Як зазначив на початку зустрічі співголова депутатської групи міжпарламентських зв’язків Сергій Алєксєєв, Посольство Італії в Україні зробило дуже вагомий внесок у розвиток відносин між двома країнами і сприяло  міжпарламентському діалогу.

«Хочу подякувати Італії за велику підтримку України, бо саме на парламентському рівні приймалося рішення про продовження санкцій проти Російської Федерації, що значно допомогло Україні у війні з Росією. Ми знаємо, що це питання досить непросте в Італії, тому ми дуже дякуємо нашим друзям за підтримку», - сказав він.

Окремо Сергій Алєксєєв відзначив розвиток економічного співробітництва між країнами. За його словами, минулого року товарообіг між Україною та Італією сягнув 4 млрд євро, що значно перевищує показники попередніх років.

«Наша міжпарламентська група дружби буде всіляко сприяти створенню в Україні сприятливих для інвесторів умов», - сказав він і нагадав, що також працює Україно-Італійська рада з економічного, промислового і фінансового співробітництва, яка є добрим майданчиком для співпраці.

Відзначила важливість економічної співпраці й співголова групи дружби Дар‘я Володіна. За її словами, депутатський корпус налаштований на плідну співпрацю і це підтверджує нещодавнє створення міжфракційного депутатського об‘єднання Invest In Ukraine, що має на меті, зокрема, і покращення інвестиційного клімату в Україні.

«Серед основних завдань – напрацювання законодавчих ініціатив задля підтримки розвитку відносин між країнами та залучення іноземних інвестицій в Україну», - сказала Дар‘я Володіна.

У рамках культурного співробітництва, за словами Сергія Алєксєєва, посольство Італії за останній час проводило багато заходів в Україні. Зі свого боку він повідомив, що цього року заплановано відкриття пам‘ятника Тарасу Шевченку у Флоренції.

«Щиро вдячний Посольству Італії та безпосередньо Послу за сприяння. Це буде важлива подія, адже в самому серці Флоренції буде відкрито пам‘ятник нашому великому Кобзарю і це відповідь на відкриття кілька років тому у Києві пам‘ятника Данте Аліг’єрі», - сказав він.

Торкнулися парламентарії і чутливої теми «справи Марківа». Сергій Алєксєєв нагадав, що 17 січня Верховна Рада ухвалила постанову, у якій звернулась до парламенту Італії щодо забезпечення неупередженості та прозорості розгляду кримінальної справи в апеляційному провадженні стосовно старшого сержанта Нацгвардії України Віталія Марківа.

«Також наша група підготувала звернення до Координатора групи Палати депутатів Італійської Республіки з міжпарламентських зв‘язків з Україною Уго Каппеллаччі з цього ж питання і українська сторона хоче допомогти в ефективному та всебічному розслідуванні вбивства журналіста Андреа Роккеллі», - сказав Сергій Алєксєєв.

Позитивною новиною, за словами співголови групи дружби, для України є те, що у парламенті Італії 14 лютого відбудеться презентація документального фільму «The Wrong Place» про загибель Андреа Роккеллі та «справу Марківа». Фільм створили троє італійських журналістів: Крістіано Тінацці, Даніло Еліа, Рубен Лагаттолла та журналістка «Громадського» Ольга Токарюк.

У свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Італії в Україні відзначив, що група дружби - це дуже важливий інструмент для налагодження відносин та просування інтересів. За його словами, це один з основних інструментів дипломатії.

«Для нас надзвичайно важливо підкреслити той факт, що ця зустріч є цінною і ціннісною з точки зору покращення наших відносин. Наші країни є не тільки географічно близькими, вони близькі і культурно, і ментально. Історія розвитку Італійської Республіки певним чином перегукується з певними історичними моментами історії України», - сказав він.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00