Засідання Комітету з питань свободи слова відбулося сьогодні, 1 липня.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів» (№3633), спрямований на посилення захисту журналістів, їх близьких родичів та членів їх сімей від застосування погроз або насильства у зв’язку із здійсненням журналістами законної професійної діяльності, а також у випадку перешкоджання їх законній професійній діяльності.

Так, законопроектом пропонується збільшити санкції у статті 171 Кримінального кодексу України, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 3451 Кримінального кодексу України, якою передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років.

Комітет з питань свободи слова підтримав законопроект і пропонує головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу і в цілому.

Також члени Комітету рекомендують Комітету з питань правової політики рекомендувати Верховній Раді прийняти в цілому проект Постанови «Про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України» (№ 3721).

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити» (№3660), яким пропонується врегулювати питання щодо недопущення зловживання своїм правом на доступ до публічної інформації недобросовісними запитувачами.

Зокрема, проектом пропонується передбачити, що запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту. При цьому кількість таких запитів на інформацію від одного запитувача не може перевищувати п’яти запитів на тиждень.

Народні депутати зауважили, що, очевидно, автори законопроекту мали на меті захистити органи державної влади від перевантаження, однак, це не може досягатися шляхом обмеження запитувача у праві на подання запитів.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект.

Члени Комітету заслухали інформацію щодо незаконного набуття та використання статусу журналіста.

Секретар Комітету, голова підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації Сергій Швець поінформував про випадково виявлене ним оголошення в мережі Інтернет, у якому пропонується будь-кому бажаючому оформити посвідчення журналіста. При цьому наводяться переваги, які надає статус журналіста, засіб масової інформації від якого може бути надана посвідка і ціна послуги.

Сергій Швець висловив переконання, що випадки використання фальшивих журналістських посвідчень можуть бути не поодинокими, особливо, перед наближенням виборів.

Як наголосив голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич: «Ми захищаємо журналістів і неприпустимо, щоб статусом журналіста хтось торгував». Він також зауважив, що питання дуже непросте, але добре, що ми його піднімаємо.

Комітет ухвалив рішення звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з проханням перевірити інформацію і, у разі виявлення правопорушення, вжити необхідних заходів для притягнення винних до відповідальності.

Окрім того, Комітет розглянув ряд звернень журналістів та керівників ЗМІ.

Зокрема, з одному із листів звертається увага, що нинішній склад Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» не відповідає діючому законодавству в частині призначення представників від Верховної Ради України.

Члени Комітету прийняли рішення звернутися до голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, з проханням звернути увагу на необхідність вчасної ротації або продовження повноважень представників Верховної Ради у складі Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», а також Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, де також склалася аналогічна ситуація.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30