Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.

Головуючий повідомив про заяву, яка надійшла від двох фракцій із заміною на виступ.

Заяву від фракцій зробив народний депутат Сергій Шахов.

Заяву від двох фракцій зробила народний депутат Ірина Геращенко.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться «година запитань до Уряду».

У засіданні Верховної Ради беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

На Погоджувальній раді у понеділок було визначено, що члени Кабінету Міністрів сьогодні будуть відповідати на запитання про організацію та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні у 2020 році та щодо використання коштів Державного бюджету на заходи з протидії поширенню коронавірусу в Україні.

Головуючий надав слово для доповіді Міністру фінансів Сергію Марченку, який доповів про використання коштів Державного бюджету на заходи з протидії поширенню коронавірусу в Україні, зокрема, про використання коштів з Фонду боротьби з коронавірусом».

«Без сумніву, держава і всі громадяни зацікавлені в активному і прозорому використанні бюджетних коштів. Для Міністерства фінансів  це завдання пріоритетне і принципове, особливо в умовах напруженої ситуації, викликаною пандемією. Відзначу, що Кабінет Міністрів разом з Верховною Радою знайшли інструмент, аби гідно відповісти на цей складний виклик. У квітні парламент схвалив зміни до Державного бюджету на 2020 рік, підготовлений у Міністерстві фінансів. Фактично ми прийняли бюджет надзвичайної ситуації, який вимагав сильних, виважених і продуманих рішень, аби захистити всіх громадян і всі соціальні групи, які очікували на допомогу держави.  В умовах згортання економічної активності ми забезпечили максимальний ресурс для протидії коронавірусу, підтримки людей і всієї країни. У фонд боротьби з коронавірусом ми акумулювали 64,7 мільярда гривень», - зазначив він.

С.Марченко коротко поінформував про механізм і результати діяльності Фонду. «Для цього ми запровадили два етапи в діяльності фонду. По-перше, це наявність обґрунтованого протокольного рішення про необхідність виділення коштів. Друге - реалізація цього рішення. Кошти фонду можуть спрямовуватися на заходи із запобігання виникненню, поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемії та пандемії COVID-19; додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації хвороби; надання грошової допомоги громадянам, зокрема, особам похилого віку у зв'язку із негативними наслідками поширення коронавірусної хвороби; надання трансферту Пенсійному фонду України; надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування і Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття; інші напрями, що передбачені законодавством.

У порядку використання коштів фонду боротьби з COVID чітко виписано кожний етап виділення та використання коштів. Термін дії фонду розрахований на період дії карантину і наступні після його офіційного завершення 30 днів. Це важливо з огляду на ризики повторного загострення пандемії. Мусимо бути готові до будь-якого з варіантів, хоча, звісно, розраховуємо на позитивний сценарій», - повідомив урядовець.

С.Марченко також доповів про фінансовий стан фонду, адже це стратегічний інструмент, яким держава протистоїть пандемії. Він повідомив, що станом на 18 червня 2020 року урядом прийнято рішення про виділення коштів фонду на суму 36,1 мільярда гривень. Зокрема, прийнято постанову уряду на 19 мільярдів гривень, а також протокольні рішення на 17 мільярдів гривень. З урахуванням цих рішень залишок коштів фонду станом на 18 червня складає 28,5 мільярда гривень. Касові видатки станом на 16 червня склали 0,9 мільярда гривень.

Спочатку про видатки, передбачені постановами Кабінету Міністрів. Урядом прийнято рішення спрямувати майже 9 мільярдів гривень з акумульованих коштів Фонду загальнообов'язкового державного страхування на випадок безробіття. Це вкрай важливо з огляду на зростання безробіття внаслідок запровадження карантину. Зокрема, 4,7 мільярда гривень передбачили для виплати допомоги з часткового безробіття на період карантину на безповоротній основі. 1,27 мільярда гривень – на допомогу з безробіття із дня запровадження карантину до завершення  бюджетного  періоду на поворотній основі, близько 3 мільярдів гривень - на виплату допомоги з безробіття на безповоротній основі. Станом на 9 червня 428  тисяч осіб отримують допомогу з безробіття. Це майже удвічі більше, ніж торік.

