Відкрила пленарне засідання Заступниця Голови Верховної Ради - в.о. Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Головуюча надала слово для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Петро Порошенко. Він наголосив на необхідності підтримки пільгового режиму для фізичних осіб-підприємців. Він також нагадав, що за кілька днів в Україні буде відзначатися сьома річниця Революції Гідності, однак саме зараз суд зняв арешт з Віктора Януковича і руйнується антикорупційна інфраструктура, що за його словами, відкидає країну від співпраці і руху до Європейського Союзу. Народний депутат висловив вимогу поставити сьогодні на голосування питання відновлення кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію в електронних деклараціях.

Головуюча повідомила, що на засіданні Погоджувальної ради було прийнято рішення про внесення зміни у календарному плані проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, а саме, у період з 18 по 20 листопада відвести для роботи народних депутатів в комітетах, комісіях, фракціях т а групах. У разі необхідності Верховна Рада буде збиратися позачергово.

Народні депутати 282 голосами «за» підтримали цю пропозицію.

Головуюча повідомила, що на засіданні Погоджувальної ради було прийнято рішення про заслуховування Прем’єр-міністра з інформацією Кабінету Міністрів про стан виконання Урядом Постанови Верховної Ради України від 20.10.2020 №937-ІХ "Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз.

Головуюча надала слово для виступу Прем'єр-міністр України Денису Шмигалю.

Прем’єр-міністр поінформував народних депутатів про причини запровадження "карантину вихідного дня" та обмежувальних заходів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 №1100 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020р. №641" та про використання коштів Державного бюджету України, виділених для впровадження заходів, спрямованих на подолання наслідків пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19).

Денис Шмигаль також доповів про стан забезпечення Кабінетом Міністрів України виконання Постанови Верховної Ради України від 20.10.2020 №937-ІХ "Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз.

Прем'єр-міністр України відповів на запитання фракцій та груп, а також окремих народних депутатів щодо: виконання постанови Верховної Ради щодо протидії поширенню COVID-19; ефективності використання коштів, що виділяються на боротьбу з коронавірусом; фінансування Національної служби здоров’я; виплат компенсацій родинам померлих медиків; забезпечення доплат біологам, які проводять тестування на коронавірус; підготовки медичної системи до другої хвилі COVID-19 протягом останніх восьми місяців; тестування на COVID-19, забезпечення лікарень киснем; ймовірності відставки Міністра охорони здоров’я; забезпечення виконання карантинних заходів у регіонах; ефективності запровадження "карантину вихідного дня"; підтримки малого і середнього бізнесу в умовах карантину; виплати заборгованості із зарплати шахтарям та забезпечення їх лікування від коронавірусу; забезпечення антибіотиками Донецької і Луганської областей; ліквідації наслідків лісових пожеж у Луганській області.

На запитання також відповідали Міністр соціальної політики Марина Лазебна, Заступник Міністра охорони здоров’я - Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, Заступниця Міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

Урядовці відповіли також на запитання народних депутатів.

Головуюча поінформувала про пропозицію народного депутата Давида Арахамії стосовно роботи сьогодні, а саме працювати до вичерпання питань порядку денного законопроектом №3651-д.

Представники інших фракцій також поінформували про свої пропозиції щодо роботи на пленарному засіданні сьогодні.

На голосування була поставлена пропозиція народного депутата Давида Арахамії.

262 голосами «за» народні депутати підтримали цю пропозицію.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви головуюча поставила на голосування для включення до порядку денного та прийняття рішення проект Постанови про рішення Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 року №1100 щодо посилення протиепідемічних заходів №4381.

Народні депутати 290 голосами підтримали включення проекту Постанови для його включення до порядку денного.

Проект доповів народний депутат Ярослав Железняк. Він звернувся до колег з проханням підтримати проект Постанови, якою рекомендується Кабінету Міністрів протягом трьох календарних днів з дня набрання чинності цією Постановою переглянути обмежувальні заходи із змінами з метою пом'якшення обмежень із заборони у вихідні дні.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування  щодо прийняття чи відхилення проекту Постанови.

