Законом удосконалено положення у частині розгляду звітів, доповідей та інформації державних органів:

вводиться окрема глава, присвячена парламентському контролю через підзвітність органів виконавчої влади;

усунуто колізію між статтею 20 і 240 Регламенту - звіти (доповіді, інформація) посадових осіб та державних органів, щодо яких Верховна Рада наділена установчими повноваженнями, включаються до порядку денного без голосування, звіти (доповіді, інформація) інших посадових осіб - за ініціативою членів профільних комітетів, інших суб’єктів права законодавчої ініціативи за рішенням парламенту. З цією метою Регламент доповнюється спеціальними статтями про розгляд окремих звітів і доповідей, які мають загальний підхід та свої особливості. Водночас нова стаття 2328 Регламенту регулюватиме порядок розгляду інформації інших посадових осіб.

Законом посилюється механізм інституційної взаємодії Верховної Ради та Рахункової палати і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини - у Регламенті не тільки прописується порядок розгляду їхніх звітів і доповідей, а передбачена можливість надсилання рекомендацій та звернення до інших державних органів і органів місцевого самоврядування з метою належного виконання рішень інституцій парламентського контролю. Також усувається колізія між статтею 9 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» і частиною шостою статті 208 Регламенту.

Законом посилено дієвість парламентських слухань - рекомендації за результатом слухань повинні містити строки надання інформації про стан реалізації рекомендацій, а також, у разі потреби, план проведення обговорень («круглих столів», громадських обговорень, слухань у комітетах тощо) щодо стану їх реалізації, список законопроектів, необхідних для реалізації рекомендацій, орієнтовний строк їх розробки і внесення та перелік комітетів, яким Верховна Рада доручає розробити відповідні законопроекти, перелік інших заходів, спрямованих на реалізації рекомендацій та контроль за їх виконанням.

Законом уточнено роль та завдання комітетів Верховної Ради у процесі розгляду звітів, доповідей та інформації державних органів та посадових осіб. Так, комітети зобов’язані розглядати звіти на своєму засіданні, за дорученням Верховної Ради України організовувати та готувати розгляд на пленарному засіданні Верховної Ради України звітів, доповідей та іншої інформації державних органів та посадових осіб, які у передбачених законом випадках подаються до Верховної Ради України. Водночас вони мають право ініціювати питання про розгляд на пленарному засіданні парламенту звітів, доповідей та іншої інформації, поданих до Верховної Ради України державними органами та посадовими особами (якщо розгляд таких звітів (доповідей, інформації) прямо не передбачений законом); можуть проводити громадське обговорення таких звітів, доповідей та іншої інформації.

При цьому, зберігається конституційно-правова роль комітетів органів, що сприяють Верховній Раді України у здійсненні повноважень щодо парламентського контролю, виконуючи певні дії допоміжного (інформаційного, експертного, аналітичного тощо) характеру

Законом усунуто колізію між Законом України «Про комітети Верховної Ради України» і Регламентом у частині проведення «години запитань до Уряду».

Законом вибудовано чітку та логічну структуру розгляду звітів, доповідей та іншої інформації органі виконавчої влади.

Законом вдосконалено положення щодо підготовки та розгляду звіту Кабінету Міністрів України про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України:

1) програма діяльності Кабінету Міністрів України повинна містити програмні цілі, критерії, за якими оцінюється ступінь досягнення цілей, та завдання, виконання яких є необхідним для досягнення цілей - ці показники необхідні для об’єктивної оцінки діяльність Уряду;

2) Верховна Рада України отримає права за результатом розгляду щорічного звіту Уряду надати йому рекомендації та заслухати стан виконання цих рекомендацій під час наступного щорічного або позачергового звіту.

Проект Закону зареєстровано за №4131.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30