Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 324 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання.

Головуючий зазначив, що позачергове засідання парламенту проводиться у зв’язку з пропозицією депутатських фракцій і груп, яку вони внесли на засіданні Погоджувальної ради і яка була ухвалена.

Д.Разумков поінформував про те, що депутатські фракції і групи наполягають розглянути на позачерговому засіданні питання щодо законодавчого забезпечення невідкладних заходів щодо запобігання поширенню на території України коронавірусної інфекції COVID-19. Перелік питань, розгляд яких визначено пропозицією надано народним депутатам.

Головуючий повідомив, що на пленарному засіданні присутній Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та заступник Міністра охорони здоров’я.

Він запропонував надати можливість виступити Прем’єр-міністру і заступнику Міністра охорони здоров’я, який саме відповідає за цей напрямок роботи.

Д.Разумков також зазначив, що Верховна Рада, які і всі інші інституції продовжує роботу. «Ми продовжуємо роботу, тому що ми розуміємо всю відповідальність, яка лежить на нас, на Президентові Держави, на Кабінеті Міністрів. Ми дійсно змінюємо формат роботи. Однак, Верховна Рада не закривається на карантин. Не зважаючи на всі виклики, які є, всі готові працювати», - наголосив він.

Головуючий повідомив, що на пленарному засіданні присутній Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і надав йому слово для інформації щодо заходів, які вживає Уряд для подолання коронавірусу.

Прем’єр-міністр повідомив, що Кабінет Міністрів працює зараз практично цілодобово, створений відповідний єдиний інформаційний центр щодо коронавірусу, створений Урядовий штаб, додавши: «Ми вживаємо всіх необхідних заходів, яких потребує Україна, для того, щоб захистити своїх громадян».

Денис Шмигаль підкреслив: «Ми не хочемо бути передчасними і точно не маємо на меті робити паніку, або налякати населення, але ми не можемо собі дозволити і зволікати, тому що, як показує досвід світу, зволікання коштує людських життів».

Прем’єр-міністр наголосив: «У першу чергу, ми маємо дбати про людей України, про те, щоб зберегти кожне життя і здоров’я кожного українця, тому рішення мають бути доволі швидкими і за необхідності жорсткими».

Галва Уряду поінформував, що законопроект, який буде прийматися сьогодні, дозволить пом’якшити наслідки для економіки і для кожного окремого громадянина і закликав депутатів його підтримати.

Відповідаючи на запитання фракцій і груп Верховної Ради, Денис Шмигаль сказав: «На сьогоднішній день в Україні зареєстровано сім випадків захворювання на коронавірус. Одна людина, на жаль, померла - старшого віку людина. Також є випадки захворювання українців за кордоном, в тому числі, одного із представників консульства».

Заступник міністра охорони здоров’я-Головний санітарний лікар Віктор Ляшко доповів про ситуації з поширенням коронавірусу в Україні та заходів, які вживаються для його нерозповсюдження.

«Наразі ситуація з коронавірусом в світі набуває все більш загрозливого характеру. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила епідемію. Сьогодні ми вже маємо понад 182 тисячі зареєстрованих випадків коронавірусної інфекції», - повідомив він, додавши, що поширення відбувається більше ніж в 100 країнах світу.

В.Ляшко повідомив, що в Україні вже сім зареєстрованих випадків коронавірусної хвороби, із них чотири пов'язані з внутрішньо країною передачею даного вірусу на території нашої країни. Вони не пов'язані з подорожами.

«Міністерство охорони здоров'я змінюємо алгоритми діагностики і виявлення випадків хворих на коронавірусну інфекцію. Уряд здійснює всі превентивні обмежувальні протиепідемічні заходи для того, щоб не допустити поширення хвороби і стрімкого зростання випадків  коронавірусної хвороби на території нашої держави», - зазначив Головний санітарний лікар.

За словами урядовця, превентивні заходи, які впроваджуються на рівні держави, вони в першу чергу спрямовані на те, щоб унеможливити пікове навантаження кількості хворих, які надходять одночасно в наші заклади охорони здоров'я.

В.Ляшко також підтвнрдив слова Прем'єр-міністра, що в нашій країні є близько 12 тисяч інфекційних лікарень, інфекційних ліжок в інфекційних лікарнях. Там загальна кількість інфекційних боксів 2,5 тисячі. «В той же, час ми розуміємо, що якщо буде масове надходження хворих з коронавірусною хворобою, цих ліжок буде недостатньо. Нам потрібно мати і знати, як перепрофільовувати інші заклади охорони здоров'я для того, щоб надавати якісну медичну допомогу», - додав він.

Говорячи про перебіг пандемії, заступник Міністра зазначив, що статистика, яка сьогодні є в світі показує, що близько 80 відсотків випадків проходять у легких формах. Близько 10 відсотків будуть потребувати госпіталізації. А статистика Італії показує, що близько 10 відсотків інших будуть потребувати госпіталізації у відділення інтенсивної терапії.

«Тому ми сьогодні проаналізували і знаємо кількість ліжок, яка у нас є у відділеннях інтенсивної терапії поза межами закладів інфекційного профілю. І статистику, яку ми маємо, вона каже, що ми готові і повинні надавати якісну, ефективну допомогу, оскільки ми маємо близько 3,5 тисяч апаратів для штучної вентиляції легень саме у відділеннях інтенсивної терапії. В той час же, кількості може не вистачити і обладнання може бути застаріле. Ми вживаємо всіх заходів і виділяються додаткові кошти, щоб оновити матеріально-технічну базу, щоб захистити наших медичних працівників, які перші будуть зустрічати хворих», - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) №3219.

Головуючий поставив на голосування законопроект для прийняття його за основу.

336 голосами законопроект прийнято за основу.

Наступним голосуванням законопроект 344 голосами прийнято в цілому.

Головуючий оголосив до розгляду у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються Особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я №2538.

Народні депутати розглянули правки, на яких наполягали їх автори.

290 голосами «за» законопроект за результатами голосування було прийнято у другому читанні та в цілому.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій для виступів.

Народні депутати розглянули правки до проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету №2539.

255 голосами законопроект було прийнято у другому читанні і в цілому.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) №3220.

За результатами голосування законопроект 359 голосами «за» прийнято за основу та в цілому.

Верховна Рада прийняла Постанову про деякі питання організації роботи Верховної Ради України на період дії карантину в Україні №3218.

Народні депутати 359 голосами прийняли Постанову про внесення змін до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3224.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук запропонував доручити Голові Верховної Ради України невідкладно підписати прийняті закони на направити прийняті Верховною Радою закони на підпис Президентові України.

360 голосами «за» народні депутати підтримали цю пропозицію.

Головуючий закрив позачергове пленарне засідання.

 








Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00