Відбулася онлайн-презентація оновленого видання науково-практичного посібника «Путівник по законодавству України», підготовленого Інститутом законодавства Верховної Ради України.

Під час презентації в.о. директора Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Євген Бершеда зазначив, що «Путівник по законодавству України» є виданням стратегічного спрямування та містить панорамний, узагальнений погляд на законотворення. За його словами, стратегічний характер законотворчості полягає не лише у визначенні напрямків, які мають ключове значення, але й у системному підході до такого процесу. У ході підготовки посібника значну увагу приділено законодавчому забезпеченню, зокрема, боротьби з корупцією, формуванню ринку землі тощо. Дослідження розвитку законодавства подається у відповідній хронології, що забезпечують наведені додатки.

Євген Бершеда поінформував, що проєкт «Путівник по законодавству України» є безперервним та реалізується в інституті вже понад 10 років. Він необхідний як база для формування планів законотворення, яким Верховною Радою України поточного скликання надається особливе значення. Серед іншого він відзначив внесок академіка НАН України, народного депутата Олександра Копиленка, який тривалий час був директором Інституту законодавства і нині залишається ідеологом багатьох науково-практичних проєктів, що реалізуються в інституті.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який узяв участь у презентації посібника, зауважив, що видання у прямому сенсі є «дорожньою картою» національного законодавства у хронології його розвитку з часу здобуття Україною незалежності та системних зв'язків законодавчого регулювання окремих сфер суспільного життя. Він нагадав, що нині при Міністерстві юстиції створена робоча група, яка має напрацювати науково-методологічну систематизацію національного законодавства та розробити проєкт закону про нормативно-правові акти. Перший заступник Голови Верховної Ради України назвав акти, які приймалися як типове законодавство і вже тривалий час потребують осучаснення. «Треба провести моніторинг законодавчої спадщини й напрацювати замінники, там, де вони необхідні», - сказав Руслан Стефанчук. Він додав, що саме Інститут законодавства приділяє важливу увагу моніторингу законодавчих актів, що є основним компонентом забезпечення ефективності та дієвості законодавства.

Презентоване видання допоможе читачам сформувати загальну правову картину системи законодавства України, комплексне уявлення про структуру та функціональні зв’язки між нормами чинного законодавства, зазначив Руслан Стефанчук і порадив народним депутатам України, працівникам органів державної влади та місцевого самоврядування, науковцям та усім, хто цікавиться питаннями розвитку національного законодавства, ознайомитися з «Путівником по законодавству України».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47