Відповідне рішення ухвалено на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Сьогоднішній порядок денний засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики містив дев’ять проєктів Законів України та проєкт Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв’язку із шостою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності (№2739).

Під час розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про систему іномовлення України" (щодо програмної політики та території розповсюдження), №2521, відбулося обговорення правок, внесених народними депутатами до другого читання.

Як зазначив Голова Комітету Олександр Ткаченко, законопроект про іномовлення, спрямований на створення телебачення, в тому числі, для окупованих територій. «Система іномовлення, яка існувала досі, була неефективною, тому перезапуск каналу дуже на часі», - наголосив він.

Заступник Голови Комітету Євгенія Кравчук зауважила, що проект покликаний адаптувати мовлення «до тих реалій, в яких живе Україна сьогодні. Реалій війни і, зокрема, війни інформаційної». «Головна мета у цьому сенсі - зберегти тимчасово окуповані території в інформаційному просторі нашої держави. Англійська мова, передбачена чинним законом, на жаль, сьогодні нам не допоможе дотягнутися до цих людей. Ми маємо говорити з ними зрозумілою мовою, щоб інформувати про те, що насправді відбувається в Україні», - підкреслила парламентарій.

Учасники засідання за результатами обговорення ухвалили рішення рекомендувати парламенту ухвалити проект Закону про внесення змін до Закону "Про систему іномовлення України" у другому читанні та в цілому.

Також члени Комітету підтримали одноголосно проєкт Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти (№2588). Одна з авторів законопроєкту народний депутат Ірина Констанкевич зауважила, що проєкт передбачає внесення змін до двох статей чинної редакції Закону України «Про вищу освіту», трьох статей Закону України «Про музеї та музейну справу», містить 2 статті та прикінцеві положення. У законопроекті пропонується: включити музеї до переліку структурних підрозділів закладів вищої освіти; додати до переліку основних посад науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти посади «директор музею» та «науковий працівник музею»; замінити застарілий термін «вищий навчальний заклад» на термін «заклад вищої освіти».

«Відсутність належної реєстрації музеїв ЗВО створює загрозу для збереження їхніх колекцій. Такий стан повністю протилежний світовій тенденції, де рух вузівських музеїв активно розвивається», - підкреслила Ірина Констанкевич.

Проект Постанови щодо річниці початку Євромайдану та подій Революції Гідності Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому.

«Цією Постановою ми підкреслюємо те, що Україна стоїть на варті європейських цінностей, зокрема права людей на мирні протести та висловлення своєї думки», - прокоментувала Євгенія Кравчук.

Позицію щодо законопроєктів про працю висловила народний депутат Тетяна Рябуха. За результатами обговорення члени Комітету рекомендували повернути проєкти 2708, 2708-1, 2708-2 суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання, при цьому, або врахувати пропозиції Комітету, спрямовані на захист трудових прав і гарантій працівників з дітьми та молоді, або напрацювати інші компенсаційні механізми, що допоможуть працівникам з дітьми працювати й повноцінно виконувати свої батьківські обов’язки одночасно.

Члени Комітету також вирішили запросити на чергове засідання представників Міністерства культури, молоді і спорту, аби вони надали інформацію про виконання положень Постанови «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки». Народний депутат Ірина Констанкевич порушила питання щодо створення оргкомітету з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки. «У лютому спливає 2 роки з моменту прийняття Постанови Верховної Ради «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки», проте з боку Мінкульту жодних дій не відбулося по створенню оргкомітету і затвердженню його складу», - зазначила Ірина Констанкевич і додала: «Ми чекаємо, що скаже новостворене Міністерство культури, молоді та спорту України на наступному засіданні Комітету, яке планується на 12 лютого».



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30