Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив четверту сесію Верховної Ради дев’ятого скликання.

У залі зареєструвались 299 народних депутатів.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України привітав педагогів, учнів, студентів, батьків з Днем знань.

«Все, що ми робимо у цій залі – ми робимо задля дітей, дітей України», - сказав він і закликав народних депутатів керуватися цим у своїй роботі.

Дмитро Разумков виступив з трибуни Верховної Ради і привітав народних депутатів з роком спільної роботи.

«Це був непростий рік для нас всіх. І, я впевнений, що багато викликів буде і в подальшому. Однак, ми його пройшли разом, зробивши багато правильних речей, хоча були і помилки», - сказав він.

Очільник парламенту окреслив основні виклики і завдання, які стоять перед парламентом в ході нового політичного сезону, серед яких пандемія, пов’язана із коронавірусом, ухвалення бюджету на наступний рік і вибори до місцевих органів влади.

Він закликав народних депутатів дотримуватись державницької позиції, щоб вона не превалювала над політичною.

«Ми протягом минулого року нашої роботи довели, що парламент України може і вміє працювати», - сказав Дмитро Разумков, додавши, що пишається тим, що за рік роботи майже 150 законів було прийнято конституційною більшістю.

Голова Верховної Ради зауважив, що «буде багато ще завдань, які будуть стояти перед нами і згідно того Плану робіт, який був затверджений Верховною Радою України на минулій сесії». Він висловив припущення, що виконати його у повному обсязі буде заважати коронавірус, однак висловив впевненість: «Ми зробимо все максимально можливе для того, щоб все це розглянути і, по можливості, ухвалити».

Дмитро Разумков побажав «щоб на четвертій сесії Верховної Ради дев’ятого скликання ми, дійсно, могли об’єднатися навколо ціннісних речей і довести, що ми будемо і далі працювати на користь нашої держави, що разом з усією Верховною Радою ми зможемо довести собі і українському народу, що в державі є сильні, потужні, надійні інституції, головною з яких, згідно Конституції, є Верховна Рада України». Він додав: «Я впевнений, що щоденною нашою роботою, плідною працею у комітетах і в сесійній залі, ми зможемо довести, і не лише Україні, що український інститут парламентаризму дієздатний, вміє швидко реагувати на виклики та працює виключно в інтересах українського народу і держави. А зробити це ми зможемо лише нашою спільною роботою».

Верховна Рада 323-ма голосами затвердила графік своєї роботи на цей тиждень:

сьогодні – з 12.00 до 15.00 без перерви;

у середу – за звичайним графіком – з 10.00 до 14.00, перерва з 12.00 до 12.30;

у четвер – робота у сесійній залі з 10.00 до 12.00, з 12.00 до 12.30 – перерва, далі робота до 15.00;

у п’ятницю – о 10.00 Година запитань до Уряду, робота у сесійній залі до 13.00, далі по 30 хвилин на оголошення запитів народних депутатів і різне.

Народні депутати виступають із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями від депутатських фракцій і груп.

Із заявою від двох фракцій виступила народна депутатка Юлія Гришина. Вона привітала усіх з Днем знань.

Верховна Рада перейшла до розгляду порядку денного.

Народні депутати 243-ма голосами затвердили в цілому проект Постанови «Про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№3050а).

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Гео Лерос.

До розгляду оголошено проєкт Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки" (№ 3819) і альтернативний (№3819-1).

Законопроєкти представили народний депутат Оксана Дмитрієва і народний депутат Наталія Королевська.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна повідомила, що Комітет рекомендує даний законопроєкт прийняти за основу і в цілому проєкт Закону №3819 із змінами, запропонованими Комітетом.

За її словами, Проєктом вносяться зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо встановлення за загальним фондом державного бюджету Міністерству соціальної політики України бюджетних призначень за новою бюджетною програмою «Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти віднесені до категорії гірських) Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, на узбережжі Чорного і Азовського морів» в обсязі 180 000 тис. грн.

