Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Антон Поляков і Софія Федина.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

До порядку денного включено проекти Законів про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я) №4464 і про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" (щодо відтермінування введення в дію частини десятої статті 10) №4472.

Народні депутати розглянули правки, на яких наполягали їх автори, до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо опублікування рішень Верховної Ради України №4334.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державний службі №4096.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко повідомив, що до розгляду законопроекту Верховною Радою у другому читанні Комітетом підготовлено порівняльну таблицю, яка містить 80 поправок і пропозицій, що надійшли від 19 суб’єктів права законодавчої ініціативи, з яких: 13 - враховано, 67 - відхилено.

У ході підготовки законопроекту Комітетом загалом збережено концепцію та ключові положення ухваленої в першому читанні редакції, якою передбачається впровадження гнучкого підходу у врегулюванні граничного віку перебування на державній службі відповідно до практики законодавства країн - членів Європейського Союзу шляхом залишення державного службовця за рішенням суб’єкта призначення на державній службі за його згодою після досягнення 65-річного віку, але не більше як до досягнення ним 70-річного віку.

Під час розгляду було підтримано кілька поправок. З їх урахуванням законопроект прийнято у другому читанні та в цілому 300 голосами.

Верховна Рада 327 голосами прийняли проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Требушкіна Р.В. №4446 у зв’язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.

Проект Постанови про звільнення з посади Міністра у справах ветеранів Бессараба С. Б. доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

У виступах народні депутати наголошували на необхідності заслухати звіт міністра про його роботу.

Верховна Рада прийняла відставку Бессараба Сергія Борисовича з посади Міністра у справах ветеранів України. Відповідний проект Постанови4498 народні депутати підтримали 251 голосом.

З порядку денного на прохання профільного Комітету було знято питання про звільнення з посади Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Абрамовського Р. Р.

Доопрацьований Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо кандидатського резерву" з пропозиціями Президента України №3491 доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Закон за результатами голосування не набрав необхідної кількості голосів і був відхилений.

Доопрацьований Закон України "Про електронні комунікації" №3014 з пропозиціями Президента України доповів заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко. Він повідомив, що Комітет під час доопрацювання врахував у тексті Закону всі пропозиції, які були висловлені Президентом України, як редакційні, що направлені на усунення технічних недоліків, які були виявлені у прийнятому Законі, так і пропозиції щодо зміни формулювання деяких статей щодо відповідності цих норм Конституції та законам України.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти Закон України «Про електронні комунікації» з пропозиціями Президента України №3014 в цілому.

На підтвердження було поставлено кілька правок. За результатами голосування підтримана правка №54. З урахуванням її Закон 228 голосами прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи №3985 доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Роман Бабій. Він зазначив, що законопроект розроблений з метою забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом її поетапного впровадження.

ЄСІТС є сукупністю інформаційних та телекомунікаційних підсистем, які забезпечують автоматизацію визначених законодавством процесів діяльності, включаючи документообіг, розгляд судових справ, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів ЄСІТС.

Оскільки на даний час підсистеми ЄСІТС знаходяться на різному етапі готовності, доцільно передбачити її поетапне запровадження, що дозволить розпочати використання підсистем та модулів, які вже знаходяться на фінальному етапі їх розробки не чекаючи готовності інших підсистем, які розробка яких знаходиться на початковому етапі. Таке поетапне запровадження ЄСІТС також дасть змогу забезпечити комплексну підготовку до початку її функціонування на належному рівні в судах та органах і установах системи правосуддя.

Роман Бабій доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 250 голосами «за» прийнято за основу.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж №3755 доповідає народний депутат Олег Бондаренко. Він зазначив, що законопроектом пропонується посилити захист довкілля, запобігання пожежам у природних екосистемах, підвищити ефективність управління та контролю у цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

За словами доповідача, санкції, передбачені за порушення вимог чинного законодавства, не спонукають суб’єктів господарювання, громадян та посадових осіб дотримуватись його вимог. Так, більшість статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, які стосуються охорони довкілля, не змінювались з 1997 року і не відповідають сучасним економічним умовам та засобам ведення господарської діяльності.

