Високе представництво жінок у міських, районних та обласних радах, отримане завдяки ґендерній квоті на виборах 25 жовтня 2020 року, - необхідно конвертувати у можливість жінок впливати на справедливий розподіл фінансових ресурсів у громадах й підтримку малого та середнього бізнесу.

Таку думку під час відкриття IV Українського Жіночого Конгресу висловила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

За її словами, це питання доступу жінок до ухвалення рішень щодо життя громад, участі у формуванні порядку денного органів місцевого самоврядування та місцевих бюджетів, визначення соціально-економічної політики громад, яка напряму пов’язана із добробутом громадян.

"Я особисто очікую, що отриманий жінками результат на місцевих виборах закладатиме й підґрунтя для підтримки малого і середнього підприємництва, відповідального бізнесу, чутливого до рівності в прийнятті рішень, до більшої соціальної відповідальності. Тобто політичне жіноче представництво має демонструвати не лише кількість, але й конвертуватися в якість ухвалених рішень в інтересах людей на місцях", - зазначила Олена Кондратюк.

На переконання В.о. Голови Верховної Ради, сьогодні в Україні на часі впровадження ґендерно-орієнтованого бюджетування на всіх рівнях, починаючи з невеликої громади і завершуючи Урядом і Парламентом.

"Сьогодні усе більше українських жінок демонструють, що вони здатні приймати ефективні та відповідальні рішення не лише в політиці, але й у бізнесі. Тому нам не треба боятися більшої участі жінок в керівництві комерційних компаній, в управлінні та наглядових радах великих державних підприємств. Світова практика свідчить, що чим більше жінок залучені до ухвалення таких бізнес-рішень, тим краще розвивається економіка країни, тим вищий відсоток зростання ВВП", - зазначила Олена Кондратюк.

Проте нині, за її словами, багато жінок-підприємниць, особливо в малому бізнесі, опинилися в дуже непростих умовах через пандемію, спричинену коронавірусом.

"Маємо вкрай нагальну потребу надати новий імпульс, допомогти цим жінкам знайти в собі сили, впевненість та енергію, аби втримати свою справу, переосмислити її і, можливо, дати бізнесу друге життя під час пандемії COVID-19. Адже ця криза – це не лише труднощі та виклики, це ще й нові можливості", - переконана Олена Кондратюк.

В.о. Голови Верховної Ради наголосила, що очікує від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Уряду побачити план дій для підтримки жінок-підприємниць.

"Прагнемо почути акцентовано про діяльність Уряду в питаннях економічної політики для жінок, ґендерно-орієнтованого бюджетування та соціальних програм для жінок-підприємниць. Адже інструментів для такої підтримки вистачає. Це і спеціальні умови кредитування, зменшення розриву в оплаті праці, різноманітні соціальні пакети для тих жінок, які ведуть власну справу й одночасно займаються вихованням дітей", - зазначила Олена Кондратюк.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18