27 травня 2020 року експерти й представники парламенту обговорили пропозиції щодо основних підходів до планування та моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України. Адже саме планування є ключовим фактором підвищення ефективності роботи українського парламенту.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що перші зміни внесені Верховною Радою ІХ скликання до Регламенту стосувалися саме положень щодо плану законопроектної роботи Верховної Ради. Також Перший віце-спікер підкреслив, що співпраця парламенту та Уряду вкрай важлива. Адже в основі розробки законопроектів має бути бачення Уряду – Програма його діяльності, саме законопроекти мають бути основоположним інструментом Уряду з впровадження та реалізації державної політики.

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував партнерам з Проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи, Офісу парламентської реформи, керівництву Верховної Ради України, народним депутатам України, працівникам Апарату Верховної Ради України та усім, хто долучений до цього процесу за ефективну комунікацію та співпрацю.

«Це дуже актуальне питання, що потребує вирішення. Ми повинні працювати планово. Законодавство – дуже важливий пласт, і потрібно виважено ухвалювати рішення, бо від цього буде залежати доля держави та кожної людини. Якщо правильно планувати роботу й разом її здійснювати, будемо мати позитивні результати», - зазначив Вячеслав Штучний.

Бачення процесу планування та моніторингу реалізації законопроектної роботи та успішний міжнародний досвід презентувала Олена Базилівська, експертка Офісу парламентської реформи. Зокрема, вона розповіла про необхідні складники ефективного планування законотворчої діяльності, важливість налагодження співпраці Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, а також озвучила пропозиції щодо необхідності змін чинного законодавства для удосконалення процесу планування.

Також мова йшла про необхідність розробки та запровадження IT-інструменту для моніторингу виконання плану законопроектної роботи, що відзначатиметься зручним інтерфейсом для користувачів.

 «Вже зареєстрований проект постанови, якою планується затвердити план законопроектних робіт, але за результатами обговорення нам потрібно чітко сформулювати правила подальшого формування законопроектної діяльності не лише Верховної Ради України, а й усіх суб’єктів законодавчої ініціативи та  відобразити їх у відповідних рішеннях Верховної Ради України», – наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

За результатами обговорення Перший віце-спікер рекомендував відповідним Комітетам Верховної Ради  України спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України та Офісом парламентської реформи напрацювати проект Порядку формування та моніторингу плану законопроектної роботи, а також у разі потреби – пропозиції щодо відповідних змін до Регламенту Верховної Ради України стосовно удосконалення процесу планування законопроектної роботи.

Крім того, Руслан Стефанчук рекомендував організувати роботу в Апараті Верховної Ради України щодо розробки вимог, бачення ІТ-інструменту моніторингу виконання Плану законопроектної роботи та відстеження проходження кожним законопроектом усіх стадій законодавчого процесу.

Експертні обговорення організував Офіс парламентської реформи, який є ключовим компонентом проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи. Також до дискусії долучилися народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Програми розвитку ПРООН та Офісу парламентської реформи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30