Відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, висловив співчуття і слова підтримки постраждалим в результаті пожеж у Луганській області. Також він висловив слова вдячності вогнеборцям та рятувальникам які були долучені до ліквідації стихії, а також всім службам, які оперативно, не зважаючи на якісь побутові речі, не шкодуючи навіть свого життя та здоров’я, доклали максимум зусиль для боротьби з цими подіями.

«Пожежі були достатньо серйозні і сьогодні держава також повинна оперативно включитися в вирішення і ліквідацію тих наслідків, які ми там спостерігаємо», - сказав Дмитро Разумков, додавши, що Верховна Рада готова оперативно вирішувати всі питання, які будуть від неї залежати.

Голова Верховної Ради наголосив, що починається останній пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання і висловив сподівання, що «він буде достатньо ефективним, не дивлячись на те, що буде достатньо напруженим».

Дмитро Разумков відзначив, що є деяке блокування роботи парламенту через розгляд проекту Закону про так звані азартні ігри і багато законів стоять у черзі на розгляд Верховної Ради. Він повідомив, що у зв’язку з цим Верховна Рада "трохи попрацює понаднормово" і проведе позачергові засідання сьогодні о 14.00 і завтра о 15.00, на яких будуть розглядатися багато важливих питань, зокрема, про призначення місцевих виборів у жовтні 2020 року і зміни до державного бюджету.

Голова Верховної Ради не виключив, що, у разі продовження тривалого розгляду законопроекту «Про азартні ігри», будуть і надалі скликатися позачергові засідання парламенту, або на вимогу Президента Україні, або 150 і більше народних депутатів.

Прозвучала пропозиція продовжити на цьому тижні змінений режим роботи, коли у вівторок та четвер відбувається одне сесійне засідання до 15.00 з перервою з 12.00 до 12.30, а у п’ятницю оголошення запитів народних депутатів та різне перенесено на кінець дня.

Дмитро Разумков нагадав: «На цьому тижні буде визначна подія для Верховної Ради України і для історії нашої держави - 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України. Сьогодні готуємось до проведення урочистого засідання Верховної Ради, яке відбудеться у четвер, 16 липня 2020 року».

За його словами, "в урочистому засіданні візьмуть участь близько 150 народних депутатів першого скликання, які безпосередньо брали участь у тому, одному з вирішальних, засідань Верховної Ради».

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який також відзначив прийняття Декларації про державний суверенітет України як «визначну подію в тисячолітній історії державотворення».


Він також нагадав, що майже одноголосно було проголосовано «План законопроектних ініціатив» і звернувся до керівників фракцій та політичних фракцій і груп у парламенті з проханням у подальшій законотворчій діяльності враховувати ті вимоги і пріоритети, які передбачені даним Планом.

Руслан Стефанчук поінформував, що триває робота над проектом Закону «Про опозицію». «По цьому законопроекту ми вийшли на першу пропозицію щодо його структури», - сказав він і закликав представників груп і фракцій брати активнішу участь у роботі над цим законодавчим актом.

Перший віцеспікер звернув увагу, що Верховна Рада переходить до режиму позачергових засідань, зазначивши, що це не правильний підхід і закликав його припиняти. «Давайте завершимо цей етап і будемо далі працювати відповідно до Плану роботи», - сказав він. Водночас, Руслан Стефанчук звернув увагу учасників законотворчого процесу на якість підготовки проектів законодавчих актів: «Це не нормально, коли до законопроекту 1800 правок враховано, значить, питання може бути і в якості цього законопроекту, якщо він потребує врахування стількох правок».

Перший заступник Голови Верховної Ради також висловив сподівання, що на цьому тижні План законопроектних ініціатив буде виконано і побажав «гідно провести останній тиждень в роботі цієї сесії».

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у своєму виступі нагадала, що проведення місцевих виборів залишилось зовсім мало часу, оскільки вони мають відбутися 25 жовтня 2020 року.


Вона висловила впевненість, що сьогодні будуть проголосовані проект Постанови «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» і проект Закону «Про внесення змін до додатків № 3 та № 6 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо фінансового забезпечення проведення виборів». Водночас, за словами Олени Кондратюк: «Вони не дають відповіді на питання, як турбує всіх: за якими правилами будуть відбуватися і проходити вибори в органи місцевого самоврядування».

Заступник Голови Верховної Ради висловила переконання, що законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», № 3485 має бути погоджений з усіма фракціями і вчасно проголосований. Зокрема, Олена Кондратюк висловила стурбованість дотриманням ґендерних квот під час виборів до органів місцевого самоврядування.

У світлі останніх подій у Верховній Раді, віцеспікерка наголосила на необхідності створення і прийняття Кодексу поведінки і етики парламентаря.

Згадавши про 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України, Олена Кондратюк сказала: «Верховна Рада першого скликання відіграла вирішальну роль у становленні державного суверенітету України та проголошенні незалежності». «Парламент в Україні завжди відігравав значну і ключову роль під час криз і під час непростих ситуацій у країні і це один із здобутків нашої історії, нашого парламентаризму», - наголосила вона.

На засіданні виступили представники депутатських фракцій і груп.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, як представник Президента у Верховній Раді відреагував на закиди щодо участі Президента України у формуванні порядку денного Верховної Ради.

Руслан Стефанчук пояснив, що при розгляді законопроекту «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» №2285-д «безвідповідальні політики», після розгляду неврахованих поправок, почали ставити на голосування правки враховані Комітетом на підтвердження. За його словами: «Єдиною логічним обґрунтуванням цього є затягування політичними силами часу з однією метою - щоб Верховна Рада перестала виконувати ті обов’язки, які на неї покладені».

Представник Президента у Верховній Раді поінформував: «Президент запропонував вийти із ситуації, що склалася, шляхом проведення позачергових сесій, право на ініціювання яких він має». Руслан Стефанчук наголосив, що по жодному із законопроектів, які внесені до порядку денного, Президент не є суб’єктом законодавчої ініціативи, він просто підтримав ту ініціативу, яка була йому передана для того, щоб розблокувати діяльність Верховної Ради України.

«Президент і надалі буде, у випадку, коли деякі політичні партії будуть блокувати роботу Верховної Ради, допомагати парламенту, як єдиному законодавчому органу, розтромбувати свою роботу шляхом проведення позачергових сесій», - підкреслив Представник Президента.

У засіданні взяв участь Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, який виступив з пропозицією включити до порядку денного і підтримати проект Постанови «Про утворення та ліквідацію районів» №3650, щоб місцеві вибори восени проходили на основі нового адміністративного поділу, а також пов’язаний з ним проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» №3614.

Учасники засідання прийняли рішення у п’ятницю, 17 липня, під час «години запитань до Уряду» заслухати Міністра оборони України Андрія Тарана про стан безпекового середовища та осіннього призову до Збройних сил України.

Виступили голови комітетів.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закрив засідання Погоджувальної ради.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30