Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука відбулося засідання Робочої групи з розробки проектів законів з питань народовладдя, де вперше було презентовано концепцію законопроекту про місцевий референдум.

«Законопроєкт про місцевий референдум є нагальним, адже маємо забезпечити контроль народу за владою, обраною на місцях. Ми вперше представляємо концепцію законопроекту про місцевий референдум. Текст законопроекту буде доопрацьовуватися за результатами дискусій в Робочій групі із залученням усіх зацікавлених осіб», — зазначив Перший віцеспікер Парламенту України.

Народні депутати України, провідні науковці та експерти розповіли про своє бачення щодо предмету місцевого референдуму, суб’єктів ініціювання, території, часу, забезпечення підготовки та проведення місцевих референдумів, правових наслідків, гарантій і запобіжників.

Розробниками концепції запропоновано, щоб питання, які не можуть бути предметом референдуму, були дещо розширені та доповнені з урахуванням компетенцій місцевої влади.

«До цих компетенцій не належать питання відокремлення, виділення чи самоорганізації. На місцевих референдумах можуть розглядатися питання, які стосуються господарства або кращого забезпечення життя на рівні відповідних адміністративно-територіальних одиниць. Для решти існує всеукраїнський референдум», — наголосив Руслан Стефанчук.

Не оминули й питання регулювання інформаційного забезпечення місцевих референдумів. Членами Робочої групи запропоновано деталізувати вимоги щодо повідомлення ЗМІ про перебіг процесу місцевого референдуму; урегулювати порядок проведення телерадіоорганізаціями дебатів чи дискусій щодо питань місцевого референдуму.

Найбільш дискусійними виявилися питання щодо частоти проведення місцевих референдумів; кількості питань, які можуть виноситися на один місцевий референдум; порядку накладення вето територіальної громади на рішення місцевої ради тощо.

«За результатами двогодинних обговорень, ми дійшли висновку: підготувати до наступного засідання Робочої групи свої пропозиції до концепції законопроекту щодо предмету, видів, суб’єктів, правових наслідків і кількості питань, які можуть виноситися на референдум. А також забезпечити залучення до процесу підготовки законопроекту всіх зацікавлених сторін, зокрема — представників асоціацій органів місцевого самоврядування», — підсумував Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37