Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Дмитро Разумков привітав усіх з 29-ю річницею всеукраїнського референдуму, за результатами проведення якого було проголошено незалежність України.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступають з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів головуючий оголосив перерву у засіданні, запросивши на нараду керівників депутатських фракцій і груп.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков поінформував про результати наради керівництва Верховної Ради з керівниками депутатських фракцій і груп. На нараді було досягнуто домовленості про підготовку на основі зареєстрованих законопроектів проекту про врегулювання ситуації з ФОПами.

Голова Верховної Ради дав доручення профільному комітету невідкладно зібратися о 12-й годині на засідання.

Дмитро Разумков висловив сподівання, що цей законопроект буде прийнятий на сьогоднішньому засіданні за основу і в цілому за процедурою ad hoc.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Вони розглянули проект Постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3050а-10.

Постановою передбачено включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 1 вересня 2020 року № 828-IX, законопроекти згідно з переліком, що додається.

За результатами голосування проект Постанови 276 голосами «за» прийнято в цілому.

Народні депутати повторно розглянули Закон України "Про електронні комунікації" з пропозиціями Президента України.

Пропозиції Президента України доповів Представник Президента України у Конституційному Суді Федір Веніславський. Він повідомив, що Президент України 29 жовтня 2020 року повернув до Верховної Ради України Закон України «Про електронні комунікації» та запропонував зазначений Закон доопрацювати з метою приведення його положень у відповідність з Основним Законом держави, усунення існуючих прогалин та недоліків.

Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко доповів рішення Комітету, який вивчив обґрунтованість Пропозицій Президента України до Закону України «Про електронні комунікації» та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати Пропозиції Президента України та направити Закон України «Про електронні комунікації» №3014 на доопрацювання в Комітет з питань цифрової трансформації.

За результатами голосування Закон України "Про електронні комунікації" з пропозиціями Президента України 298 голосами направлено на доопрацювання у профільний комітет.

До порядку денного четвертої сесії включено проект Закону про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 №4429; про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 №4430; про внесення змін до статті 28 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №4431.

Щодо включених законопроектів прийнято рішення щодо скорочення строку для внесення альтернативних проектів.

Проект Закону про внесення змін до Господарського кодексу України щодо усунення правових колізій у вимогах до статуту товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю №3497 доповідає народний депутат Володмир Цабаль. 

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

290 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект у першому читанні.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною №3695

доповіла народний депутат Марина Бардіна. Вона зазначила, що цим законопроектом пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Альтернативний законопроект №3695-1 доповів народний депутат Дмитро Чорний.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендував прийняти за основу законопроект за №3695.

За результатами голосування законопроект 301 голосом «за» прийнято за основу.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про гуманітарну допомогу” №3527 доповідає народний депутат Михайло Лаба.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 5 Закону України «Про гуманітарну допомогу», якими до повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій віднести визнання гуманітарною допомогою вантажів вагою до 12 тонн (в чинних положеннях Закону - до 3 тонн).

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який за результатами розгляду прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу з дорученням Комітету підготувати законопроект до другого читання, передбачивши внесення відповідних змін, зазначених у висновку Комітету, та з урахуванням пропозицій і правок суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Законопроект 226 голосами «за» прийнято за основу.

Проект Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення дітям з інвалідністю, постраждалим від вибухонебезпечних предметів, розміру державної соціальної допомоги №3573 доповів заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Альтернативний законопроект №3573-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендував прийняти за основу урядовий законопроект.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з окремих операцій на період реалізації Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги та інших питань державного боргу №3039а.

За результатами голосування 304 голосами проект Закону прийнято у другому читанні і в цілому.

Головуючий повідомив, що профільний комітет підготував законопроект за №4439д щодо врегулювання ситуації, пов’язаної із збереженням спрощеної системи оподаткування для ФОП.

Головуючий також повідомив, він отримав листа, підписаного усіма представниками депутатських фракцій і груп, про застосування процедури ad hoc під час розгляду цього законопроекту.

Головуючий надав слово для доповіді по законопроекту народному депутату Ярославу Железняку. Він доповів про основні положення законопроекту, спрямованого на забезпечення створення умов для адаптації малого бізнесу до застосування нових правил обліку розрахункових операцій, зменшення адміністративного навантаження на бізнес, збереження робочих місць, розвиток підприємництва та виведення економіки з тіні, що призведе до збільшення доходів як державного, так і місцевих бюджетів.

Представники депутатських фракцій і груп у виступах зазначали, що це рішення є компромісним, воно має об’єднати сесійну залу і закликали колег підтримати законопроект.

Законопроект №4439д 326 голосами було включено до порядку денного, 320 голосами «за» прийнято за основу і 319 голосами   - в цілому.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями №3760.

Після завершення розгляду всіх правок, на яких наполягали народні депутати, на голосування були поставлені враховані правки на підтвердження. Кілька з них підтримані. Їх підтвердження суттєво вплинуло на текст законопроекту і представник профільного комітету запропонував направити законопроект на повторне друге читання.

За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття у другому читанні та в цілому і 245 голосами було направлено на доопрацювання.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30