Наразі прийнято рішення надати допомогу з часткового безробіття майже 11 тисячам роботодавців. Її загалом отримують більше 110 тисяч працівників. Передбачено 1,6 мільярда гривень на допомогу дітям фізичних осіб-підприємців. Йдеться про фізичних осіб-підприємців, що належать до І, ІІ групи платників єдиного податку», - додав Міністр.

С.Марченко поінформував і про механізм перерахування зазначених коштів. «Ми їх спрямовуємо регіональним органам соціального захисту. Звідти гроші перераховують структурним підрозділам для безпосереднього надання вказаної допомоги. Виплата на дітей призначається одному з батьків або опікуну, з яким постійно проживає дитина. Кожна така дитина отримає кошти у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних вікових груп. Це 1779 гривень - для дитини віком до 6 років і 2218 гривень - для дітей від 6 до 18 років. Допомогу отримує загалом 285 тисяч родин.

100 мільйонів гривень передбачено закладам охорони здоров'я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID. Йдеться про закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів. Розподіл апаратів здійснює Міністерство охорони здоров'я між структурними підрозділами обласних та Київської міської державних адміністрацій. Майже три мільярди гривень передбачено на заходи запобігання спалахів епідемії та пандемії COVID. З них: 650 мільйонів гривень - лабораторним підрозділам Міністерства охорони здоров'я, 2,3 мільярда гривень - на закупівлю засобів індивідуального захисту для закладів охорони здоров'я, що надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID та екстрену медичну допомогу.

Два з половиною мільярди гривень передбачено на допомогу Фонду соціального страхування. З них: 471 мільйон гривень - для виплати матеріального забезпечення та страхових виплат. Йдеться про одноразову допомогу членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я, які, на жаль, померли від COVID. 1,8 мільярда гривень - для виплати матеріального забезпечення на поворотній основі. 233 мільйонів гривень – на страхові виплати, передбачені Законом "Про захист населення від інфекційних хвороб".

2,7 мільярда гривень спрямовуємо на додаткові виплати: до 50 відсотків заробітної плати чи грошового забезпечення військовослужбовцям, поліцейським та відповідним категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення.

23,7 мільйона гривень профінансуємо на заходи з подолання COVID в установах виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України.

52,5 мільйона гривень - для повернення коштів, сплачених на пробне зовнішнє незалежне оцінювання у 2020 році», - сказав він.

Наприкінці виступу Міністр фінансів також поінформував про протокольні рішення, прийнятих урядом. Головні розпорядники бюджетних коштів готують проекти урядових рішень щодо виділення коштів COVID на загальну суму 17 мільярдів гривень. Зокрема, кошти Пенсійному фонду, напряму Міністерству охорони здоров'я, Міністерству освіти та науки - створення безпечних умов проведення ЗНО та інші заходи.

«Для нас принципово уникнути будь-яких зловживань чи нецільового використання коштів. Для Мінфіну це першочергове завдання. Такі загрози існують з огляду на коронакризу і спрощені порядки держзакупівлі. Ми намагаємося їх уникнути, у тому числі в процесі переговорів з Міжнародним валютним фондом під час опрацювання програми. За ініціативою Міністерства фінансів прийнято постанову Кабінету Міністрів, що розкриває бенефіціарних власників в закупівлях фонду COVID.

Усвідомлюємо, що аудит - це ключовий механізм, що дозволяє уникнути та виявити зловживання, і з цією метою Державна аудиторська служба України здійснює безперервний контроль використання коштів. Актуальне завдання – співставлення та аналіз інформації Держказначейства, МОЗ, Мінсоцполітики, Міністерства економіки, Мінрегіону та інших органів державної влади. Йдеться про механізм розподілу та здійснення видатків фонду.

