Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.

Головуючий нагадав, що завтра 6 червня у нашій державі відзначається День журналіста.

Д.Разумков привітав журналістів, подякував їм за непросту роботу, яку вони сьогодні роблять, допомагають її робити народним депутатам, дуже часто її стимулюють. «Щоб ваші досягнення завжди йшли на користь нашій державі, а вам нових звершень і досягнень», - звернувся він до журналістів у ложі преси.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться «година запитань до Уряду».

У засіданні Верховної Ради беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

На Погоджувальній раді було визначено, що члени Кабінету Міністрів сьогодні будуть відповідати на запитання щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ України у сфері боротьби із організованою злочинністю, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки.

Головуючий надав слово для доповіді Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

У своєму виступі Міністр внутрішніх справ поінформував про резонансні кримінальні події в країні останніх днів. На початку виступу він акцентував увагу на фактах замість «пліток та інсинуацій, якими певні політичні сили намагаються заповнити інформаційний простір».

А.Аваков подякував Верховній Раді, народним депутатам цього та минулого скликань. Він повідомив, що цього тижня була запущена система відеофіксації порушень правил дорожнього руху, над якою Міністерство працювало разом з Парламентом не один рік, а в останній рік вкрай інтенсивно. «Вже в перші дні маємо позитив: кількість порушень швидкості знижується щодня. Вважаю це принципово важливим для суспільства. Таким чином ми збережемо життя».

Говорячи про резонансні події останніх днів, доповідач повідомив, що у Міністерстві працює 360 тисяч, у Національній поліції – 132. «І МВС, і Нацполіція є відображенням, зрізом та плоттю від плоті українського суспільства. Серед нас є герої трудяги і на жаль, є ті, хто порушує закон. У кожній поліції світу зустрічаються негативні резонансні події, але принципово важливо як система МВС реагує на ці події. Не прикриває, не потурає, ні намагається приховати, а діє швидко, жорстко відповідно до закону», - зазначив він.

А.Аваков нагадав, що «у відділку поліції Кагарлика стався ганебний інцидент, коли поліцейські застосували тортури, нанесли побої та згвалтували жінку. Те, що сталося в Кагарлику неприпустимо і потребує жорсткої реакції, яка і послідувала з боку поліції.

Ми миттєво відреагували і зробили суттєві висновки щодо недоліків в роботі інспекції з особового складу Нацполіції».

Міністр повідомив, що за підсумками аналізу цього інциденту та сумісного засідання із Комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності прийняти певні рішення, щодо введення додаткових функцій інспекції з особового складу Нацполіції. Зокрема: в усіх підрозділах поліції буде запроваджено систему "Custody Records", тобто повну відео фіксацію слідчих дій; буде повністю переглянуто кадровий склад інспекції з особового складу, до складу інспекції будуть залучені працівники з досвідом роботи в оперативних підрозділах; буде підвищено заробітну плату та матеріально-технічне забезпечення інспекції: автомобілі для перевірок, засоби фіксації порушень (бодікамери тощо); буде надано право перевіряти будь-які підрозділи, служби, окремих працівників під час несення служби, в будь-який час доби; при професійному відборі кандидатів на службу в поліцію буде проводитися додаткове психологічне обстеження за новітніми методиками щодо виявлення прихованих ознак агресивності та девіантності поведінки"…

Міністр зауважив, що події в Кагарлику відрізняються від подій у Врадіївці, тому що цей випадок реформована поліція не намагається приховати, на відміну від злочину у Врадіївці у 2013 році.

У своєму виступі Арсен Аваков також торкнувся роботи МВС і Національної поліції під час карантину.

Закінчуючи свій виступ, Міністр зазначив, що представлена ним інформація дає народним депутатам розуміння щодо «здатності системи МВС та Національної поліції швидко і ефективно реагувати на будь-які виклики: від реагування на злочини в лавах поліції до епідемій та бандитських перестрілок». «Саме тому, незважаючи на війну і складу соціальну політичну ситуацію в країні, а також популізм деяких політичних сил, що спекулюють на недоліках і труднощах підрозділи МВС впевнено залишаються лідером за рівнем довіри у суспільстві. За даними найбільш незалежних соціологічних служб підрозділи МВС України мають сталий рівень довіри. За дослідження, проведеними Центром соціальних досліджень імені Разумкова у лютому цього року, рівень довіри до Національної поліції становить 43 відсотка, Національної гвардії - 60%, Держслужби з надзвичайних ситуацій - 65%, Державної прикордонної служби - 60%. Це дуже високі показники і для нас це найвища відповідальність, яку не можна ошукати», - зазначив Міністр.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповів на запитання представників фракцій і груп, а також окремих народних депутатів, які стосувались: заходів, які вживаються МВС для забезпечення безпечних перевезень; справи Віталія Марківа, затриманого в Італії; справи про вбивство Павла Шеремета; справи про насильство у поліцейському відділку Кагарлика; виробництва катерів на території України; діяльності поліцейських громади в рамках реформи децентралізації, рейдерських захоплень компаній з іноземними інвестиціями; підготовки фахівців для правоохоронних органів; готовності МВС до впровадження інституту кримінальних проступків.

Члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів щодо: подолання наслідків пожеж у лісах та заходів, які вживаються для їх попередження; доопрацювання Програми діяльності Уряду; погашення боргів НАК «Нафтогаз» і зниження тарифів; ефективності діяльності АРМА; розвитку Одеської кіностудії; відкриття міжнародного транспортного сполучення після карантинних заходів; проведення ЗНО в умовах карантину.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Народні депутати 280-ма голосами усунули неточності у Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців» (№2247), ухваленого напередодні. Так, змінено дату вступу в дію Закону: слова «вступає в дію з 1 травня 2020 року», оскільки дата вже пройшла, замінено на «вступає в дію 1 жовтня 2020 року».

До порядку денного було включено проект Постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів №2601.

Проект доповіла народний депутат Галина Янченко. Вона зазначила, що Тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів, необхідно створити з метою своєчасного адаптування законодавства під існуючі виклики.

Проектом Постанови передбачено створення Тимчасової спеціальної комісії, визначено її кількісний та персональний склад, передбачено мету та завдання, термін подання звітів.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який ухвалив висновок на проект Постанови №2601, та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути зазначений проект Постанови і прийняти рішення щодо нього.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проекту Постанови.

За результатами голосування проект Постанови №2601 прийнято в цілому 319 голосами «за».

Із заявою від двох фракцій виступає народний депутат Сергій Шахов. Він звернувся до Прем’єр-міністра та Уряду з проханням розглянути численні звернення громадян щодо можливості відкриття ще одного  КППВ у Луганській області.

Головуючий запропонував не проводити перерву у засіданні - 12-ї до 12.30.

Народні депутати підтримали пропозицію.

До розгляду оголошено проекти Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" за №№3509, 3509-1 і 3509-2.

Проект Закону №3509 та рішення щодо нього доповідає заступник Голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін. Він зазначив, що законопроектом пропонується кошти створеного у складі Державного бюджету України фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками спрямовувати, серед іншого, також на боротьбу з наслідками такої хвороби, зокрема, на покращення транспортного сполучення, будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування державного значення.

О.Трухін також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект №3509 за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету.

Альтернативні законопроекти доповіли народні депутати Володимир Цабаль і Галина Васильченко.

За результатами голосування законопроект №3509 було прийнято за основу 274 голосами.

Народні депутати розглянули правки до проект Закону про внесення змін до статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності народного депутата України, Рахункової палати, депутата місцевої ради  №3354.

За результатами голосування законопроект 329 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому.

Верховна Рада 303 голосами «за» прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства №2276.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Гео Лерос.

Проект Постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань №3592 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. Він зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді визначити до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань за поданням Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності трьох кандидатів.

За результатами голосування проект Постанови №3592 не набрав необхідної кількості голосів для прийняття в цілому («за» - 205).

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до повторного другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики №2042. Законопроект за результатами голосування було відхилено.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії №2553 доповів народний депутат Андрій Жупанин.

Він зазначив, що метою проекту є перехід ринку природного газу України на розрахунки та балансування в енергетичних одиницях, що дозволить запровадити диференціацію вартості газу, виходячи з показників його якості як товару (розрахунки споживача за об’єм газу нівелюють права споживача не сплачувати за не якісний газ або сплачувати його меншу вартість), а також приведення параметрів газу на внутрішньому ринку природного газу до його параметрів на митному кордоні України з Європейським Союзом, що є передумовою для інтеграції внутрішнього ринку з газовим ринком ЄС, зокрема залучення європейських партнерів до використання газотранспортної системи України та її газосховищ; підвищення рівня енергоефективності за рахунок участі споживача в управлінні власним енергоспоживанням, у т.ч. через аналіз/ порівняння спожитих обсягів газу в одиницях енергії з альтернативними видами енергії (електроенергія, тепло).

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекту, яке буде продовжено на наступному засіданні.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47