Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів про нові законодавчі ініціативи щодо реалізації принципів народовладдя в Україні під час інтерв’ю з шеф-редактором видання LB.UA Сонею Кошкіною.

«Ми працюємо над цілою низкою законопроектів щодо народовладдя. Насамперед це законопроекти, які стосуються місцевих референдумів та електронних петицій. Далі напрацюємо проекти законів з питань, які називаються «recalls»: ми хочемо дати народу можливість відкликати народних депутатів України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Як повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України, для отримання можливості відкликання народних депутатів народом, потрібно внести певні зміни до Конституції України. Наразі підставою для позбавлення депутатського мандата є вирок у кримінальній справі (наприклад, за кнопкодавство). Президент України Володимир Зеленський хоче внести до цього списку ще й прогули.

Крім цього, як зазначає народний депутат України, питання народовладдя розглядатиметься не тільки на рівні законодавчої та виконавчої влади, а й на рівні судової.

«Для нас надзвичайно важливо запровадити елементи прямої демократії на рівні суду присяжних, мирових судів та на рівні колективних позовів, щоб люди змогли об’єднуватися навколо судового захисту щодо якоїсь проблеми. Така практика є у всьому світі. Питання екології, боротьби з фармацевтичними мафіями розглядаються колективними позовами. Тому народовладдя та пряма демократія — це питання набагато ширше, ніж просто всеукраїнський референдум. Низка законопроектів щодо народовладдя містить вісім або дев’ять законодавчих актів», — наголосив Перший віцеспікер Парламенту України.

Як зазначив він, процес підготовки відповідних законопроектів займе до двох років. Також Верховна Рада України розгляне проект закону про конституційну процедуру.

«У цьому законопроекті є окремий розділ, де зокрема прописано процедуру розгляду Конституційним Судом України конституційності питань, які пропонуються для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою. Це фактично Регламент Конституційного Суду України, але в законі. Відповідно до 19 статті Конституції України, «органи державної влади (яким і є Конституційний Суд України) зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», а не за своєю внутрішньою постановою», — підкреслив Руслан Стефанчук.

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, електронне голосування в Україні запрацює лише з ухваленням окремого закону щодо електронного голосування й буде впроваджене лише тоді, коли буде впевненість у його надійності з технічної точки зору.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00