24 листопада відбулася онлайн презентація спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової на тему: «Реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло».

«Майже 7 років триває військова агресія Російської Федерації, в результаті якої перш за все страждають ті, хто живе на окупованих територіях і ті, хто змушені були виїхати. Стаття 47 Конституції України гарантує кожному право на житло. Проте досі залишається невирішеним питання забезпечення житлом цієї категорії осіб, що не дають повною мірою інтегруватися в приймаючі громади», - зазначила Уповноважений з прав людини Верховної Ради.

За даними, наведеними під час презентації, 1,5 млн людей залишили місця свого постійного проживання, що складає 3% громадян. Найбільше внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) нині проживають у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській областях та місті Києві. За оцінками міжнародних організацій 70% людей потребує забезпечення житлом.

За словами Людмили Денісової, досі не запроваджено середньо- та довгострокових рішень, необхідних для вирішення цих проблем. 60% ВПО живуть в орендованому житлі, з них - 27% зазначають про ризики виселення через неспроможність сплачувати за оренду, що спонукає їх повертатися на окуповані території.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець подякував Уповноваженому з прав людини за постійну співпрацю з профільним комітетом задля вирішення проблем ВПО.

«Відсутність житла змушує людей повертатися на окуповані території. Ми маємо позитивні приклади в місті Маріуполь, де є програма закупівлі житла для ВПО. Є негативні приклади, коли громади відмовляються це робити», - зазначив Голова Комітету.

За словами Дмитра Лубінця, лише 10% ВПО стали власниками нового житла. Тоді як понад 60% винаймають, 16% живуть з родичами, 5% - у гуртожитках.

«Є дві успішні програми «Доступне житло», що передбачає 50% компенсації державою вартості житла. Друга - пільгове кредитування для ВПО та учасників АТО, що передбачає кредитування під 3% річних. Для участі в цій програмі зареєструвалося 16 тисяч родин. Але при плануванні бюджету закладено недостатньо коштів для цих потреб», - зауважив Дмитро Лубінець.

За словами народного депутата, у людей з’явилася можливість компенсації за зруйноване житло. Перші 10 родин у Зайцевому та Авдіївці Донецької області отримають відповідні компенсації.

«Але це питання регулюється документами Кабінету Міністрів, тому його потрібно вирішити на законодавчому рівні», - наголосив Дмитро Лубінець.

При Комітеті уже створено робочу групу, яка має напрацювати відповідний законопроєкт щодо відшкодування майнових прав.

Координатор проєкту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Лілія Гретарсдоттір наголосила на необхідності розробки політики довгострокових дій для вирішення проблеми ВПО.

«Не так давно ВПО не могли брати участі у виборах, тепер можуть; не так давно тема компенсацій за житло була складною, зараз є прогрес і інструменти, що можуть застосовуватися. Рада Європи вітала б ухвалення спеціального закону, який би регулював надання компенсації за пошкоджене житло», - зазначила Лілія Гретарсдоттір.

Досвідом вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб поділилися Омбудсмани Турецької Республіки, Республіки Хорватія та Заступниця Народного Захисника Грузії.

Участь у обговоренні доповіді взяли народні депутати, представники органів державної влади, Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій, наукових установ, міжнародні та національні експерти у сфері захисту прав осіб, які постраждали від збройного конфлікту.

 

Довідково: Спеціальну доповідь підготовлено на основі дослідження Проєкту Ради Європи в Україні «Внутрішнє переміщення: розробка тривалих рішень» щодо проблеми забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб до житла та реалізації ними права на житло, ініційованого Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30