів з цього питання, які пропонують різні моделі реформування місцевих податків, перебувають на розгляді в Комітеті.
    
Міністр фінансів Сергій Марченко підкреслив, що необхідно створювати мотивацію для органів місцевої влади нарощувати фінансовий потенціал. За його словами, 1463 місцеві бюджети мають прямі бюджетні відносини з державним бюджетом.
     Пріоритети децентралізації окреслив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Він нагадав, що реформа децентралізації визнана однією з найуспішніших і її кінцевою метою є формування спроможних громад.
     Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан наголосив на необхідності створення справедливих і чесних правил гри для надання якісних послуг.
     Голова Всеукраїнської асоціації громад Микола Фурсенко звернув увагу на необхідність підтримки фермерських господарств.
     Представники місцевого самоврядування окреслили ключові проблеми регіонів, зокрема в сфері охорони здоров’я, наданні послуг, необхідності забезпечення фінансами делегованих повноважень, ухвалення окремих законопроектів, що сприятимуть розвитку громад і підвищенню їхньої фінансової спроможності.
     «Проблем дійсно є чимало. Їхнє вирішення можливе лише спільними зусиллями. Для людей ми всі є влада, людям важливо, щоб було світло, гаряча вода, ремонтувалися дороги та були створені умови для комфортного життя», - підсумував Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.
     За результатами обговорення учасники засідання Консультативної ради ухвалили рішення опрацювати висловлені пропозиції.

     Участь у роботі Консультативної ради взяли представники усіх депутатських фракцій і груп, Офісу Президента України, органів місцевого самоврядування та профільних асоціацій.
Довідково: Консультативна рада з питань місцевого самоврядування є постійно діючим консультативно-дорадчим колегіальним органом при Голові Верховної Ради України.
Її основними завданнями є: аналіз державної політики щодо місцевого самоврядування, обговорення актуальних питань розвитку місцевого самоврядування в Україні; пошук оптимальних шляхів подальшого розвитку місцевого самоврядування, спрямованих на гармонійне поєднання централізації і децентралізації публічної влади з метою збалансованого соціально-економічного розвитку регіонів та територіальних громад тощо.
 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30