Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». «ЗА» проголосувало 255 народних депутатів. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, відсьогодні Україна отримала новий легітимний інструмент ухвалення політичних рішень, який посилить вплив народу на рішення влади.

«Хочу привітати громадян України з доленосною подією, яка відбулася в стінах Парламенту України. Нарешті відновлено дію статті 5 Конституції України. Механізм законопроєкту №?3612 пройшов ідеальною траєкторією: починаючи з утворення Робочої групи, реєстрації цього проєкту закону, проведення всіх необхідних експертиз. І сьогодні цей законопроєкт підтримали народні депутати України», — зазначив Руслан Стефанчук під час брифінгу.

Він подякував усім, хто долучився до розробки цього законопроєкту, а також народним депутатам України, які, попри шалений тиск, усе ж взяли на себе відповідальність відродити право громадян України брати участь у вирішенні важливих для держави питань.

«Створювати завжди складніше, ніж руйнувати. Водночас залишаються питання: а чи не здається дивним, що ті, хто під час розгляду в залі засідань питання запровадження ринку землі несамовито скандував «Ре-фе-рен-дум!», сьогодні проголосували проти закону про референдум?! Ось така вона політика по-українськи. Лише фракція політичної партії «Слуга народу», депутатська група «Довіра» і кілька позафракційних депутатів дали можливість громадянам України отримати право на референдум і брати участь в управлінні державою. Робіть висновки», — зазначив Руслан Стефанчук.

Як зазначає політик, це тільки перший законопроєкт із цілої низки законопроєктів про народовладдя.

«Вже незабаром ми почнемо обговорювати інші законопроєкти: щодо місцевого референдуму, електронних петицій, можливості відкликання обраних народом суб’єктів влади і права законодавчої ініціативи громадян, а також запровадження народовладдя і в інших сферах, зокрема — у сфері судової влади. Це й суд присяжних, і мирові судді, і колективні позови. Як голова цієї Робочої групи, я ще раз підкреслюю: ми абсолютно відкриті. Запрошую всіх зацікавлених долучатися до розвитку питань народовладдя та прямої демократії. Давайте будемо спілкуватися, тому що лише в дискусії народжується істина», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40