Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, відкриваючи засідання, зазначив: «Ми підходимо до завершення реформи децентралізації влади, яка йде багато років. Вона не проста, важка. Дуже багато дискусій було, але я впевнений, що саме в дискусіях ми можемо створити і народити те, що буде влаштовувати всіх. Реформа децентралізації сьогодні є одним з ключових питань, які сьогодні знаходяться в порядку денному як на центральному рівні, на рівні Верховної Ради України, Офісу Президента, Кабінету Міністрів, так і на рівні областей, міст, районів, ОТГ і всіх тих громад, які сьогодні тим чи іншим чином долучені до цього процесу».

Дмитро Разумков нагадав, що Консультативна рада існує ще з 1998 року. «Вона змінювала свої назви, вона змінювала деякі свої підходи, однак ціль залишалася одна й та сама, вона не зміниться й сьогодні - це мати постійний ефективний діалог, комунікацію Верховної Ради України з представниками місцевого самоврядування. В рамках децентралізації це набирає додаткової ваги і важливості, і ми налаштовані на таку співпрацю», - наголосив він.

За його словами, декілька років Консультативна рада не працювала. «Я впевнений, що сьогодні прийшов час її відновити. Це була ініціатива з двох боків і я сподіваюся, що так само консолідовано і ефективно ми зможемо працювати і в подальшому. Було підписано нову редакцію положення про Консультативну раду з питань місцевого самоврядування, а також за моїм дорученням Комітет з питань організації державної влади створив постійно діючу робочу групу і одразу після того, як ми завершимо нашу роботу, ви в рамках цієї робочої групи зможете влагоджувати багато актуальних поточних питань, які будуть виникати і під час законодавчої роботи, і під час інших аспектів, які будуть безпосередньо пов’язані з реформою децентралізації», - додав він.

Д.Разумков у виступі торкнувся питання майбутніх місцевих виборів. «Восени ми плануємо місцеві вибори, так як це передбачено і Конституцією. До цього, я впевнений, готуєтесь і ви, я говорю в першу чергу про підготовку до самого процесу. Тому що він буде не простий. По багатьом аспектам він буде новим для нас з вами. Це деякою мірою буде нагадувати вибори 2015 р. Тому що багато питань було фактично з коліс. Зараз в профільному комітеті також йде підготовка законодавчих ініціатив щодо цього процесу. До цього процесу буде безпосередньо долучений і Офіс Президента і Кабінет Міністрів. Тому що лише разом з вами ми зможемо ефективно підійти до цього процесу і гідно його пройти», - зазначив він, додавши, що «є ще багато питань, пов’язаних із законотворчою роботою, яку ми обов’язково повинні виконати і підготувати питання, пов’язані зі змінами до бюджету, змінами до нового системного поділу, який зараз відбувається».

Голова Верховної Ради запевнив учасників засідання, що цей процес буде мати регулярний характер. «Ми плануємо проводити такі зустрічі і в такому колі, і в рамках робочої групи, і в іншому форматі, для того, щоб мати комунікацію, швидко виявляти проблеми, якщо такі будуть з’являтися, і ще швидше їх вирішувати», - сказав він.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко у виступі зазначив, що «реформа децентралізації знаходиться на найвідповідальнішому етапі і від ухвалення Верховною Радою своєчасних виважених рішень, підтриманих вами, як представниками місцевого самоврядування, залежить її успішне завершення».

«Наша мета - наблизити владу до людей, забезпечити повноцінну імплементацію Європейської хартії місцевого самоврядування, а також забезпечити незворотність процесу децентралізації шляхом закріплення нового адміністративно-територіального устрою в Конституції України», - додав Голова Комітету.

Андрій Клочко також зазначив, що, «як показало життя, українське суспільство в цілому усвідомлює суть реформи децентралізації. Згідно з соціологічними даними, 72% українців підтримують цю реформу. Свідченням цього є той факт, що після п’яти років дії положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» станом на вересень 2019 р. 87,6% території України було покрито перспективними планами формування територій громад. За останні п’ять років частка власних доходів об’єднаних територіальних громад у доходах місцевих бюджетів зросла з 2,2 до 18%. І це найкраще свідчення того, що ми рухаємося в правильному напрямку».

Андрій Клочко поінформував про те, що сьогодні на розгляді в Комітеті знаходяться важливі законопроекти, що відносяться до реформи децентралізації.

За його словами, «саме успішне завершення реформи децентралізації дозволить створити передумови для економії бюджетних ресурсів, виходу з кризи, прискореного економічного розвитку держави, ефективного розвитку територій, посилення спроможності громад та поліпшення добробуту кожного громадянина України», - наголосив він і звернувся до представників місцевого самоврядування із закликом бути партнерами на цьому шляху.

Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов відзначив, що «ключовим пріоритетом бюджетної децентралізації стало зміцнення фінансової спроможності територіальних громад шляхом формування збалансованих місцевих бюджетів, нарощення власного фінансового потенціалу територіальних громад, вдосконалення системи бюджетного вирівнювання та міжбюджетних відносин, підвищення ефективності використання бюджетних коштів».

За оцінками експертів, саме у сфері бюджетних відносин децентралізація набула найбільшої правової нормативної визначеності та ефективності реалізації. «Прямі відносини з державним бюджетом вже мають 882 об’єднаних територіальних громад. Зростає державна підтримка регіонального розвитку, обсяг якої з 1 млрд. грн у 2015 р. зріс до 16 млрд. грн у 2019 р.», - повідомив він.

Голова Комітету також поінформував про те, що для реалізації завдань бюджетної децентралізації Бюджетний комітет постійно тримає на контролі питання удосконалення бюджетного законодавства.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що «фінансове забезпечення місцевих громад лежить в основі реформи децентралізації і без фінансового забезпечення, без платоспроможності регіонів немає і не буде реформи».

Данило Гетманцев запропонував у межах Консультативної ради створити робочий орган, у якому на постійній основі можна було б обмінюватися думками щодо будь-яких податкових змін.

Він поінформував також про питання, які сьогодні розглядаються у Комітеті, які чутливі для органів місцевого самоврядування, зокрема, це питання індексації нормативно-грошової оцінки земель ( є декілька законопроектів, які пропонують відновити індексацію), пільга на сплату податку залізницею під об’єктами і полотном залізниці, також зміни у податку на нерухоме майно щодо оподаткування вартості майна, а не площі.

Під час засідання також виступили голови всеукраїнських асоціацій, народні депутати, представники виконавчої гілки влади.

За результатами заслуховування доповідей учасники засідання ухвалили рішення щодо вжиття заходів з координації зусиль органів виконавчої влади задля забезпечення в межах компетенції проведення місцевих виборів у визначені Конституцією України строки на новій територіальній основі.

Також ухвалено рішення активізувати за участю відповідних комітетів Верховної Ради України, Робочої групи з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні, створеної Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування роботу з підготовки законопроектів про внесення змін до Конституції України щодо територіальної організації публічної влади, про засади адміністративно-територіального устрою України, нових редакцій законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», змін до Податкового кодексу України щодо розширення доходної частини місцевих бюджетів та Бюджетного кодексу України щодо посилення фінансової самостійності місцевого самоврядування.

 

Довідково:

Консультативна рада з питань місцевого самоврядування є консультативно-дорадчим органом при Голові Верховної Ради України. Програмою заходу передбачено проведення презентацій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00