Комітет з питань екологічної політики та природокористування на засіданні 27 травня розглянув пропозиції народних депутатів Олега Бондаренка та Олександра Маріковського, внесені на виконання Постанови Верховної Ради України від 13 травня 2020 року № 599-ІХ "Про направлення на повторне читання проекту Закону України про управління відходами" та у відповідності до статей 110 та 115 Регламенту Верховної Ради України, до проекту Закону України про управління відходами (№ 2207-1).

Законопроект розроблений з метою вдосконалення системи управління відходами, забезпечення законодавчого та нормативно-правового регулювання відносин у сфері управління відходами з урахуванням вимог директив Європейського Союзу, покращення стану навколишнього природного середовища та досягнення цілей сталого розвитку.

У доопрацьованій редакції законопроекту про управління відходами враховані зауваження і пропозиції Комітетів Верховної Ради України, Головного науково-експертного управління, центральних органів виконавчої влади, народних депутатів України, суб'єктів господарювання та неурядових міжнародних організацій, а також висловлені на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування 11 лютого 2020 року під час розгляду проектів законів України про управління побутовими та іншими відходами ( № 2207), про управління відходами ( № 2207-1), про відходи ( № 2702-2).

Комітет доручив Голові Комітету з питань екологічної політики та природокористування внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект Закону України про управління відходами.

Також Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (№ 3438). Законопроектом пропонується статтю 17 Закону доповнити частиною 21 такого змісту: «21. Тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, до повного його скасування та протягом 30 днів після завершення такого періоду, з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), громадське обговорення планованої діяльності проводиться виключно у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді), про що зазначається у звіті про громадське обговорення. У цей період громадські слухання, передбачені статтею 7 цього Закону, не проводяться і на дати, що припадають на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не призначаються. Заплановані громадські слухання, дата проведення яких припадає на період дії зазначених заходів, вважаються такими, що не відбулися і повторно не проводяться».

Учасники засідання зазначили, що прийняття проекту закону дасть змогу забезпечити здійснення оцінки впливу на довкілля без ризику поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), пов’язаного з необхідністю проведення масових заходів у процесі громадського обговорення планованої діяльності після подання звіту з оцінки впливу на довкілля.

Одночасно прийняття законопроекту забезпечить врахування зауважень та пропозицій громадськості щодо захисту довкілля та охорони здоров’я населення у процесі провадження господарської діяльності без необхідності зупинення на період дії карантину дозвільних процедур.

Міністерство енергетики та захисту довкілля України підтримує прийняття законопроекту.

Головне науково-експертне управління не заперечує проти прийняття проекту Закону за основу у першому читанні.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) включити до порядку денного третьої сесії та розглянути на пленарному засіданні Верховної Ради України, за результатами розгляду прийняти за основу і в цілому як Закон.

Окрім того, під час засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування було розглянуто питання про звернення до народних депутатів України - членів Комітету, Бондаренка О.В., Фельдмана О.Б., Овчинникової Ю.Ю., директора Благодійного Фонду «Міжнародна організація Лоренса Ентоні» Лайонела Де Ланге щодо недопущення імовірного продажу тварин (3 леви, 6 ведмедів) через аукціон.

У ході обговорення питання народні депутати – члени Комітету наголосили про неприпустимість продажу диких тварин, тварин з числа видів, занесених до Червоної книги України, або підлягають охороні відповідно до чинних міжнародних договорів України.

Комітет зазначив, що відповідно до частини третьої статті 5 Закону України «Про тваринний світ» від імені Українського народу права власника об'єктів тваринного світу, які є природним ресурсом загальнодержавного значення, здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про тваринний світ» об'єкти тваринного світу, які утримуються (зберігаються) підприємствами, установами та організаціями державної або комунальної форми власності, є об'єктом права державної або комунальної власності.

Таким чином, дикі тварини, рішення про конфіскацію яких прийнято судом, підлягають безоплатній передачі, а не реалізації.

Нормативно-правовими актами (Цивільний кодекс України, Постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 985 «Про затвердження Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби) також чітко визначено, що право власності на конфісковане майно переходить безоплатно до держави.

За результатами розгляду питання, задля уникнення загрози погіршення подальшого утримання тварин, Комітет вирішив: доручити голові підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду, народному депутату України, Овчинниковій Ю.Ю., із залученням зацікавлених народних депутатів України, розробити законопроект про правове регулювання захисту диких тварин, тварин з числа видів, занесених до Червоної книги України або підлягають охороні відповідно до чинних міжнародних договорів України; звернутися до Міністерства юстиції України із рекомендацією зупинення проведення аукціону та проханням надати пропозиції щодо вирішення зазначеного питання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47