28 січня у Верховній Раді відбулося перше засідання Робочої групи з підготовки проекту Закону з рекодифікації (оновлення) цивільного законодавства України.

Члени Робочої групи - науковці та парламентарії - обговорили перші результати роботи та узгодили порядок подальших дій щодо оновлення цивільного законодавства.

 Перший заступник Голови Верховної Ради, голова Робочої групи Руслан Стефанчук, відкриваючи засідання зазначив:

«Ми стоїмо на засадах якості та ефективності законодавства. Фундаментальні речі, що будуть стосуватися реформування законодавства, повинні мати серйозну наукову базу. Тому ми зібрали, мабуть вперше, таке розширене коло науковців і практиків, народних депутатів для того, щоб обговорити питання, які стосуються  найважливішої складової законодавства – цивільного».

Він наголосив на важливості обговорення проекту Концепції та максимальній відкритості діяльності Робочої групи.

Віцепрезидент Національної академії правових наук, розробник чинного Цивільного кодексу Наталія Кузнєцова  розповіла про передумови та основні напрями рекодифікації цивільного законодавства.

«Ідея оновлення Цивільного кодексу була не випадковою. Як показує судова практика, за 15 років існування Цивільного кодексу, є прогалини, що потребують врегулювання та оновлення. У листопаді 2019 року Національна академія правових наук звернулася до Міністерства юстиції з пропозицією розпочати роботу з цього питання», - зазначила Наталія Кузнєцова.  За її словами, весь світ іде цим шляхом. Ідея гармонізації приватного правового нормативного масиву охопила Європейський Союз.  

Член-кореспондент Національної академії правових наук Олексій Кот порушив питання щодо скасування Господарського кодексу та включення його норм до цивільного законодавства.

Професор кафедри цивільного права юридичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка Олена Кохановська зазначила, що з’являється багато немайнових об’єктів або блага.

«Вони доповнюють картину речових відносин. Мова йде про об’єкти інформаційної сфери: інформаційні продукти, ресурси, системи, об’єкти прав, що знаходяться в мережі Інтернет, криптовалюти, персональні дані, інформацію про особу, автономних роботів, штучний інтелект, цифровий контент тощо. Пропонується систематизувати та доповнити цей перелік», - повідомила вона.

Також учасники засідання обговорили питання речових прав, інтелектуальної власності, сімейного, спадкового права, міжнародного приватного права та інші.

Під час засідання зазначалося, що робота над оновленням цивільного законодавства триватиме щонайменше два роки.

Члени Робочої групи підтримали пропозицію  надалі розподілити між учасниками роботу  над окремими книгами за відповідною спеціалізацією.  

 

Довідково:

Проект Концепції оновлення Цивільного кодексу України  складається з восьми книг, які містять пропозиції про взаємодію в житті, в бізнесі, в родині, з сусідами, про абсолютні права (речові та немайнові) й зобов’язання. Документ має чітку структуру з напрямами модернізації.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43