Слухання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відзначивши надзвичайну важливість і актуальність теми.

За його словами, слухання ініціював Комітет з питань аграрної та земельної політики, але, фактично, український народ.

У засіданні беруть участь народні депутати, представники Уряду і зацікавлених міністерств, місцевих і державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, науковці, представники профільних земельних та аграрних спілок, фермери та провідні виробники сільськогосподарської продукції, власники та користувачі земель сільськогосподарського призначення.

«Земля завжди була нашим найціннішим активом, засобом для існування. Українець завжди вимальовувався як господар і власник. Тому сьогоднішнє наше завдання – обговорити, яким чином ми напрацюємо той механізм, який би дав відповідь на одне з найактуальніших питань сьогодення», - сказав Руслан Стефанчук.

Головуючий закликав до активної участі в обговоренні надзвичайно важливої для нашої країни та усіх її громадян питання щодо визначення вітчизняної моделі обігу ринку земель сільськогосподарського призначення і висловив переконання, що це вдасться, «бо українці завжди мали унікальну рису - знаходити розумне і правильне рішення у найбільш складних питаннях».

Із доповіддю виступив Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов. Він наголосив на необхідності обговорення питання ринку сільськогосподарської землі.

Міністр зупинився на шкоді, якої завдав мораторій на обіг земель сільськогосподарського призначення.

Зокрема, за його словами: «В той час, як ми нічого не робимо, відбувається акумулювання землі через субститути власності. Робимо вигляд, що власності немає, але насправді вона є, але не для всіх». Тимофій Милованов підкреслив, що через це власники отримують набагато меншу винагороду, ніж могли б навіть за оренду, не кажучи вже про продаж землі.

«Позитивний економічний ефект від запровадження цивілізованого ринку землі стимулюватиме притік інвестицій в аграрну галузь та прямі надходження до державного та місцевих бюджетів», - сказав Міністр і навів розрахункові показники очікуваного приросту ВВП.

Тимофій Милованов наголосив: «Модель ринку землі у нас вже є, але її треба просто довести до ладу і кожен день зволікання веде лише до прогресування хвороби».

«Ми просто хочемо навести лад і дати можливість розвиватися аграрному сектору», - сказав доповідач.

Із співдоповіддю виступив Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, який проаналізував ситуацію, що склалася із землею в Україні.

Так, за його інформацією, в Україні близько 41 мільйона гектарів земель сільськогосподарського призначення, з яких у власності держави – понад 7 мільйонів, у приватній власності – понад 33 мільйони гектарів. З тих, що перебувають у приватній власності, близько 26 мільйонів гектарів – пайові землі, які були передані колишнім працівникам колгоспів і частині працівників соцсфери. Таких пайовиків близько 7 мільйонів і саме на їхні земельні ділянки поширюється мораторій, тобто, вони не можуть їх обміняти, продати, оформити кредит. 3,7 мільйона гектарів приватних земель сільськогосподарського призначення – це земельні ділянки, які виділялись для ведення особистого селянського господарства. На ці земельні ділянки мораторій не поширюється і за останні 15 років приблизно мільйон гектарів таких земель вже продано, сказав народний депутат.

Голова Комітету підкреслив: «Ринок землі вже фактично існує та діє. На цьому ринку продаються і купуються не лише земельні ділянки, які не підпадають під мораторій, але й підмораторні пайові землі. Наприклад, можна укласти договір дострокової оренди до 50 років чи емфітевзису». Він додав: «Станом на серпень 2019 року, за даними Державного реєстру, 1,1 мільйона гектарів підмораторних земель вже фактично продано за такими договорами».

«Таким чином, ринок землі вже діє і працює через «сірі» схеми в обхід мораторію і наслідком такого ринку є не захищені і продавець, і покупець, а ціна на землю не є справедливою», - сказав народний депутат.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики підкреслив: «Метою аграрної реформи має бути забезпечення найефективнішого виростання основного природного багатства українського народу - землі».

Він навів основні параметри такої реформи:

- кожен хто вміє і хоче обробляти землю, але її не має, повинен мати можливість придбати землю, або взяти в оренду, а кожен, хто не може, або не хоче працювати на землі, але має її у власності, міг її продати або здати в оренду за справедливою ринковою ціною;

- від земельної реформи мають отримати користь ті, хто на цій землі розташовані – територіальні громади сіл та селищ;

- держава має отримувати прибуток за рахунок сплачених сільськогосподарським підприємством податків, тому вона зацікавлена в тому, щоб землю обробляв ефективний господар. Інструментом для цього є, зокрема, створення прозорої законодавчої бази для обігу земель.

Микола Сольський поінформував про ухвалений у першому читанні законопроект про ринок земель.

За його словами, щодо цього законопроекту найбільш дискусійними питаннями є два питання -  участь іноземців у ринку землі і концентрація земель. За інформацією голови Комітету, у проект вже внесені правки, які передбачають, що питання купівлі землі іноземцями буде вирішене тільки за підсумками референдуму. Щодо другого питання, то, на його думку, запропонована норма концентрації земель є дискусійною. «Ця планка буде, очевидно, в рази зменшена», - висловив впевненість народний депутат. Він також поінформував про інші правки, вже внесені до законопроекту.

Водночас, Микола Сольський зауважив, що земельна реформа – це цілий пакет законопроектів, які вже ухвалені і розробляються.

Голова Комітету звернувся до учасників слухань із проханням конструктивно обговорити ті механізми і запобіжники, які дозволять зробити земельну реформу найбільш ефективною.

Головуючий оголосив про перехід до обговорення.

Виступаючи під час слухань, Уповноважений представник Президента України із земельних питань Роман Лещенко зауважив, що мораторій на продаж сільськогосподарських земель обмежив права громадян України.

За його словами, Президент України Володимир Зеленський має намір навести лад у цьому питанні і закликає шукати компроміс у проведенні земельної реформи.

З трибуни Верховної Ради виступили народні депутати України, депутати місцевих рад, представники об'єднань сільгоспвиробників, аграрних компаній, науковці, фермери, власники земельних паїв.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський відповів на запитання, які надійшли від учасників слухань та виступив із заключною промовою.

«Питання, ні в якому випадку не звучить, як розпродаж землі», - наголосив народний депутат.

«Єдине завдання цієї реформи – надати можливість тим десяткам тисяч підприємств і фермерам, які піднімали землю за останні двадцять з лишком років, замість «сірих» договорів оформлювати звичайні договори купівлі- продажу», - підкреслив Микола Сольський.

Він також повідомив, що державні землі планується передати місцевим громадам. Основним інструментом і на далі буде здача земель в оренду, а на продаж встановлено ряд обмежень.

«Основний задум реформи – дати можливість відчужувати землі не «в сіру», а «в білу», - підсумував Микола Сольський.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що усі виступи, які прозвучали під час слухань, будуть передані у профільний Комітет і розміщені на його сайті з метою забезпечення максимальної прозорості і висвітлення усієї широти поглядів у питанні створення ринку землі.

Головуючий закрив слухання.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23