Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом сьогодні, 15 липня, на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Програма підвищення надійності підстанцій")» (№0051).

Документ має стратегічне значення для майбутнього української енергетики, оскільки відкриває Україні можливість отримати позику від ЄІБ у розмірі 136 мільйонів євро. Кошти будуть спрямовані на «Програму підвищення надійності підстанцій», мета якої замінити застаріле обладнання високовольтних підстанцій, щоб воно відповідало європейським стандартам.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та в цілому.

Члени Комітету розглянули ряд законопроектів, що належать до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, регулюються нормами і принципами СОТ та стосуються зобов’язань України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію.

Такими, що не суперечать праву ЄС, було визнано:

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях» (№3790), яким пропонується встановити вимоги до прозорості бухгалтерської звітності підприємств, що працюють у видобувних галузях;

- проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків» (№3603). Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс положенням, що у разі наявності у затриманої особи дитини, яка залишається без догляду, слідчий або прокурор мають звернутися до органу опіки, щоб організувати піклування про дитину. Проект, за висновком Комітету, не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції;

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження плати за використання автомобільних доріг загального користування» (№3544) , яким запроваджується збір за проїзд із транспортних засобів з максимальною дозволеною загальною масою 12 т. Оскільки перехідні положення проекту містять норму, де йдеться про стягнення плати виключно з транспортних засобів іноземних перевізників, які здійснюють транзитні перевезення територією України, це, на думку експертів Комітету, не повною мірою враховує положення Директиви 2006/38/ ЄС та 2011/76/ЄС. Останні забороняють дискримінацію операторів ринку перевезень за будь-якою ознакою. Комітет ухвалив висновок, що документ частково узгоджується з нормами права ЄС, але потребує доопрацювання з метою усунення дискримінаційних положень.

Таким, що не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції Комітет визнав законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» (№3739). Проект пропонує змінити процедуру публічних закупівель для певних груп продукції машинобудування. Зокрема, встановити обов’язкові вимоги щодо локалізації їхнього виробництва. Комітет вважає, що положення щодо локалізації виробництва суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Також члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо гармонізації політики оподаткування в Україні з країнами ЄС для покращення інвестицій та добросовісної конкуренції» (№3502) та альтернативний до нього № 3502-1.

Основний законопроект, зокрема, пропонує запровадити ставку акцизного податку для тютюнових відходів у процесі виробництва тютюнових виробів на рівні 5 гривень за кілограм, а також скасувати мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни для тютюнових виробів.

Комітет ухвалив рішення звернутися до Антимонопольного комітету, щоб отримати висновок щодо впливу цих документів на конкурентне середовище в Україні і після цього планує надати свій висновок щодо відповідності згаданих законопроектів праву ЄС.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00