6 липня відбувся круглий стіл на тему “Захист прав людей похилого віку”, організований Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно з Посольством Словенії в Україні. Захід відбувся на інформаційній платформі державного національного інформаційного агенства “Укрінформ”.

До участі у круглому столі долучилися народні депутати України, представники Організації Об'єднаних Націй, Посольств Південно-Африканської Республіки та Аргентинської Республіки в Україні, Німецького інституту з прав людини, а також представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, громадських та благодійних організацій, наукових установ, засобів масової інформації.

В ході круглого столу обговорювалися, зокрема, вкрай важливі питання щодо тенденції старіння населення Землі та залучення людей поважного віку до участі у загальнонаціональних державних програмах для створення щасливого та толерантного суспільства в кожній з країн світу.

За даними ГО «Суспільство і право», за останні 50 років процес старіння нації у світовому масштабі розвивається із великою швидкістю і будь-яке ігнорування може позначитися негативними наслідками для тієї чи іншої держави. У 2004 році населення світу досягло 6,2 млрд. людей, а вік кожного десятого землянина - 60 років і більше. За прогнозами ООН, до 2025 року населення світу зросте в порівнянні з 1950 роком у три рази, а чисельність людей літнього віку - у 6 разів, у той час як число старих людей (старших 80 років) збільшиться в 10 разів.

“В багатьох країнах світу та Європи люди поважного віку якнайдовше намагаються вести активний спосіб життя. Вони займаються спортом, подорожують, приймають активну участь в житті своїх нащадків, відкривають для себе цікаві грані буття, -зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. -Дуже хотілося, щоб так було і у нас. Завдання держави - розробляти та впроваджувати програми, зокрема, щодо адаптації та підвищення якості життя людей поважного віку, які, в свою чергу, можуть стати рушійною силою у вирішенні важливих для української спільноти питань”.
Як зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні Томаж Менцін, Словенія активно просуває права людей похилого віку та сприяє проведенню дискусій на цю тему, а також є однією з провідних країн у Основній групі друзів літніх людей, яка працює при ООН з просування прав літніх людей. Головуючою країною групи є Аргентина. “Безліч доповідей, починаючи з тих, що підготовлені громадянським суспільством та завершуючи доповідями незалежних експертів з прав людей похилого віку Ради ООН з прав людини, чітко вказують на те, що в усіх суспільствах літні особи стикаються з серйозними проблемами у здійсненні своїх прав людини, - сказав Томаж Менцін. - Тому Словенія хотіла б заохотити всі країни, включаючи Україну, взяти участь у конструктивній міжнародній дискусії. Перш за все, забезпечити платформу для того, щоб "кожен голос був почутий" та "ніхто не залишився осторонь"".

Виступи круглого столу можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=4B6S2YeHMYk

 

Довідково:

 

Відповідно до вікової класифікації Всесвітньої організації охорони здоров'я: 25-44 років - молодий вік; 44-60 років - середній вік; 60-75 років - похилий вік; 75-90 років - старечий вік; Особи які досягли 90 років - довгожителі.

За даними Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, в Україні проживає понад 9,5 млн. осіб старше 60 років, що складає п’яту частину населення країни, а в сільській місцевості - третю. Чисельність зайнятого населення у віці 60 років і старше становить у межах 800 тис. осіб. Рівень зайнятості серед 60-70-річних громадян становить не більше 15%, серед осіб 71 рік і старше - не більше 3%.

У 2002 році Всесвітня асамблея з питань старіння населення ухвалила Мадридський міжнародний план дій, що сприяло усвідомленню проблеми урядами і стимулювала в різних країнах дискусії щодо необхідності гарантувати людям похилого віку гідну старість, вільну від злиднів і невігластва, активну і включену в громадське життя. Ця асамблея закликала уряди світу знайти необхідні ресурси і створити шляхи допомоги людям похилого віку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50