Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (№2524), який направлений на удосконалення роботи з електронним кабінетом платника податків, спрощення податкового обліку, стимулювання добровільного обмеження паперового документообігу та скасування деяких вимог, які втратили актуальність на даному етапі розвитку відносин в податковій сфері.

Доповідаючи даний законопроект, перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що під час підготовки до другого читання до законопроекту було внесено велику кількість правок, багато з яких були враховані.

Зокрема, до законопроекту додано ряд правок, якими вносяться зміни до прийнятого Верховної Радою Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (№ 466-IX), у зв’язку із несвоєчасним його підписанням.

В обговоренні законопроекту взяли участь представники Державної податкової служби України (ДПСУ) та Міністерства фінансів України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №2524 у другому читанні і в цілому з урахуванням підтриманих Комітетом правок, запропонованих суб’єктами законодавчої ініціативи, та з техніко-юридичним доопрацюванням.

Члени Комітету розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку» (№2788-д).

Проектом запроваджується система поштових рахунків, вводиться термін «поштовий рахунок», визначається перелік фінансових послуг, які зможе надавати національний оператор поштового зв’язку АТ «Укрпошта», серед яких: відкриття та ведення поштових рахунків, проведення розрахункових банківських операцій, випуск та обслуговування платіжних карток, залучення коштів фізичних та юридичних осіб.

Народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк, представляючи законопроект, нагадала: «Під час першого читання парламент прийняв політичне рішення про можливість існування поштового банкінгу в Україні з особливими умовами надання ним послуг та його доступу на ринок».

Вона повідомила, що під час доопрацювання законопроекту до другого читання були встановлені всі необхідні запобіжники шляхом посилення управління регулятором ризиками «Укрпошти», зокрема надано можливість Нацбанку здійснювати перевірки і інспекції з метою відслідковування її діяльності. Також передбачено механізм виведення поштового банку з ринку, як і будь-якого іншого банку. Вдосконалено взаємодію з Фондом гарантування вкладів.

Ольга Василевська-Смаглюк наголосила: «Загальна пересторога ринку про те, що «Укрпошта» стане п’ятим державним банку, не відповідає дійсності». «Основана ідея, яка реалізується у даному законопроекті, це фінансова інклюзія, залучення коштів, які зберігаються «під матрацами» у людей на останній милі. А таких коштів, за різними підрахунками, від 17 до 70 мільярдів гривень», - додала народний депутат.

Доповідач поінформувала, що більшість правок, внесених при підготовці до другого читання, враховано.

Керівник Офісу Правління Національного банку України Арсен Макарчук повідомив: «Банк підтримує загальну спрямованість законопроекту на підвищення фінансової інклюзії, однак концептуально не підтримує той режим, який будується для «Укрпошти» з наданням їй виключного становища на ринку і вибіркового застосування банківського регулювання».

Народні депутати висловились на підтримку розвитку фінансової інклюзії в селах, однак сам проект Закону викликав дискусію. Члени Комітету наголошували на необхідності пошуку консенсусу з Національним банком для того, щоб законопроект запрацював.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №2788-д у другому читанні та в цілому.

У засіданні в режимі відеоконференції взяв участь Голова Державної податкової служби України (ДПСУ) Олексій Любченко, який поінформував народних депутатів про діяльність Державної податкової служби України.

Зокрема, очільник ДПСУ зазначив, що наповнення дохідної частини бюджету країни відбувається у складних умовах і навів орієнтовні фінансові результати за підсумками першого півріччя 2020 року.

Так, за його словами, за 6 місяців 2020 року очікувані сукупні надходження до зведеного бюджету та державних цільових фондів, які адмініструє Державна податкова служба, порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 62,4 мільярда гривень, або на 13,1%, у тому числі до держбюджету на 56,6 мільярда гривень (+25,6%). При цьому Олексій Любченко звернув увагу, що єдиний соціальний внесок збільшився на 4,8 мільярда гривень, або на 3,6%, порівняно з таким же періодом минулого року.

«Індикативи, визначені Міністерством фінансів по загальному фонду державного бюджету буде виконано у першому півріччі на 99%. Очікуваний недобір становить 2,7 мільярда гривень», -  сказав доповідач і додав, що «за травень-червень невиконання скорочено на 9 мільярдів гривень – з 11,7 мільярдів гривень за чотири місяці до 2,7 мільярда гривень за перше півріччя». У повному обсязі індикатив було виконано у лютому, травні та червні.

Голова ДПС підкреслив, що «виконання індикативів забезпечено за рахунок покращення ефективності та якості адміністрування податків, а не за рахунок тиску на бізнес».

Олексій Любченко повідомив, що платники податків вчасно отримують відшкодування ПДВ і за перше півріччя відшкодовано 75,1 мільярда гривень при заявленні до відшкодування 63,7 мільярда гривень.

Також він навів показники у розрізі основних бюджетоутворюючих платежів та їх помісячну динаміку.

Голова Державної податкової служби України відповів на запитання членів Комітету.

На запитання народних депутатів щодо оподаткування окремих підприємств області відповіла начальниця Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

Перед членами Комітету в онлайн режимі також виступив виконуючий обов'язки Голови Державної фіскальної служби України Сергій Солодченко.

Він поінформував про повну заміну керівного складу служби, проблеми із забезпеченням її будівлею.

«Ми продовжуємо роботу щодо викриття економічних злочинів в акцизній сфері і спрямовуємо кримінальні провадження до суду», - сказав Голова ДФСУ.

Сергій Солодченко відповів на запитання народних депутатів.

Зокрема, за його словами: «На сьогоднішній день ДФСУ розслідує 3,5 тисяч проваджень, із яких 1,5 тисяч – це залишок з минулого року. Закінчено розслідування 858 кримінальних проваджень. Із них 538 – спрямовано до суду з обвинувальними актами і 165 проваджень передбачають відшкодування збитків по частині 4 статті 212 ККУ (ухилення від сплати податків). Всього за кримінальними провадженнями, спрямованими до суду, відшкодуванню підлягають 471,3 мільйона гривень, що на 64,7 мільйона гривень більше, ніж минулого року. Також закінчено розслідування 11 кримінальних проваджень, пов’язаних із діяльністю кримінальних угруповань».

Під час засідання Комітет затвердив народного депутата Андрія Іванчука головою підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24