Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.

Головуючий повідомив, що у засіданні Верховної Ради беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання про стан безпекового середовища довкола України та організацію проведення осіннього призову до Збройних Сил України.

Головуючий надав слово для доповіді Міністру оборони Андрію Тарану.

Міністр оборони на початку виступу поінформував про те, чи готується Російська Федерація до активних бойових дій з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим? "На теперішній час ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адміністративної межі Херсонської області з тимчасово окупованої території АР Крим не виявлено. На півострові не фіксуються дії зі створення ударних угрупувань". За його словами, «пам’ятаючи про непередбачуваність дій Росії, Збройні сили України здійснюють заходи для надання відсічі можливим діям окупантів РФ».

Урядовець зазначив, що через пандемію і карантин весняний призов до Збройних Сил України проходив в особливих умовах і був перенесений. Призов триватиме у травні-липні і завершиться 31 липня. За його словами, всього цього року планується призвати 16460 осіб.

Андрій Таран також розповів про правила призову різних категорій громадян.

Міністр оборони відповів на запитання народних депутатів, які стосувалися: призову у ЗСУ студентів вишів, будівництва житла для військовослужбовців, заключення договорів на поставки боєприпасів, стану захворюваності на коронавірус у ЗСУ, скасування ряду наказів щодо військовослужбовців, перспектив переходу на контрактне військо, розслідування вибухів на військових складах, матеріального забезпечення військовослужбовців.

На запитання депутатських фракцій і груп та народних депутатів відповіли Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Уряду.

Запитання стосувалися: розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток, закупівель вакцин та ліків, обмеження роботи закладів харчування і нічних клубів у нічний час, розподілу коштів на відшкодування лікарям, які постраждали в результаті каронавірусу, ходу ліквідації пожежі в Луганській області, забезпечення дистанційного навчання в регіонах, зупинення хабарництва у житловому будівництві, порушень при підготовці до місцевих виборів, приїзду в Умань хасидів в умовах пандемії, соціального діалогу між шахтарями та профільним Міністерством.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Кіра Рудик. Вона оголосила про те, що партія "Голос" переходить в опозицію до чинної влади.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Антон Поляков.

На вимогу фракцій «Батьківщина» та "Опозиційна платформа - за життя" у засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Постанови Про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України - в Автономної Республіки Крим та місті Севастополі №3736 доповіла народний депутат Ірина Геращенко.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій.

У засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово для виступів представникам депутатських фракцій.

Представники фракцій Тарас Батенко, Павло Бакунець і Сергій Рахманін закликали колег проголосувати за Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України - в Автономної Республіки Крим та місті Севастополі №3736.

За результатами голосування Постанову прийнято 306 голосами в цілому.

Проект Постанови про утворення та ліквідацію районів №3650 доповів Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови з урахуванням пропозицій Комітету.

Представники депутатських фракцій у виступах повідомили, що у такому вигляді фракції не будуть підтримувати проект Постанови.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін у заключному слові закликав народних депутатів підтримати проект Постанови.

За результатами голосування Постанову 238 голосами прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули у другому читанні проект Закону про оборонні закупівлі №2398-д.

Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич попросив поставити на підтвердження враховану правку №638.

За результатами голосування ця правка не була підтримана.

276 голосами законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу зовнішньої розвідки" щодо діяльності Служби зовнішньої розвідки України 2414-д.

Верховна Рада 244 голосами «за» прийняла проект Закону №2414-д у другому читанні і в цілому.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив про закриття третьої сесії.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України

Чергова четверта сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання розпочнеться у вівторок, 1 вересня 2020 року.

 





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50