Законопроект розроблений для забезпечення побудови дієздатної та ефективної системи реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

Проект є новим цілісним законодавчим актом, який визначає правові, організаційні та економічні засади проведення реабілітації особи з обмеженнями життєдіяльності у сфері охорони здоров’я з метою досягнення та підтримання оптимального рівня функціонування у її середовищі. Прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту вносяться зміни і доповнення до законів України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Законопроектом пропонується створення правового підґрунтя для побудови в Україні системи реабілітації, яка забезпечуватиме пацієнту отримання послуг з медичної реабілітації, що спрямовані на відновлення здоров’я хворого та недопущення інвалідності, починаючи з моменту виникнення проблеми зі здоров’ям до максимально можливого рівня відновлення функціонування, а не тільки після встановлення статусу інвалідності.

Загальними принципами реабілітації визначено пацієнтоцентричність, цілеспрямованість, своєчасність, послідовність, безперервність та її функціональна спрямованість, надання якої розпочинатиметься безпосередньо в закладах охорони здоров’я із самого початку захворювання або травми.

Законопроектом пропонується регламентувати надання реабілітаційної допомоги з «реабілітації у сфері охорони здоров’я», визначивши засади її проведення на первинному, вторинному та третинному рівнях надання медичної допомоги, а також визначити порядок надання реабілітаційної допомоги в гострому, підгострому та довготривалому реабілітаційних періодах.

Проектом пропонується введення нового виду господарської діяльності «реабілітаційна практика», яка потребує окремого ліцензування, ґрунтується на реабілітаційній стратегії охорони здоров’я та принципово відрізняється від господарської діяльності з «медичної практики», ліцензія з якої необхідна для укладання договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій між закладом охорони здоров’я та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Проект Закону зареєстровано за № 3668.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31