У четвер, 9 липня, в місті Олевськ Житомирської області відбулося спільне виїзне засідання робочої групи щодо причин виникнення лісових пожеж та запобіганню їх у майбутньому Комітету з питань екологічної політики та природокористування та Комітету з питань правоохоронної діяльності. Очолили засідання голови Комітетів Олег Бондаренко та Денис Монастирський. 

У засіданні взяли участь Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський, а також керівники Житомирської ОДА, Державного лісового агентства та представники Національної поліції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної екологічної інспекції України, а також працівники лісової галузі, експерти та науковці.

Під час зустрічі зазначалося, що метою чергового засідання було напрацювання рішень щодо запобігання лісовим пожежам у майбутньому шляхом законодавчого усунення підстав для їх виникнення.

Учасники засідання оглянули території в Овруцькому та Народницькому районах, де в квітні цього року відбулися масштабні лісові пожежі.

Голова Комітету з питань екологічної політики Олег Бондаренко зазначив, що головними причинами даного лиха є, насамперед, людська недбалість та різка зміна клімату. Також він відзначив проблеми всихання лісів та особливості проведення санітарних рубок.

Учасники засідання заслухали доповіді про складності в роботі лісових господарств, зокрема, про процедуру оцінки впливу на довкілля під час прибирання пошкодженого лісу, а також про особливості лісовпорядкування під час сезону тиші. Своє бачення розвитку лісової галузі в Україні представили експерти та науковці.

Під час робочої поїздки трьом лісгоспам ДП «Народицьке СЛГ», ДП «Білокоровицьке ЛГ» і ДП «Лугинське ЛГ» Міністр захисту довкілля та природних ресурсів  Р.Абрамовський передав протипожежну техніку загальною вартістю 10,7 млн грн, закуплену за кошти, виділені Урядом у квітні цього року.

За результатами виїзного засідання робочої групи, Комітет з питань екологічної політики та природокористування разом з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України після консультацій з фахівцями та експертами розробить проект Державної стратегії управління лісами до 2035 року. Планується, що проект буде містити головні пріоритети розвитку лісового господарства, лісокористування, лісовідтворення, шляхи фінансування заходів із лісовпорядкування, охорони лісів, запобігання та ліквідації наслідків лісових пожеж. Однією із складових цієї стратегії стане розробка та впровадження Національної системи захисту природних ландшафтів від пожеж.

Наразі Комітет з питань екологічної політики та природокористування працює над законопроектом №3526 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», метою якого є підвищення ефективності управління та контролю у цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки в лісах, сільськогосподарських угіддях та інших природних екосистемах.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00