Здійснюємо також щоденний моніторинг електронної системи ProZorro, опрацьовуємо перелік замовників, які здійснили ризикові закупівлі. Налагоджено співпрацю з правоохоронними органами щодо обміну інформацією про ризикові закупівлі. Задіяно територіальні органи Держаудитслужби, які здійснюють контрольні заходи на місцях. Держаудитслужба з 9 червня здійснює контрольні заходи в Міністерстві охорони здоров'я, а з 16 червня територіальні підрозділи Держаудитслужби розпочали перевірки у 27 закладах охорони здоров'я. Наголошую, йдеться виключно про заклади, що не задіяні безпосередньо в ліквідації хвороби і не мають карантинних обмежень», - зазначив він, наголосивши, що «надмета Мінфіну - забезпечити максимальний контроль і цільове використання коштів фонду».

Виконуюча обов’язки Міністра освіти Любомира Мандзій доповідає про організацію та проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні у 2020 році. «ЗНО буде відбуватися у безпечних умовах відповідно до рекомендацій Головного санітарного лікаря України», - зазначила вона на початку виступу.

Любомира Мандзій також повідомила, що зараз все готово для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з 25 червня по 17 липня. «Зовнішнє незалежне оцінювання  це запорука справедливого і об'єктивного оцінювання, а також чесного і прозорого вступу. У 2020 році на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання зареєструвалось 379 тисяч 493 учасники, які обрали 1 мільйон 227 тисяч 154 тестування», - зазначила доповідачка.

Любомира Мандзій також зазначила, що для всіх учасників Український центр оцінювання якості освіти підготував 82 тисяч 890 аудиторій у 5 тисячах 188 пунктах тестування. Вже надруковано 1 мільйон 166 тисяч 280 зошитів сертифікаційних тестових завдань. Щоб тестування пройшло у безпечних умовах, спільно з партнерами закуплено та доставлено в області 3 мільйони 230 тисяч 104 медичні маски, 3 тисячі 250 безконтактних термометрів, 11 тисяч 630 комплектів для захисту медиків, 104 тисячі 382 літри антисептиків і 28 тисяч 100 літрів дезінфікуючих засобів для обробки поверхонь. Для проведення зовнішнього незалежного оцінювання залучено 242 тисячі 650 працівників і 11 тисяч 630 медиків.

За словами доповідачки, у 17 областей вже доставили засоби індивідуального захисту та безпечності у всі пункти тестування, і готові до перевірки Держпродспоживслужби. 7 інших областей та місто Київ закінчують довезення необхідних засобів сьогодні та в понеділок, а також і будуть теж готові до перевірки Держпродспоживслужби. Зазначу, що готовність пунктів тестування, починаючи від сьогодні, контролює Держпродспроживслужба згідно зі спеціальним протоколом.

«Ми розробили безпечні алгоритми дій щодо проведення та довезення учасників зовнішнього незалежного оцінювання. В особистих кабінетах учасників розміщено відеоінструкції щодо правил проведення, проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Зокрема, алгоритм дій для учасника зовнішнього незалежного оцінювання. Всі вони отримали запрошення із визначенням часу входу, місця та часу тестування. Учасники самостійно або організованим транспортом будуть довезені до пункту тестування. До пункту тестування учасники допускаються з 9:50 до 10:50. На вулиці, перед пунктом тестування, в коридорах самих пунктів необхідно дотримуватись соціальної дистанції. І учасники про це будуть повідомлені і вже знають. На вході учасникам буде проводитись термометрія та оцінка на ознаки гострого респіраторного захворювання. Отримають всі маски та зможуть продезінфікувати руки. Після ідентифікації учасник проходить до своєї аудиторії. За вказівниками до своєї аудиторії приходить учасник і ще раз проходить ідентифікацію. Після завершення тестування учасник здає бланк та на виході з пункту тестування викидає використану маску у визначену урну.

