Народні депутати України Олександр Ткаченко, Павло Сушко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Олександр Кабанов провели робочу зустріч стосовно функціонування державних кіностудій «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України». Ситуацію обговорювали разом із представниками Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ України, Фонду державного майна, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та головою Держагентства з питань кіно.

Зустріч відбулася за результатами виїзного засідання Комітету на кіностудіях 20 травня.

Зокрема, голова Комітету Олександр Ткаченко поінформував, що згідно з інвестиційним договором, укладеним у 2004 році між тодішнім керівництвом «Укркінохроніки» та приватною компанією «Зодча Діадема», практично вся територія підприємства передана забудовнику. І діяльність «Укркінохроніки» загалом, і стан збереження кіноплівок на студії є незадовільними.

Іншому державному підприємству — «Національній кінематеці України» — у 2018 році Кабінет Міністрів виділив понад 9 млн грн, щоб погасити її заборгованість, однак «Кінематека» не скористалася цими коштами. Натомість — стала розпродавати майно. Так, у 2019 році було продано 14 з 18 приміщень кіностудії, вартість яких становить понад 32 млн грн. Цей факт дає підстави припустити, що арбітражний керуючий навмисно завищив борг студії шляхом включення до його складу не лише наявних перед кредиторами боргів підприємства (трохи більш як 9 млн грн), а й нових, які він брав на ремонт приміщень студії (7 млн грн) під час санації.

За словами Марини Кудерчук, голови Державного агентства з питань кіно, під керівництвом Аліни Хорошилової «Укркінохроніка», по суті, не працювала як кіностудія, на відміну від «Національної кінематеки України», яка «спробувала розвиватися». Проте щодо ситуації з санацією — це питання до правоохоронних органів.

«Арбітражний керуючий на той момент не допустив нас до перевірки, але підстав для притягнення його до відповідальності ми тоді не побачили. Зі свого боку ми також проаналізували ситуацію щодо законності та етичності проведених арбітражним керуючим дій в процесі санації. І вже зможемо офіційно перевірити всі вчинені ним дії 16 червня», — розповіла заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць. Голова дисциплінарної комісії запевнила, що Міністерство відкрите до співпраці з усіма правоохоронними органами і буде робити все необхідне у межах своїх повноважень, аби кіностудії змогли повернутися до їхньої безпосередньої діяльності — виробництва фільмів.

Крім того, під час обговорення з’ясували, що Міністерство культури та інформаційної політики готове припинити договір з інвестором і компенсувати пов'язані з цим витрати «Укркінохроніки», а директор підприємства буде відсторонений від обов'язків. Про це повідомив державний секретар Міністерства Артем Біденко.

Начальник Центрального міжрегіонального управління Мін'юсту Кирило Міненко акцентував на тому, що у договорі купівлі-продажу не було передбачено ніяких запобіжників і, фактично, це був звичайний договір, як і для будь-якого продажу майна.

Також на нараді обговорили питання створення Державного фонду фільмів, що, передусім, є питанням збереження національної культурної спадщини. Насамперед, у Фонді мають зберігатися архівні комплекти вихідних матеріалів фільмів, вихідні матеріали фільмів, створених повністю або частково завдяки коштам Державного бюджету України, — тому контроль за станом функціонування державних кіностудій є не втручанням в їхню господарську діяльність, а захистом інтересів держави як єдиного акціонера державних кіностудій.

Отже, на думку членів Комітету, на сьогодні є вкрай важливим, і того вимагає ст.17 Закону України «Про кінематографію», завершення процесів:

- створення Державного фонду фільмів України;

- передавання фільмів до Державного фонду фільмів України;

- створення на державних кіностудіях необхідних умов для зберігання вихідних матеріалів фільмів і фільмокопій.

Наступним кроком стане спільна відеоконференція з представниками профільних відомств. Народні депутати — члени Комітету висловили сподівання почути від правоохоронних органів чіткий план дій щодо ситуації, яка виникла на підприємствах, а від Міністерства — стратегію збереження та розвитку державних кіностудій.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30