Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання Верховної Ради.

У залі зареєструвались 244 народних депутати.

Дмитро Разумков нагадав, що 2 вересня світ відзначає 75 років закінчення Другої світової війни.

"Ця війна охопила багато континентів, багато держав і забрала багато життів, принесла багато горя. Лише в Україні вважаються загиблими вісім мільйонів", - сказав він.

Голова Верховної Ради висловив переконання, що Україна перемагала і буде перемагати у майбутньому. «Ми проходили різні етапи в нашій історії, але завжди перемагали. Я впевнений, що і в подальшому буде саме так», - сказав він.

Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам’ять загиблих у Другій світовій війні.

Народні депутати виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Олексій Гончаренко, який привітав усіх з Днем міста Одеса, який відзначається сьогодні.

Верховна Рада перейшла до розгляду питань порядку денного.

Оголошено до розгляду проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення військово-цивільних адміністрацій» (№3913). Законопроєкт розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Законопроєкт представив голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

За його словами, проєкт розроблено у зв’язку з необхідністю забезпечення безпеки та нормалізації життєдіяльності населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації, а також з метою забезпечення повсюдності та безперервності влади, гарантованого Конституцією України місцевого самоврядування на окремих територіях в умовах чергового етапу адміністративно-територіальної реформи.

Комітет рекомендує прийняти проєкт Закону за основу.

Законопроєкт підтриманий 240 народними депутатами у першому читанні за основу.

За скороченою процедурою розглядається у першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів» (№3975).

Проєкт представив народний депутат Віталій Безгін.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко у своєму виступі повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт у першому читанні за основу та в цілому із пропозиціями Комітету.

Законопроєкт у першому читанні підтримали 223 народних депутати. Верховна Рада 245-ма голосами направила проєкт на повторне перше читання.

Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від сплати судового збору у зв'язку з оскарженням постанов у справах про адміністративні правопорушення» (№3424) розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Законопроєкт представив народний депутат Дмитро Припутень.

Профільний Комітет рекомендує прийняти проєкт за основу. Про це повідомила член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ірина Аллахвердієва.

Народні депутати підтримали законопроєкт у першому читанні 315-ма голосами. Строки підготовки до другого читання скорочено на половину.

У першому читанні розглядається проєкт Закону «Про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№3692) та альтернативний до нього № 3692-1.

Основний проєкт представляє народний депутат Галина Третьякова, зауваживши, що передбачено поновлення ряду соціальних виплат.

Альтернативний законопроєкт представила народний депутат Наталія Королевська. За її словами, проєкт пропонує відновити усі раніше скасовані соціальні виплати.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна повідомила, що Комітет рекомендує прийняти законопроєкт за основу і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

Законопроєкт прийнято у першому читанні за основу 316-ма голосами.

Головуючий оголосив перерву у засіданні на 30 хвилин.

* * *

Після перерви народні депутати приступили до розгляду проєкту Закону «Про адміністративну процедуру» (№3475). Проєкт розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Доповідає заступник Міністра юстиції Олександр Банчук. Він повідомив, що проєкт Закону з цього питання подається вшосте і висловив сподівання, що цього разу він буде прийнятий.

«Законопроєкт визначає єдині правила відносин між особою і державою», - сказав заступник Міністра.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір зазначила, що проєкт є надзвичайно важливим і складним. Вона поінформувала, що Комітет рекомендує Верховній Раді підтримати законопроєкт у першому читанні за основу із врахуванням уточнень, запропонованих Комітетом.

Проєкт Закону у першому читанні підтримали 290 народних депутатів.

До розгляду оголошено проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" щодо забезпечення належних умов роботи тимчасових слідчих і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України» (№3681). Законопроєкт розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко, представляючи законопроєкт заначив, що його метою є забезпечення умов для роботи тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради.

Сергій Кальченко озвучив пропоновані уточнення, та повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроєкт за основу та в цілому.

«За» законопроєкт у першому читанні проголосували 299 народних депутатів. Проєкт прийнято в цілому як Закон з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням 281 голосами.

Розглядається у першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№3623). Проєкт розглядається за скороченою процедурою.

Законопроектом пропонується запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Про це повідомив заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова наголосила, що законопроєктом передбачено п’ятирічний перехідний період від паперового до електронного обліку трудової діяльності працівника. Комітет рекомендує прийняти проєкт за основу.

У першому читанні за основу проєкт Закону підтримали 283 народних депутатів.

Верховна Рада розглядає проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні» (№3476) та проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні» (№3477).

Законопроєкти представив голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Роберт Горват, який наголосив, що прийняття цих законів сприятиме залученню інвестицій в виробництво електричного транспорту в Україні, а також вирішенню проблем із забрудненням повітря. Комітет рекомендує Верховній Раді підтримати законопроєкт у першому читанні.

Законопроєкт №3476 у першому читанні підтримали 316 народних депутатів, проєкт №3477 - 308.

Головуючий повідомив про виключення із складу фракції політичної партії "Слуга народу" народного депутата Гео Лероса.

Прийнято Постанову "Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році" (№3638). Рішення підтримали 318 народних депутатів.

330-ма голосами прийнято Постанову "Про проведення парламентських слухань на тему: "Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини" (№3847).

Без обговорення Верховна Рада прийняла ряд законопроєктів у другому читанні:

ро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти" (№2588). Підтримали 326 народних депутатів;

ро надання будівельної продукції на ринку" (№2698). Підтримали 322 народних депутати;

ро внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд" (№2031). Підтримали 330 народних депутатів.

Верховна Рада розглянула у першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі корпоративних прав в управління» (№3435).

Проєкт представив народний депутат Олег Макаров.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна повідомила, що Комітет рекомендує прийняти законопроєкт за основу та в цілому.

Законопроєкт у першому читанні підтримали 287 народних депутатів. Проєкт прийнято в цілому 296-ма голосами.

Розглядається у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" (щодо парламентського контролю за приватизацією державного майна)» (№3552).

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха озвучив рішення Комітету, яким пропонується підтримати законопроєкт за основу і в цілому.

Проєкт прийнято в першому читанні 285-ма голосами. Законопроєкт в цілому підтримали 223 народних депутати.

Верховна Рада прийняла в цілому ряд ратифікаційних проєктів законів:

- «Про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади» (№0040). Підтримали 318 народних депутатів;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у кримінальних справах та екстрадицію» (№0041). Підтримали  320 народних депутатів;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у цивільних і комерційних справах» (№0042). Підтримали 320 народних депутатів;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про передачу засуджених осіб) (№0043). Підтримав 321 народний депутат;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про передачу засуджених осіб» (№0044). Підтримав 321 народний депутат;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у кримінальних справах» (№0045). Підтримали 322 народних депутати;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про видачу правопорушників» (№0046). Підтримали 324 народних депутати;

- «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у цивільних справах» (№0047). Підтримали 323 народних депутати.

Також прийнто в цілому проєкт Постанови "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення" (№3600). "За" це рішення проголосували 316 народних депутатів.

Головуючий закрив ранкове засідання Верховної Ради.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37