Законопроектом, зокрема, збільшується розмір адміністративного стягнення у виді штрафу за вчинення адміністративних правопорушень.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону №3755 за основу.

Народні депутати 324 голосами підтримали рішення профільного комітету і прийняли законопроект за основу.

Проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2021 році №4478 доповіла перший заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич. Вона зазначила, що проектом Постанови визначається перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2021 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, створюються належні правові підстави для організаційної підготовки до їх відзначення.

Доповідачка також повідомила, що Комітету пропонує прийняти напрацьований компромісний варіант Постанови.

238 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу №2528 доповів народний депутат Юрій Камельчук. Він зазначив, що метою утворення цієї комісії є здійснення парламентського контролю щодо причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу та здійснення неупередженого та прозорого розслідування обставин та причин критичного становища щодо заборгованостей по заробітній платі працівникам вугільних підприємств.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти проект Постанови.

За результатами голосування проект Постанови прийнято 181 голосом «за».

Верховна Рада прийняла у другому читанні проект Закону про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо права слідчого судді, суду не визначати розмір застави у кримінальному провадженні №3915.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа №3577.

З урахуванням голосування по правках законопроект 330 голосами прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроекти: «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про спорт (EPAS)» (№0054). Проект Закону підтримали 325 народних депутатів;

«Про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії про міжнародні автотранспортні перевезення» (№0057). «За» - 329 осіб;

«Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо обміну та взаємної охорони інформації з обмеженим доступом у сфері оборони» (№0069). Закон прийнято 317-ма голосами;

«Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Австрія про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на майно» (№0073). Підтримали 212 народних депутатів.

Проект Закону про ратифікацію Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії №0083 доповів Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він відзначив важливість схвалення законопроекту.

Угода, яку пропонується ратифікувати, закріплює цілі стратегічного політичного діалогу і співробітництва у сфері зовнішньої та безпекової політики, які відповідають сьогоднішнім пріоритетам зовнішньої політики України, а також принципи співробітництва у сфері юстиції, свободи й безпеки.

Угода має на меті якнайповніше i якнайефективніше забезпечення національних інтересів України та формування якісно нової правової основи відносин між Україною та Сполученим Королівством, закріпивши бажання двох держав посилити й розширити дружбу i співробітництво та запровадити відносини стратегічного партнерства.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді ратифікувати Угоду.

Народні депутати прийняли проекти постанов, якими вносяться зміни у межі ряду міст України:

«Про зміну і встановлення меж міста Корюківка Корюківського району Чернігівської області» (№3653). Проект підтримали 303 народних депутати;

«Про зміну і встановлення меж міста Радехова Червоноградського району Львівської області» (№4081). 307 – «За»;

«Про зміну і встановлення меж міста Великих Мостів Червоноградського району Львівської області» (№4267). Підтриманий 308-ма народними депутатами;

«Про зміну і встановлення меж міста Рубіжного Сєвєродонецького району Луганської області» (№4268). Набрав 311 голосів;

«Про зміну і встановлення меж міста Шполи Звенигородського району Черкаської області» (№4269). «За» - 308;

«Про зміну і встановлення меж міста Городка Хмельницького району Хмельницької області» (№4270). Набрав 310 голосів народних депутатів;

«Про зміну і встановлення меж міста Арциза Болградського району Одеської області» (№4271). Проект постанови підтримали 312 народних депутатів;

«Про встановлення меж міста Рогатина Івано-Франківського району Івано-Франківської області» (№4272). «За» - 310.

З пропозиціями, внесеними Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримані постанови: «Про зміну і встановлення меж міста Овруча Коростенського району Житомирської області» (№4273), «Про зміну і встановлення меж міста Лозова Лозівського району Харківської області» (№3652) і «Про зміну і встановлення меж міста Ніжин Ніжинського району Чернігівської області» (№3654).

 Головуючий закрив пленарне засідання.

 






 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30