28-29 листопада Комітет, а саме Олександр Ткаченко, Ірина Констанкевич, Євгенія Кравчук, Микола Княжицький, Софія Федина, Павло Сушко, Андрій Боблях, Тетяна Рябуха, Дмитро Нальотов, Єлізавета Богуцька та Юрій Павленко разом із заступницею міністра культури, молоді та спорту Іриною Подоляк, головою Волинської обласної ради Іриною Вахович, в. о. голови Волинської облдержадміністрації Олександром Киричуком, виконувачем повноважень Луцького міського голови Григорієм Пустовітом, представниками ОТГ, зокрема, провели розширене засідання, присвячене темі функціювання закладів культури в умовах децентралізації. 

У фокусі обговорення опинилися мистецькі школи, музеї та музейна справа, бібліотеки та бібліотечна сфера. Протягом першого дня депутати, представники міністерств та експерти відвідали в Луцьку Музей Волинської ікони, перинатальний центр, музичну школу №1 імені Фридерика Шопена, центральну бібліотеку для дітей і Музей сучасного українського мистецтва Корсаків.

 

У п'ятницю, 29 листопада, делегацію ознайомили з роботою Державного історико-культурного заповідника (Замком Любарта, Художнім музеєм) та літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки в с.Колодяжне.

За участі голови Ковельської РДА, науковців, музейників обмінялися поглядами щодо відзначення 150-річчя Лесі Українки; обговорили стан та перспективи розвитку бібліотек у громадах, процес реформування бібліотечної галузі.

Засідання ініціювала Ірина Констанкевич. «Волинь унікальна не тільки озерами та лісами, а й тим, що має власний особливий розвиток в умовах децентралізації. Децентралізація через створення ОТГ і зміни на місцевому рівні проходить на території області дуже непросто. Окремі громади мають кошти на утримання закладів культури, зокрема бібліотек, клубів, мистецьких шкіл, і можуть залучати гроші для розбудови інфраструктури. Однак у більшості є проблеми», — зазначила заступниця голови Комітету у перший день роботи. 

За підсумками засідання Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики допрацює та ухвалить низку важливих рішень. Серед них — пропозиції для Кабінету Міністрів України, Міністерства культури молоді та спорту, Міністерства розвитку громад та територій України, обласних державних адміністрацій, Міністерства фінансів України, місцевих органів виконавчої влади тощо. Законопроекти будуть стосуватися запровадження ефективної моделі меценатської діяльності у культурно-мистецькій сфері, уніфікації в українському законодавстві терміну «мистецька школа», розроблення та затвердження мінімальних стандартів із забезпечення мешканців територіальних громад послугами у галузі культури,  запровадження системи субвенцій і дотацій з державного бюджету, забезпечення виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» від 8.02.2018 р. № 2286-VIII та ін. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00