Представники фракцій у виступах висловили позиції щодо прийняття чи неприйняття проект Постанови.

За результатами голосування проект Постанови не набрав голосів для прийняття в цілому - «за» -149.

До порядку денного 300 голосами включено проект Постанови про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення №4320.

Проект Постанови доповів народний депутат Ярослав Железняк.

Його метою є надання можливості населенню та суб’єктам господарювання підготуватися до можливих запроваджень обмежувальних заходів спрямованих на запобігання поширенню на території України COVID-19, а державі - провести належну підготовку до впровадження таких обмежень.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу і в цілому.

Голова Комітету також повідомив, що цим проектом передбачається, що у разі виникнення необхідності запровадження на всій території України чи на території окремого регіону заборони: перевезень пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні; відвідування закладів освіти здобувачами освіти; приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, громадського харчування, торговельного і побутового обслуговування тощо, Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за 7 календарних днів до початку дії таких заборон має:

забезпечити оприлюднення переліку обмежувальних протиепідемічних заходів;

проінформувати про заходи, що будуть запроваджені для підтримки вразливих груп населення, працівників та суб’єктів господарювання, зокрема щодо організації перевезень працівників до місця роботи та у зворотному напрямку;

внести до Верховної Ради України відповідний законопроект, яким передбачатиметься надання державної підтримки та пільг населенню та суб’єктам господарювання, які зазнають негативних наслідків у зв’язку з посиленням протиепідемічних заходів.

Михайло Радуцький зазначив, що Комітет вважає, що прийняття проекту Постанови сприятиме зменшенню соціальної напруги, яка може виникнути у разі посилення карантинних обмежувальних заходів та надасть можливість населенню та суб’єктам господарювання підготуватися до їх запровадження.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні.

Проект Постанови 303 голосами прийнято в цілому.

На голосування було поставлено і 236 голосами прийнято проект Постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3050а-9.

Постановою включено до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 1 вересня 2020 року№ 828-IX, законопроекти згідно з переліком, що додається.

Перед розглядом у повторному першому читанні проект Закону про внесення змін Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг та лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами - платниками єдиного податку №4313-д головуюча надала слово представникам депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів та наради керівників депутатських фракцій у сесійному залі законопроект було поставлено на голосування для прийняття за основу.

Законопроект не набрав необхідної кількості голосів - «за» 17.

Народні депутати 272 голосами прийняли в цілому проект Закону про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків в цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31-34 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №4120.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо реалізації положень статті 11 Закону України "Про ринок природного газу") №4119.

Заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін доповів про опрацьовані Комітетом пропозиції до законопроекту, які надійшли до другого читання.

Після закінчення розгляду правок, на яких наполягали народні депутати, законопроект було поставлено на голосування і 283 голосами прийнято у другому читанні та в цілому як Закон.

Народні депутати розглянули заяву народного депутата Зіновія Андрійовича про дострокове припинення повноважень у зв’язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.

Верховна Рада 306 голосами прийняла відповідну постанову №4368.

Головуюча оголосила, що 17 листопада 2020 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на проміжних виборах народного депутата України 25 жовтня 2020 року в одномандатному виборчому окрузі №208 Гунька Анатолія Григоровича.

Анатолій Гунько склав присягу народного депутата України.

Після складення присяги Олена Кондратюк оголосила про входження народного депутата Анатолія Гунька до складу депутатської фракції політичної партії "Слуга народу".

290 голосами прийнято проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" №4371.

Постановою народного депутата Андрія Шараськіна обрано членом Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

301 голосом «за» законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати не підтримали пропозицію Заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк про включення до порядку денного законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження щорічного підвищення граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій, а також скасування корупційного механізму кеш-бек №3853-1 та №3853-2.

Головуюча повідомила про створення у Верховній Раді міжфракційних депутатських об’єднань «Чиста енергія - здорове довкілля» та «Гідрономіка».

Заступниця Голови Верховної Ради - в.о. Голови Верховної Ради Олена Кондратюк закрила пленарне засідання.

 

 




 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31