25 червня 2020 року відбулася онлайн-презентація перекладеного посібника «Міжнародна практика щодо організації та роботи парламентських дослідницьких служб», яким користуються понад 70% парламентів світу.

Звертаючись до учасників заходу, Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував партнерам за співпрацю та можливість вивчати кращий світовий досвід, у тому числі про діяльність дослідницьких служб.

«Перекладений посібник узагальнює всі ті практики, які ми обговорюємо та в подальшому будемо запроваджувати у роботу Апарату Верховної Ради України. Серед  рекомендацій функціонального аудиту, проведеного експертами, є висновки про необхідність  утворення дослідницької служби в українському парламенті. Новий підрозділ має стати своєрідним «мозковим центром» не лише для парламентарів, а й працівників Апарату. Сподіваюсь, разом ми досягнемо того результату, що дозволить підвищити ефективність парламенту»,– зазначив Вячеслав Штучний.

За словами Керівника Апарату Верховної Ради України, наразі опрацьовується питання створення Дослідницької служби на базі Інституту законодавства, або як окремого структурного підрозділу.

Директор Програми РАДА Ігор Когут підкреслив важливість роботи зі створення незалежної дослідницької служби в стінах парламенту.

«Доступність перевіреної інформації та кваліфікованого аналізу є критично важливою для діяльності народних депутатів на всіх рівнях: на рівні ухвалення законів, контролю за виконавчою владою, представництва громадян»,– зазначив директор Програми РАДА.

Іен Ватт, голова Секції парламентських бібліотек та дослідницьких служб Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ – організації, яка створила посібник зазначив, що парламентська дослідницька служба з самого початку роботи має чітко визначити обсяг своїх функцій, враховувати потреби та наявні ресурси.

Керівник Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України Тарас Пастушенко відзначив, що парламентська бібліотека має значні інформаційні ресурси, які допоможуть у створенні дослідницької служби.

 «Бібліотека акумулювала дуже багато серйозного матеріалу, який би був, на мою думку, просто неоціненним в побудові такої дослідницької аналітичної служби», - зауважив Тарас Пастушенко.

Про результати функціонального аналізу в контексті роботи над створенням дослідницької служби розповів Крістофер Левік, регіональний директор Вестмінстерської фундації за демократію. Він зазначив, що деякі види аналізу здійснюються в Апараті Верховної Ради України неузгоджено. Створення дослідницької служби дозволить об’єднати послуги та надавати їх більш ефективно.

 «Близько 70 працівників Апарату Верховної Ради України вже займаються аналізом та дослідженням. Якщо їх об’єднати в одну структуру, об’єднати їх функції та мандати, можна створити міцні основи для аналітичної і дослідницької служби світового рівня», - повідомив Крістофер Левік.

Посібник «Міжнародна практика щодо організації та роботи парламентських дослідницьких служб» був створений фахівцями Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA). Його переклад українською мовою здійснений за підтримки Програми USAID РАДА.

Ознайомитись з посібником можна за посиланням: https://cutt.ly/mu8IHNj.

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30