Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання Верховної Ради.

У залі зареєструвались 279 народних депутатів.

Від депутатських фракції та групи виступив народний депутат Юрій Бойко із заявою щодо проведення місцевих виборів на Донбасі.

Верховна Рада перейшла до розгляду питань порядку денного.

Оголошено до розгляду проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур» (№3971). Законопроєкт розглядається за процедурою повного обговорення.

Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко представляє законопроєкт.

За її словами передбачено внесення змін до Виборчого Кодексу України:

- щодо зміни меж дільничних виборчих комісій;

- щодо уточнення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації;

- щодо уточнення вимог до інформації про кандидатів, яка розміщується в інформаційних плакатах, інформаційних буклетах та виборчих бюлетенях;

- щодо висування кандидатів місцевими організаціями політичних партій;

- щодо переліку документів для реєстрації кандидатів у депутати;

- щодо вимог до виборчих бюлетенів та порядку їх виготовлення;

- щодо організації та порядку голосування;

- щодо реєстрації обраних на місцевих виборах депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Аліна Загоруйко повідомила, що Комітет рекомендує прийняти проєкт Закону за основу і в цілому із змінами, запропонованими Комітетом.

Заступник голови Комітету відповіла на запитання народних депутатів.

Виступили представники фракцій і груп народних депутатів.

Народні депутати не підтримали законопроєкт. Проєкт Закону відхилено.

Розглядається проєкт Постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України від 25 серпня 2020 року про прийняття Закону України проект Закону України "Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро)" (№0063-П).
Автор проєкту народний депутат Анна Скороход повідомила, що пропонується скасувати рішення про прийняття як Закону проекту Закону України «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро)», оскільки під час ухвалення парламентом зазначеного рішення було допущено порушення ряду вимог Конституції України та Регламенту Верховної Ради України щодо процедури прийняття парламентом законів.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко поінформував, що Комітет розглянув дану пропозицію і прийняв рішення запропонувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення зазначеного проєкту.

Проєкт відхилено. «За» пороєкт Постанови проголосувало 48 народних депутатів.

Із заявою від двох фракцій щодо подій у Білорусі виступила народна депутатка Кіра Рудик.

Верховна Рада розглядає проєкт Постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№4026).

За словами Голови Верховної Ради, зміни пов’язані із проведенням місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Верховна Рада 256-ма голосами підтримала роботу Верховної Ради у сесійному режимі протягом тижня з 28 вересня по 2 жовтня, а на тиждень з 19 по 23 жовтня - роботу з виборцями.

Верховна Рада розглянула проєкт Постанови «Про звільнення члена Рахункової палати Яременка О.С.»

Доповів питання народний депутат Сергій Бунін, який повідомив, що члена Рахункової палати Яременка О.С. пропонується звільнити у зв’язку із досягненням ним 65-річного віку.

За словами заступника голови Комітету з питань бюджету Олександра Трухіна, Комітет рекомендує Верховній Раді підтримати даний проєкт.

Народні депутати прийняли проєкт Постанови 283-ма голосами.

У сесійній залі за повною процедурою розглядається у першому читанні проєкт Закону «Про Бюро економічної безпеки» (№3087) та альтернативні №№ 3087-1 і

3087-д.

Основний законопроєкт представив народний депутат Ярослав Железняк.

Альтернативний, доопрацьований проєкт представив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, законопроєкт розроблено з метою ліквідації податкової міліції, оптимізації структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунення дублювання їх функцій та створення Бюро економічних безпеки України з метою запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до їх підслідності.

Народний депутат провідомив, що передбачені законопроєктом зміни до Кримінального процесуального кодексу профільним Комітетом винесено в окремий законопроєкт. Окрім того, задля узгодження з Конституцією, пропонується підпорядкувати Бюро економічної безпеки України  Кабінету міністрів України, а не Президентові України, як сказано у проєкті.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проєкт №3087-д  із запропонованими змінами.

Данило Гетманцев відповів на запитання народних депутатів.

В порядку обговорення проєктів законів виступили представники депутатських фракцій і груп.

Із заключним словом виступив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, який ще раз наголосив на пропонованих Комітетом змінах.

Проєкт Закону №3087-д у першому читанні за основу з пропозиціями Комітету підтримали 245 народних депутатів.

Розглядається у першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків» (№3603).

