Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), зауважив, що цей тиждень буде достатньо насиченим і нагадав про події попереднього.

Зокрема, на минулому тижні відбулося засідання Ради розвитку громад та територій.

У цьому контексті Дмитро Разумков підкреслив: «Ми повинні довести нарешті реформу децентралізації до логічного кінця. Багато що зроблено, є питання які сьогодні потребують ще доопрацювання. Деякі аспекти цієї реформи будуть розглядатися в якості законопроектів на цьому тижні, зокрема, щодо інституту старост та інші».

Голова Верховної Ради України також наголосив на необхідності вибудовувати партнерські відносини з місцевими органами влади і комунікувати з ними та громадянами. «Лише вибудувавши цю піраміду ми зможемо виконувати ті завдання, які перед нами були поставлені суспільством», - сказав він.

Він також розповів про свою робочу поїздку у Вінницьку область, в ході якої переконався, що представники місцевого самоврядування також готові до співпраці.

«Я сподіваюсь, що ми незабаром зможемо завершити реформу децентралізації і вона продемонструє ефективність роботи органів влади в цілому по державі», - підсумував Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради назвав три ключові питання, які зараз стоять перед країною: боротьба з коронавірусом, економічне зростання і проблеми житлово-комунального сектору, зокрема, тарифи.

Окремо доповідач зупинився на реформуванні Верховної Ради, зокрема, боротьбі з кнопкодавством. За інформацією Дмитра Разумкова, на цьому тижні будуть встановлені додаткові відеокамери у сесійній залі. Ведеться робота над оновленням системи «Рада». Вже завтра, 2 березня, планується розпочати використання сенсорної кнопки під час засідань, «яка не буде дозволяти застосовувати кнопкодавство в стінах Верховної Ради».

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який нагадав основні завдання Верховної Ради як єдиного законодавчого органу країни. Він наголосив на необхідності систематизації законодавства.


За його словами: «Станом на сьогодні, чинними є понад один мільйон нормативно-правових актів, які мають різну юридичну силу, взаємний дубляж, невідповідність один одному, суперечності всередині». Руслан Стефанчук наголосив, що, на його думку, «мега завданням Верховної Ради є спрямування своєї діяльності на систематизацію та підвищення якості законодавства України».

Перший заступник Голови Верховної Ради також висловив переконання в необхідності очищення чинного законодавства України від рудиментних залишків часів СРСР та УРСР, яких, за різними підрахунками, від 10 до 25 тисяч нормативно-правових актів і серед них Житловий кодекс Української РСР.

«Така якість законодавства створює серйозні перешкоди для судової реформи», - підсумував Перший Віце-спікер і закликав якнайшвидше розглянути комплексний законопроект «Про засади правотворчості в Україні», який дасть єдині правила від планування до моніторингу того, що зроблено.

Окрім того, Руслан Стефанчук нагадав що 27-28 березня планується чергове переведення годинників на літній час. Він закликав «позбавити Україну від цього щорічного переходу, користь від якого не доведена, а шкода очевидна», прийнявши цьому тижні проект закону №4201.

На засіданні виступила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона зупинилася на контрольній функції Парламенту в контексті зростання кількості випадків захворювання на COVID-19.

За словами Олени Кондратюк, щеплення від коронавірусної хвороби в Україні проходить надто повільно і Верховна Рада має на це реагувати.

«Ми мусимо припинити самозаспокоєння і чесно визнати, що Україна вступає вже в третю хвилю пандемії коронавірусної інфекції», - сказала вона, додавши, що така ж ситуація у більшості європейських країн. Однак, на думку Заступника Голови Верховної Ради, ситуація в Україні виглядає дуже загрозливо, оскільки нинішні темпи вакцинації не здатні зупинити третю хвилю зростання захворюваності.

На засіданні виступили очільники депутатських фракцій і груп.

Головуючий поставив на голосування питання про включення до порядку денного на цьому тижні ряду законопроектів, які стосуються тарифної політики. Дмитро Разумков зауважив, що дані законопроекти пропонується винести на позачергове засідання Верховної Ради і народним депутатам вже видані відповідні підписні листи. Пропозиція не набрала більшості голосів учасників Погоджувальної ради.

Головуючий надав слово головам парламентських комітетів.

У п’ятницю, 5 березня, під час Години запитань до Уряду Верховна Рада заслухає Міністра охорони здоров’я Максима Степанова про актуальний стан епідемії та вакцинації від COVID-19 в Україні.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков побажав плідного і успішного тижня і закрив засідання Погоджувальної ради.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
11 квітня 2024 09:18