Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання, скликане на вимогу 160 народних депутатів.

Головуючий оголосив до розгляду перше питання - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також інших категорій осіб) №3734.

Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук у короткому виступі закликав народних депутатів прийняти цей законопроект в цілому.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак повідомив, що законопроектом передбачено можливість вступу за вступними іспитами в межах установлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення, до усіх закладів вищої освіти. На сьогодні вступ за квотою передбачено лише для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя,  до уповноважених закладів вищої освіти.

С.Бабак повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекту. У виступах зазначалося, що законопроект не можна приймати в цілому і він потребує доопрацювання.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про прийняття законопроекту в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Верховна Рада 310 голосами «за» прийняла законопроект за основу та в цілому.

Проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України №3721 доповів народний депутат Руслан Стефанчук.

Доповідач, враховуючи політичне значення цієї основоположної для українського державотворення події, запропонував провести урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 2020 року о 16 годині у залі пленарних засідань Верховної Ради України та заснувати відзнаку Верховної Ради України - «30 років Декларації про державний суверенітет України».

Заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект постанови в цілому.

349 голосами «за» проект постанови було прийнято в цілому.

До порядку денного третьої сесії було включено та прийнято рішення про скорочення строків внесення альтернативних проектів проект Закону про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" №3720.

Народні депутати розглянули проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 18 червня 2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому як Закону України проекту Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №3383-П і №3383-П-1.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який запропонував визначитися щодо обох проектів у сесійній залі.

За результатами голосування обидва проекти постанови не набрали голосів для прийняття і були відхилені.

До порядку денного третьої сесії було включено для прийняття рішення проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №3776.

Законопроект доповів перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому з урахуванням необхідності уточнення  бюджетних показників у тексті законопроекту та додатках до нього у разі прийняття інших законопроектів щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Верховна Рада 350 голосами «за» прийняла законопроект за основу і в цілому.

Проект Постанови про звільнення Смолія Я.В. з посади Голови Національного банку України №3772 доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Він повідомив, що Президентом України внесено подання про звільнення Смолія Я.В. з посади Голови Національного банку України у зв’язку з його заявою.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Комітет підтримав подання Президента України і рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови.

Д.Гетманцев подякував Голові Національного банку за роботу.

Він далі звернув увагу на прорахунки у роботі Голови НБУ.

Головуючий надав слово для виступу Голові Національного банку Якову Смолію.

Яків Смолій сказав: «Я прийняв важке, але необхідне рішення - піти у відставку, - оскільки протягом тривалого часу на Національний банк здійснюється систематичний політичний тиск, тиск з метою ухвалення рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці та українцям у більш тривалій перспективі».

Голова Національного банку наголосив: «Необхідно щоб Президент, Уряд та політики нарешті налагодили взаємодію з центральним банком».

Яків Смолій розповів про досягнення банку за період його каденції та їх визнання у світі. Також він окреслив проблеми, які ще потрібно вирішити.

«Попереду у Національного банку ще багато роботи. Не забувайте, коронакриза триває. Потрібно підтримувати фінансову стабільність, допомагати Україні відновити економічне зростання. Необхідно завершити розпочате: провести валютну ревалізацію, зробити ринок небанківських фінансових послуг, які перейшли до нас на обслуговування позавчора, забезпечити захист прав споживачів», - сказав очільник НБУ.

Голова НБУ відповів на запитання народних депутатів.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

За результатами голосування проект Постанови №3772 прийнято 286 голосами.

Проект Постанови про звільнення Терентьєва Ю.О. з посади Голови Антимонопольного комітету України №3784 доповів Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він повідомив, що Комітет з питань економічного розвитку на засіданні 2 липня розглянув заяву Голови Антимонопольного комітету України Терентьєва Ю.О. щодо звільнення з посади Голови Антимонопольного комітету України за власним бажанням у зв’язку з поданою ним заявою і прийняв рішення рекомендувати Верховній до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України звільнити Терентьєва Юрія Олександровича з посади Голови Антимонопольного комітету України за власним бажанням у зв’язку з поданою ним заявою.

За результатами розгляду 226 голосами «за» прийнято проект постанови, якою Юрія Терентьєва звільнено з посади Голови Антимонопольного комітету.

До порядку денного третьої сесії включено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров'я №3671.

Верховна Рада 281 голосом «за» прийняла законопроект за основу і 285 голосами - в цілому.

За основу 265 голосами прийнято проект Закону про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності №3668.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №3664.

За результатами голосування законопроект 247 голосами прийнято за основу та 238 голосами - в цілому.

Верховна Рада 258 голосами прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо кандидатського резерву №3491.

За основу у першому читанні 268 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії №3658.

Головуючий закрив позачергове засідання.

 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30