Сьогодні, 8 липня, у Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулися комітетські слухання на тему: «Використання природного газу в побуті: безпека, проблеми, шляхи вирішення».

Відкриваючи засідання, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус наголосив на важливості і актуальності теми, яка за пропонована для обговорення, нагадавши про аварію, яка сталася 21 червня поточного року у житловому будинку у місті Києві на лівому березі, коли стався вибух природного газу.

Він додав, що це лише один випадок із багатьох, які відбуваються по Україні. За інформацією голови Комітету: «Лише у першій половині 2020 року було 35 аварій у результаті яких постраждала 71 людина і 26 – загинуло».

«Сьогоднішнє обговорення важливе з точки зору залучення різних учасників процесу, зокрема і тих учасників ринку, які надають послуги, споживачів які послуги отримують і управителів будинків, мешканців, об’єднань співвласників, які часто є відповідальними за внутрішньобудинкові мережі», - сказав Андрій Герус.

Він назвав основні причини, які спричиняють виникнення аварійних ситуацій, серед яких: зношеність мереж і обладнання, розмитість відповідальності за безпеку, відсутність сигналізації та системи інформування населення, низька інформаційно-просвітницька робота, недостатня увага до роботи вентиляційних систем.

Виступаючий зазначив, що проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (№2458), який зараз розглядається у Комітеті, направлений на врегулювання і унормування ситуації із розмитою відповідальністю.

Андрій Герус висловив сподівання, що в ході слухань будуть напрацьовані практичні рекомендації для виконавчих органів влади і пропозиції щодо необхідних змін законодавства. «Я думаю, що такі питання відносяться до невідкладних», - сказав голова Комітету.

На необхідності напрацювання конкретних рекомендацій і рішень наголосив і модератор слухань перший заступник голови Комітету Олексій Кучеренко.

Він, зокрема, наголосив на важливості напрацювання системи державного контролю за безпекою газопостачання.

У засіданні взяли участь члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства розвитку громад та територій України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКРКП), Державної служби України з питань праці (Держпраці), Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), ТОВ "Оператор ГТС України", Асоціації міст України, КМДА, ОСББ, газорозподільчих компаній.

Представник ДСНС повідомив: «З початку 1997 року по сьогодні в Україні зареєстровано 99 надзвичайних ситуацій, пов’язаних з вибухами газу в побуті в житлових будинках. Під час цих подій загинуло 190 осіб і ще 700 – постраждало».

Він підкреслив, що це загальноукраїнська проблема. Головними причинами надзвичайних ситуацій, пов’язаних із побутовим газом, посадовець ДСНС назвав: «порушення правил експлуатації та облаштування газових та теплогенеруючих установок та побутових газових приладів, необережне поводження з вогнем, у тому числі у стані алкогольного сп’яніння, і психофізіологічні причини, наприклад, самогубство». Він підкреслив, що по кожній з причин потрібно працювати окремо.

Представник ДСНС поінформував про проведені роботи на місці вибуху газу на масиві Позняки у місті Києві. «У ході робіт з пошкодженого під’їзду було евакуйовано 23 особи, деблоковано – три особи, із завалів вилучено тіла п’яти загиблих. Психологами ДСНС забезпечено надання психологічної допомоги родичам загиблих та мешканцям будинку», - сказав посадовець, зауваживши, що розслідування даного випадку проводять компетентні правоохоронні органи.

Представник АТ «Київгаз» відкинув причетність до аварії процедури зняття лічильників газу для повірки, яка проводилась у будинку, а також висловив думку, що виток газу не міг спричинити такі масштабні руйнування.

Перший заступник голови Комітету наголосив, що не хоче нікого обвинувачувати: «Треба дочекатися результатів розслідування».

Учасники засідання обговорили розподіл відповідальності за безпечне використання газу в побуті і контроль за виконанням правил безпеки і технічних нормативів. Зокрема, наголошувалося, що у чинному законодавстві є прогалина щодо визначення відповідальних за експлуатацію та стан врутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків.

«Щоб споживач міг отримувати послугу з розподілу газу, згідно з Кодексом газорозподільчих мереж, має бути договір між співвласниками будинку і газорозподільчою компанією або іншою ліцензованою сертифікованою компанією на обслуговування газових мереж будинку. Я беруся стверджувати, що і в постраждалому від вибуху будинку, і в тисячах інших будинків, такого договору немає», - підкреслив Олексій Кучеренко і наголосив, що у такому разі «газовики не мають права постачати газ». Водночас, така ситуація, за його словами, по всій Україні.

Представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України наголосила на відповідальності співвласників багатоквартирних будинків, які, згідно із законом, також є і співвласниками внутрішньобудинкових газових мереж. Водночас, за її словами, Міністерство також не забезпечило визначення переліку робіт, які входять до технічного обслуговування таких мереж, а Національним регулятором не встановлені розміри оплати за таке обслуговування, не вирішено і ряд інших питань.

Учасники засідання обговорили норми законопроекту №2458, направленого на врегулювання озвучених питань і надали свої пропозиції для його вдосконалення.

Також були обговорені інші проблеми із безпекою газопостачання на шляху від постачальника до споживача.

У ході слухань була надана інформація щодо забезпечення відновлення газопостачання споживачам у регіонах, які постраждали у результаті повеней.

Підбиваючи підсумки слухань Олексій Кучеренко підкреслив, що вони показали спільне бачення пріоритетів. За його словами, Комітет напрацює рекомендації для подальшої роботи над вирішенням питань безпеки у споживанні побутового газу і звернувся з проханням до учасників надати свої пропозиції.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23