У Президії Верховної Ради України перебувають Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Голова Верховної Ради України оголосив, що в урочистому засіданні беруть участь Президент України Володимир Зеленський, народні депутати України першого та дев’ятого скликань, Голови Верховної Ради України попередніх скликань, Президенти України у попередні роки, Прем’єр-міністр України та члени Кабінету Міністрів України, керівники судової гілки влади, присутні також посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, глави дипломатичних представництв іноземних держав, представники засобів масової інформації, інші офіційні особи.

Голова Верховної Ради України запрошує воїна Почесної варти внести Декларацію про державний суверенітет України.

Воїн почесної варти під оплески учасників засідання розміщує Декларацію біля трибуни зали засідань.

Голова Верховної Ради України оголошує про відкриття урочистого засідання з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Звучить Державний Гімн України у виконанні хору.

Головуючий запрошує учасників засідання переглянути історичні кадри кінохроніки подій прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Голова Верховної Ради України Д.Разумков зазначив, що багато з учасників тих подій, на жаль, вже пішли з життя.

Учасники урочистого засідання хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять.

У залі звучить «Мелодія» українського композитора Мирослава Скорика.

Голова Верховної Ради України запрошує до виступу Президента України Володимира Зеленського.

Президент України у своєму виступі назвав ухвалену 30 років тому Декларацію про державний суверенітет України «фундаментальним документом для творення української держави».

«30 років тому був зроблений впевнений крок до остаточного здобуття незалежності України», - сказав Президент.

Він наголосив: «Ухвалення Декларації - це акт неймовірного єднання політиків заради волі народу та великої державної мети».

Володимир Зеленський зауважив, що Україна шостий рік поспіль захищає свій суверенітет від Російської агресії, сплачуючи за це найвищу ціну - життя наших громадян.

«Весь цивілізований світ визнає, що Україна робить все для настання такого бажаного миру, справедливого миру. Миру у нашому розумінні цього слова. Саме того миру, де державний суверенітет буде панувати в реальності, а не на папері», - підкреслив Глава держави і наголосив, що «ми повинні повернути усі свої території, повернути віру в правду і справедливість. Щоб те, заради чого загинули наші герої, ніколи не виявилося марним».

Він також висловив переконання, що цього можливо досягти «тільки якщо всі ми об’єднаємось, так само, як і 30 років тому».

Президент України висловив безмежну вдячність народним депутатам, які ухвалили Декларацію.

Володимир Зеленський також заявив: «Впевнений, що сучасним депутатам є чому у них повчитися та ніколи не забувати, що суверенітет, який вибороли вони, ми з вами маємо берегти і захищати, як від зовнішніх ворогів, так і внутрішніх чвар».

Президент України закликав до «справжньої єдності». «Бо тільки в ній наша сила і наша перемога. Бо тільки в ній - Україна», - сказав він.

«Годі сварок та розбрату. Годі маніпуляцій та політичних ігрищ. Годі ділити українців та ділитися самим на владу та опозицію, лівих або правих, червоних або синіх. Потрібно перестати бути політиками. Час стати державними діячами. Людьми, що мають не великий апетит, а велику мрію - про єдину, сильну і непереможну Україну», - закликав Глава держави.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив до виступу Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

У своїй промові Дмитро Разумков сказав: «30 років тому Український парламент зробив перший, складний, але дуже важливий крок до створення незалежної України. Ухвалення Декларації про державний суверенітет стоїть в одному ряду із такими визначними подіями в історії України, як проголошення незалежності, референдум 1 грудня та перші президентські вибори».

«Декларація про державний суверенітет - дуже сміливий документ, який був створений і затверджений мужніми людьми. Людьми, які вірили в майбутнє України, не маючи гарантій на успіх», - сказав Дмитро Разумков і нагадав у якому стані була країна, коли депутати сьомого скликання Верховної Ради УРСР, або правильніше сказати - першого скликання Верховної Ради України, - прийняли Декларацію про державний суверенітет.

Голова Верховної Ради «від імені всього українського народу, від нашого та усіх прийдешніх поколінь» подякував тим, хто 1990 року наважився на цей крок.

Очільник парламенту також зауважив, що Декларація заклала принципи, на яких будувалася і будується країна: демократія, пріоритетність прав і свобод людини, свобода слова та віросповідання, верховенство права і закону, самостійність та незалежність державних рішень, народ як єдине джерело влади у державі, мирне співіснування і культурний розвиток всіх національностей, пріоритет загальнолюдських цінностей над класовими.

«Згодом ці принципи були закріплені в Конституції та є базою для всіх законів України. Вони залишаються актуальними й сьогодні. Ним має слідувати кожен громадянин, адже на цих принципах заснована наша державність», - підкреслив виступаючий.

Дмитро Разумков також наголосив на незмінності цих принципів. «Суверенітет і незалежність нашої держави - це те, що ніколи, жодним чином не може бути поставлено під сумнів», - сказав Голова Верховної Ради.

Він висловив впевненість, що Україна відстояла свій суверенітет 1990 року, відстоїть і 30 років потому. «Наша держава - цілісна, єдина, сильна та непохитна у своєму праві на незалежність», - наголосив Голова парламенту.

Дмитро Разумков також відзначив роль Верховної Ради, «яка завжди була і залишається відображенням українського народу, його очікувань та сподівань, місцем, де в дискусіях народжується істина та майбутнє нашої держави».

«У моменти, коли вирішувалася доля держави, Український парламент завжди приймав рішення незалежно від політичних прапорів, лозунгів та меседжів. Ми повинні пам'ятати, що коли ми об'єднані великою спільною метою, то приймаємо рішення, які дійсно працюють на благо нашої держави», - сказав Голова Верховної Ради.

Завершуючи свій виступ, Дмитро Разумков сказав: «Сьогодні доля України, що століттями йшла до своєї незалежності - саме в наших руках. І ми, український парламент дев'ятого скликання, маємо довести своїми діями, що ми готові до цієї відповідальності, як це зробили ви 30 років тому!»

Головуючий запросив до слова Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

На урочистому засіданні виступив перший Президент незалежної України, Голова Верховної Ради України у 1990-1991 році, народний депутат України I-IV скликань Леонід Кравчук.

Виступ першого Президента України неодноразово переривався оплесками учасників засідання.

Голова Верховної Ради України запросив до виступу народного депутата Верховної Ради України І-IV скликань Ігоря Юхновського.

Учасники засіданні оплесками привітали виступ Ігоря Юхновського.

Головуючий надав слово для виступу народному депутату першого, другого, третього, четвертого, сьомого, восьмого та дев’ятого скликань Юлію Іоффе.

На урочистому засіданні виступає народний депутат України першого, другого, четвертого, шостого, сьомого, восьмого та дев’ятого скликань Сергій Соболєв.

Голова Верховної Ради України надав слово народному депутату шостого, сьомого, восьмого, дев’ятого скликань, заступниці Голови Верховної Ради України Олені Кондратюк.

Голова Верховної Ради України подякував учасникам за участь у засіданні і закрив урочисте засідання.

 



 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24