Кожен крок учасника є продуманим. З правилами ознайомлені всі учасники та інструктори. Ми будемо контролювати дотримання всіх цих правил, щоб безпечно провести зовнішнє незалежне оцінювання, і воно було безпечним для усіх», - підкреслила в.о. Міністра освіти.

Любомира Манздій поінформувала про повернення коштів за пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Через епідеміологічну ситуацію уряд відмінив проведення пробного у закладах освіти, які були готові до його проведення. Кожен зареєстрований на пробне ЗНО зміг отримати або завантажити тестовий зошит і бланк відповідей, надіслати відповіді до сервісу визначення результатів до 18 години сьогоднішнього дня. І вже до 23 червня кожен учасник пробного ЗНО отримує свій результат у своєму кабінеті.

Додатково був відкритий нелімітований доступ до тестувань з усіх предметів.

В.о. Міністра наголосила на тому, що учасники пробного ЗНО мали можливість пройти лише два пробних тестування. Був відкритий нелімітований доступ. «І ми знаємо про те, що статистику відмоніторили, що кількість людей, кількість учасників ЗНО взяли... можливість використали, спробували свої сили практично з усіх предметів, з яких було передбачено тестові завдання.

Кошти за пробне зовнішнє незалежне оцінювання будуть повернуті учасникам. 17 червня уряд затвердив порядок використання коштів. Загальна сума повернення 52 мільйони 450 тисяч гривень. Це рішення було прийнято відповідно до доручення Президента України. І я щиро дякую членам бюджетного комітету, бо сьогодні зранку бюджетний комітет підтримав це рішення і погодив виділення коштів.

Повернення коштів буде відбуватися через відділення "ПриватБанку". Всі учасники пробного ЗНО, які мають картки "ПриватБанку" отримають есемески на номер телефону, який був вказаний при реєстрації, з інформацією про зарахування коштів. У кого картки немає, отримають есемески з повідомленням про те, що в найближчому відділені банку на них чекає картка з сумою повернутих коштів.

Любомира Мандзій підсумувала: «Міністерство освіти і науки України, український та регіональні центри оцінювання якості освіти, обласні державні адміністрації і КМДА готові до проведення зовнішнього незалежного оцінювання з 25 червня по 17 липня у безпечних умовах. Ми зобов'язані забезпечити чесний і прозорий вступ».

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій і груп.

На запитання народних депутатів відповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Головуючий повідомив, що Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вніс до Верховної Ради подання на призначення Абрамовського Р. Р. Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль представив кандидата на посаду.

Кандидат на посаду Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський представив план роботи на цій посаді та відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко доповів рішення Комітету, який підтримав подання Прем'єр-міністра України Шмигаля Д.А. про призначення Абрамовського Р.Р. Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови №3586 про призначення Абрамовського Р.Р. Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України.

264 голосами «за» проект Постанови було прийнято.

Роман Абрамовський склав присягу члена Кабінету Міністрів.

До порядку денного сесії включено проекти Законів про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел №3658 і про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" №3657.

Головуючий оголосив про вихід народних депутатів Лариси Білозір, Геннадія Вацака та Миколи Кучера зі складу депутатської групи «За майбутнє» та їх входження до складу депутатської групи «Довіра».

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати розглядають у першому читанні проект Закону про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)" (щодо продовження строку дії у зв'язку із загрозою зростання захворюваності населення на коронавірусну хворобу (COVID-19) №3636.

Проект доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Він повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти проект Закону №3636 за основу та в цілому як закон.

Законопроект за результатами голосування було прийнято 309 голосами за основу і 311 голосами - в цілому.

Верховна Рада прийняла в цілому 285 голосами проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів №2284.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Гео Лерос.

Народні депутати приступили до розгляду депутатських запитів.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила, що за тиждень надійшло 133 депутатські запити і деякі з них потребують голосування.

На голосування було поставлено 3 депутатські запити до Президента України.

Олена Кондратюк оголосила інші депутатські запити.

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Святослава Вакарчука зі складу депутатської фракції Партії «Голос».

Народні депутати виступили у «Різному».

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30