Проєкт Закону №3891 підтримали за основу 339 народних депутатів. В цілому, з пропозиціями Комітету законопроєкт прийнято 325-ма голосами.

За скороченою процедурою розглядається проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність» (№3594) та альтернативний № 3594-1.

Основний проєкт представив заступник Міністра соціальної політики Борис Лебедцов, який повідомив, що проєктом Закону пропонується внести зміни до Сімейного кодексу України і Закону України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, які дадуть змогу особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, проживати та виховуватись у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу до 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, закладах вищої освіти.

Альтернативний проєкт представила народний депутат Наталія Королевська.

Голова підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Рябуха повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону №3594 та доопрацювати його в частині визначення подальшої долі із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність, після досягнення ними 23-річного віку.

Законопроєкт №3594 у першому читанні за основу із врахуванням пропозицій Комітету підтримали 340 народних депутатів. На половину скорочено термін подачі правок та пропозицій до законопроєкту.

До розгляду оголошено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру» (№0897). Проєкт розглядається у другому читанні.

На прохання автора законопроєкт відхилено – за нього проголосували 7 народних депутатів.

У другому читанні розглядається проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі)" (№3112).

Закон прийнято в другому читанні та в цілому. «За» - 321 народний депутат.

Розглядаються правки до проекту Закону «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку» (№2098).

Законопроєкт в цілому підтримали 276 народних депутатів.

У першому читанні за скороченою процедурою розглядається проект Закону «Про внесення змін Закону України "Про туризм" щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг» (№2673).

Проєкт доповів народний депутат Ігор Фріс. За його словами, законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України "Про туризм", виклавши у новій редакції поняття «готель», «готельна послуга», «аналогічні засоби розміщення», замінивши, зокрема, слово «підприємство» на «суб’єкт господарювання», що розширить коло суб’єктів надання готельних послуг за рахунок включення фізичних осіб - підприємців, а також надати право користувачеві нарівні з власником подавати заяву про встановлення об’єктам туристичної інфраструктури відповідної категорії.

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу.

Законопроєкт прийнято за основу. Таке рішення підтримав 251 народний депутат.

Верховна Рада розглядає проект Закону «Про внесення зміни до статті 268 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб» (№3103) і альтернативний № 3103-1. Проєкти розглядаються за скороченою пропозицією.

Основний законопроєкт представив народний депутат Дмитро Лубінець, який повідомив, що метою законопроекту є звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб, які фактично мешкають у місцях проживання (ночівлі), наприклад, готелях.

Альтернативний - народний депутат Наталія Королевська.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проєкт у першому читанні за основу законопроєкт №3103.

За основу 341 глосами підтриманий проєкт Закону №3103. Також скорочено на половину строки подачі пропозицій і правок до нього.

Верховна Рада 334-ма голосами прийняла Постанову «Про проведення парламентських слухань на тему: "Мандруй Україною: стан, проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні" (10 листопада 2020 року)» (№3914).

До розгляду оголошено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій» (№3526). Проєкт розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Законопроєкт доповів народний депутат Олег Бондаренко. За його словами, проєкт Закону розроблений з метою посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій, підвищення ефективності управління та контролю у цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки в лісах, сільськогосподарських угіддях та інших природних екосистемах.

Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова повідомила, що Комітет підтримав проєкт Закону, однак вважає, що він потребує доопрацювання до другого читання.

Законопроєкт №3526 у першому читанні підтримали 328 народних депутатів.

У першому читанні розглядається проект Закону «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо ефективної реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту» (№3075).

Проєкт представив народний депутат Анатолій Костюх.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха наголосив на важливості даного законопроєкту і запропонував народним депутатам підтримати його за основу і в цілому з правками Комітету.

Голова Верховної Ради продовжив ранкове засідання на 15 хвилин, або до завершення розгляду питання.

Законопроєкт 247-ма голосами підтримали у першому читанні за основу.

Головуючий закрив ранкове засідання Верховної Ради.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30