24-26 лютого 2021 року відбулося 20-е Зимове засідання Парламентської Асамблеї ОБСЄ в форматі відеоконференції. Програмою заходу були передбачені засідання Постійного комітету ПА ОБСЄ, спільна сесія трьох загальних комітетів ПА ОБСЄ, засідання Загального Комітету з політичних питань та питань безпеки, Загального комітету з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища та Загального комітету з питань демократії, прав людини та гуманітарних питань.

Понад 270 парламентаріїв держав-членів ОБСЄ взяли участь у заходах. Постійна делегація Верховної Ради України взяла участь у такому складі: Керівник Постійної делегації Микита Потураєв, заступники Керівника Постійної делегації Артур Герасимов та Григорій Немиря, члени Постійної делегації Володимир Воронов, Вадим Галайчук, Павло Фролов, Нестор Шуфрич та заступник члена Постійної делегації Ярослав Юрчишин.

У ході спільної сесії трьох загальних комітетів члени ПА ОБСЄ мали змогу поспілкуватися з Президентом Австрійської Національної ради Вольфгангом Соботкою, Діючим Президентом ПА ОБСЄ Лордом Боунессом, Діючою головою ОБСЄ та Міністром закордонних справ Швеції Енн Лінде та Генеральним секретарем ОБСЄ Хельгою Шмід.

У своїх виступах члени Постійної делегації наголошували на порушенні РФ основоположних норм міжнародного права та зобов’язань в рамках ОБСЄ, на негативних наслідках триваючої уже сьомий рік збройної агресії РФ проти України, у тому числі на екологію Європи, впливу мілітаризації Криму на безпеку Чорноморського і Середземноморського регіонів, порушень прав людини на території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, переслідувань кримських татар та етнічних українців.

У рамках спільної сесії трьох Комітетів Керівник Постійної делегації М.Потураєв звернув увагу Міністра закордонних справ Швеції Енн Лінде щодо можливостей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ реалізовувати свій мандат в тому числі на території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, а також в рамках Загального Комітету з політичних питань та питань безпеки повідомив присутніх членів комітету про ситуацію на сході України та триваючу мілітаризацію Криму та Севастополя.

Заступник Керівника Постійної делегації Артур Герасимов в якості Віце-президента Загального комітету з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища вів частину засідання комітету та в рамках загальних дебатів повідомив про негативний вплив блокування РФ Чорного та Азовського морів на економіку регіону, а також закликав РФ вивести війська та повернути тимчасово окуповані території України.

У рамках засідання Загального комітету з питань демократії, прав людини та гуманітарних питань члени Постійної делегації В.Галайчук та П.Фролов у своїх виступах повідомили присутніх про дискримінаційну політику окупаційної влади проти етнічних меншин Криму та політично вмотивовані переслідування, відмову РФ виконувати рішення Міжнародного Суду ООН щодо зняття заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, порушенні у праві доступу до освіти українською та кримськотатарською мовами. Серед іншого, народний депутат України В.Галайчук презентував під час засідання комітету нову міжнародну ініціативу “Кримська платформа”.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00