У рамках спільного проекту Освітнього Центу Верховної Ради України, Програми “Рада” та проекту “Україна в Європі” відбулась низка заходів з метою популяризації діяльності українського парламенту, підвищення обізнаності громадян, в тому числі школярів та студентів, щодо принципів демократії, структури та функцій парламенту.

Участь у заходах взяли Ребекка Хармс, німецький політик, колишня депутат Європарламенту, співголова делегації у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ, народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України та представники органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування Одеси та Одеської області, вчителі та учні шкіл.

У понеділок, у Національному університеті «Одеська юридична академія», Ребекка Хармс провела Майстер-клас для студентів факультету психології, політології та соціології. Того ж дня в Одеському Національному університеті ім. І.І.Мечникова відбулась Презентація Освітнього центру Верховної Ради України та відкриття експозиції «Рада Інфо».

Під час зустрічі зі студентами Університету Ребекка Хармс наголосила, що вона вже більш як 15 років є членом Європейської Комісії і ретельно стежить за розвитком українського парламентаризму. У своїй доповіді вона зазначила, що з того часу український парламент зробив значний поступ у своєму розвитку і започатковував низку суттєвих реформ. “Хоча, звичайно хотілося б, щоб такі реформи відбувалися швидше, однак ми усвідомлюємо всі складнощі, з якими доводиться зіштовхуватися українському парламенту”, - додала європарламентарій.

“Я сподіваюсь, що в подальшому, я зможу стати тим корисним інструментом, який дасть змогу Верховній Раді інституційно змінитись і ще більш ефективно працювати на зміцнення демократії”, - наголосила Ребекка Хармс.

Голова підкомітету Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Павло Фролов, виступаючи перед студентами, наголосив, що поза законотворчою діяльністю, парламент має працювати над налагодженням якісної комунікації з виборцями.

“Завдання парламенту - налагодити двосторонню комунікацію з виборцями, з громадським сектором, водночас проводити роз’яснювальну роботу про законодавчий процес, пояснювати широкому загалу закони, які приймаються, а також налагоджувати тісну співпрацю з органами місцевого самоврядування”, - наголосив Павло Фролов.

У рамках заходів відбулася зустріч з представниками органів місцевого самоврядування, у якій взяли участь представники ОТГ Одеської області та депутати Одеської міської ради. Депутати місцевих рад порушили питання більш тісної співпраці з Верховною Радою України для вирішення місцевих проблем. Павло Фролов зазначив, що існує необхідність посилити роботу народних депутатів безпосередньо на своїх виборчих округах і, зокрема, роботу зі своїми виборцями.

Відповідно до програми заходів, також відбулась публічна дискусія «Європейські цінності та український парламентаризм» за участі Ребекки Хармс, народних депутатів України, представників Апарату Верховної Ради, експертів, науковців, представників громадських організацій, місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування, ЗМІ.

Директор Програми «Рада» Ігор Когут окреслив головні теми дискусії: нові реалії українського парламентаризму, довіра до українського парламенту, зворотній зв’язок з виборцями та як процеси розвитку українського парламентаризму корелюються з кращими традиціями європейських парламентів.

Під час дискусії обговорено складові формування суспільної довіри до парламенту як відповідальної, підзвітної, демократичної та представницької інституції; здійснення представницької функції, кращі практики та уроки щодо співпраці та комунікацій народного депутата з виборцями та роботи в окрузі.

Під час дискусії Ребекка Хармс зазначила, що найважливіше для розвитку країни і демократії у ній – це питання довіри до парламенту. “Для того, щоб його підняти довіру має бути не лише діалог і пошук консенсусу між різними політичними силами у парламенті, а також консультації та співпраця з іншими громадськими інститутами”, - додала вона.

Ребекка Хармс також наголосила, що для ефективної законодавчої роботи, повинен відбуватися постійний діалог між профспілками, громадським сектором, професійними об’єднаннями.

“Комітети, які відповідають за законодавчий процес, мають залучати такі організації до дискусії і шукати оптимальні рішення. Такий шлях законодавства найбільш збалансований, виключає лобізм і обмежує вплив зацікавлених груп”, - наголосила європарламентарій.

Народний депутат Олексій Гончаренко, у свою чергу зазначив, що в сучасних реаліях є відсутність розуміння значення державних інститутів. “Держава ефективна тоді, коли вона має міцні інститути”, - додав він.

Олексій Гончаренко також висловив низку застережень щодо роботи нинішнього парламенту, зокрема, що стосується обмежених можливостей для опозиції брати участь у формуванні законопроектів. Водночас він зазначив, що є приклади ефективної співпраці опозиції і більшості.

Павло Фролов звернув увагу на те, що для підвищення якості законопроектів, а також для підняття довіри до них, для їх підготовки мають залучатися незалежні експерти.

“Станом на зараз, нам не вистачає незалежної експертизи. Тому в парламенті потрібно створити дослідницьку службу, яка б допомагала формувати більш якісні законопроекти, а головне, більш зрозумілі, як вони будуть діяти для громадськості”, - наголосив Павло Фролов.

У вівторок у програмі заплановані тренінг для помічників-консультантів народних депутатів «Діяльність народного депутата України та його команди», а також для школярів Одеси та Одеської області проведення уроків та інтерактивна гра в рамках діяльності Освітнього центру Верховної Ради.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50