Проєкт представила голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Юлія Яцик. Вона також повідомила, що Комітет рекомендує прийняти законопроєкт за основу.

Законопроєкт прийнято у першому читанні 307-ма голосами.

Головуючий оголосив перерву у засіданні до 12.30.

* * *

Після перерви Верховна Рада розпочала роботу з розгляду проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд)» (№3991).

Законопроєкт 234-ма голосами включено до порядку денного і розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін повідомив, що законопроєкт є комплексним і вносить ряд змін до бюджету.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу і в цілому із врахуванням ряду змін та уточнень, запропонованих Комітетом для збалансування показників державного бюджету.

Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні 240 голосами із скороченням термінів підготовки до другого читання на половину.

Повторно з пропозиціями Президента України розглядається Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо кандидатського резерву" (№3491), прийнятий Верховною Радою 3 липня 2020 року.

Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук представив п’ять пропозиції Президента України до законопроєкту і відповів на запитання народних депутатів.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко повідомив, що Комітет підтримав усі пропоновані Президентом пропозиції і рекомендує Верховній Раді прийняти Закон у цілому з врахуванням цих змін.

Народні депутати підтримали лише третю пропозицію Президента 260-ма голосами.

Верховна Рада не змогла прийняти заонопроєкт із частковим врахуванням пропозицій Президента і 229-ма голосами направила проєкт на доопрацювання в профільний Комітет.

Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (щодо уточнення деяких положень)» (№0898). Таке рішення підтримали 323 народних депутати.

Народні депутати внесли зміни до порядку розгляду законопроєктів і перейшли до розгляду проєкту Постанови «Про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі» (№3898).

Відібраних кандидатів представив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, зауваживши, що Верховна Рада має призначити сім із одинадцяти членів комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі і закликав підтримати Постанову.

«За» проєкт Постанови проголосував 221 народний депутат. Рішення не прийнято.

За скороченою процедурою розглядається проєкт Закону «Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями» (№3761) та альтернативний № 3761-1.

Законопроєкт представила заступниця Керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів, яка зазначила, що даний законопроєкт пов’язаний із прийнятим Верховною Радою проєктом Закону «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» (№3760) і сприятиме залученню інвестицій та створенню робочих місць.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону №3761.

Проєкт Закону №3761 прийнято у першому читанні 237-ма голосами.

За скороченою процедурою розглядається проєкт Закону «Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України» (№3762).

Законопроєкт представила заступник Керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів, що він пропонує ряд пільг для інвесторів, які ввозять обладнання на територію України.

Комітет рекомендує прийняти проєкт за основу – повідомив заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук.

Верховна Рада прийняла проєкт Закону у першому читанні за основу. «За» таке рішення проголосували 262 народних депутатів.

Після зміни порядку розгляду законопроєктів Верховна Рада розглядає у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом» (№3659-д).

Народні депутати визначаються щодо п’яти правок до законопроєкту, які не були підтримані Комітетом.

Закон прийнято в цілому 268-ма голосами.

До розгляду оголошено проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії)» (№2390).

Верховна Рада проголосувала за відхилення двох правок, які, які були внесені до проєкту, однак втратили актуальність.

Проєкт набрав 223 голоси. 245 народних депутатів проголосували за повернення законороєкту на доопрацюівання в Комітет.

Верховна Рада після розгляду правок 309-ма голосами прийняла в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (№3301).

У першому читанні за скороченою процедурою розглядається проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії та питання сертифікації оператора системи передачі)» (№3364) та альтернативних №№ 3364-1, 3364-2, 3364-3.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що Комітет рекомендує підтримати у першому читанні проєкт №3364-1. Автори решти законороєктів повідомили про їх відкликання.

Законопроєкт №3364-1 не був підтриманий у першому читанні у сесійній залі і 242-ма голосами направлений в Комітет на доопрацювання.

Народні депутати перейшли до розгляду проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення встановленого порядку надання інформації про стан здоров’я при здійсненні донації крові та (або) її компонентів» (№3649).

Законопроєкт представила народний депутат Ольга Стефанишина. За її словами, законопроєкт направлений на покращення якості донорської крові і зменшення ризиків зараження небезпечними хворобами через неї.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник повідомив, що Комітет рекомендує прийняти проєкт Закону за основу.

Законопроєкт у першому читанні підтримали 244 народних депутати.

Головуючий закрив ранкове засідання Верховної Ради.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23