Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков після реєстрації народних депутатів відкрив ранкове засідання.

Головуючий повідомив, що 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини та 30-річчя Конвенції ООН з прав дитини, яку Україна ратифікувала у 1991 р. Він повідомив, що у ложі для гостей зараз знаходяться діти.

Голова Верховної Ради запросив на трибуну Лідію Давиду, яка звернулася до народних депутатів. Дівчинка розповіла про свою участь у Міжнародній конференції ЮНІСЕФ для міст, дружніх для дітей та молоді, на якій обговорювалися питання участі дітей та молоді у житті міст та громад.

«Багато представників влади готові радитися з дітьми у прийнятті важливих рішень і Україна також активно долучається до цього. Ми пропонуємо створювати платформи та майданчики, де діти могли б вільно висловлювати свою думку, розвивати дитяче самоврядування на всіх рівнях. Перш за все це є реалізацією права дитини - бути почутою, яка закладена в Конвенції ООН про права дитини. Також це є користю для країни. Це покращення життя самих дітей. Даючи дітям можливість брати участь у житті міста ми сприяємо зростанню активних та небайдужих громадян нашої країни. А цим збільшуємо шанси на щасливе майбутнє», - зазначила Лідія Давида.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю проводиться «година запитань до Уряду». У сесійній залі присутні Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та члени Кабінету Міністрів.

Головуючий також нагадав, що на Погоджувальній раді будо визначено, що члени Уряду відповідатимуть на запитання щодо реформи охорони здоров’я та сучасний стан фінансового забезпечення охорони здоров’я України.

Головуючий запросив на трибуну для відповіді на запитання депутатських фракцій і народних депутатів Міністра охорони здоров'я України Зоряну Скалецьку.

Міністр на початку виступу зазначила, що Міністерство готове до комунікації і співпраці і відповіла на перше запитання кількох фракцій щодо того, як Уряд планує вирішити проблему заборгованості по зарплаті медичним працівникам.

Зоряна Скалецька повідомила, що всі кошти, закладені у Державному бюджеті на медичну субвенцію, яка в себе включала у тому числі оплату праці медичним працівникам, повністю перераховані до місцевих бюджетів. Згідно законодавства і Бюджетного кодексу, місцева влада також повинна займатися збалансуванням бюджету і дофінансовувати заклади охорони здоров’я.

За словами доповідачки, станом на сьогодні у зв’язку з не до кінця відповідальним ставленням органів місцевої влади до організації роботи закладів охорони здоров’я, до організації оптимізації всіх ресурсів, на жаль, утворилася заборгованість по зарплаті в окремих медичних закладах в регіонах України.

З.Скалецька повідомила, що сьогодні Уряд на засіданні буде розглядати питання про виділення додатково 700 мільйонів гривень на дофінансування медичної субвенції, для дофінансування покриття заборгованості.

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька відповіла на інші запитання депутатських фракцій і груп і народних депутатів серед яких запитання: щодо виплати заборгованості по зарплаті медичним працівникам; щодо заходів зі стабілізації епідемічної ситуації в Україні; щодо напрацювання змін до законодавства для запровадження страхової медицини; щодо заохочення медпрацівників до роботи у малих селах; які кроки будуть вживатися для зменшення тютюнопаління; щодо відновлення роботи санітарно-епідемічної служби; щодо організації і фінансування програми державних гарантій; щодо будівництва медичних амбулаторій; щодо телемедицини; щодо організації трансплантації в Україні; щодо використання коштів наданих іноземними партнерами; щодо організації прямої закупівлі ліків; щодо налагодження роботи екстреної меддопомоги; щодо закупівлі ліків для тяжкохворих та лікування орфанних хворих; щодо забезпечення лікування дітей, зокрема кохліарної імплантації; щодо паліативної допомоги; щодо організації онкологічної допомоги у Луганській області; щодо якості ліків; щодо забезпечення необхідної кількості медичних працівників; щодо фінансування будівництва онкоцентру в київській лікарні "Охматдит"; щодо організації медичного обслуговування сільського населення; щодо організації медичної допомоги у Львівській області.

На цьому «година запитань до Уряду завершилася».

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий запропонував продовжити роботу до 15-ої години, з 15-ї до 16-ї провести «Різне», а заплановані засідання комітетів після закінчення пленарного засідання не проводити.

232 голосами народні депутати підтримали пропозиції.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання" №2394 доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко.

Проектом пропонується обрати народного депутата Лесю Василенко членом Комітету з питань екологічної політики та природокористування, увільнивши її від обов’язків члена Комітету з питань бюджету і народного депутата Руслана Требушкіна - членом Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

337 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

Народні депутати включили до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового №2300.

Законопроект доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

293 голосами законопроект прийнято за основу.

Народні депутати розглянули Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу" №2239-1-П.

За результатами голосування проект постанови відхилено.

Парламентарії усунули неузгодженості у тексті прийнятого Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу» №2239-1.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко.

Народні депутати розглянули проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживання службовим становищем президентом Української асоціації футболу (Федерації футболу України), головою Комітету з питань бюджету Верховної Ради України восьмого скликання Павелком А.В. при вирішенні питання фінансування та реалізації бюджетної програми "Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України" у 2017-2018 роках №2423.

Проектом Постанови пропонується утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживання службовим становищем президентом Української асоціації футболу (Федерації футболу України), головою Комітету з питань бюджету Верховної Ради України восьмого скликання Павелком А.В. при вирішенні питання фінансування та реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» у 2017-2018 роках та надати її можливість розслідувати можливі факти корупції в Українській асоціації футболу (раніше - Федерація футболу України), зокрема стосовно незаконного заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям.

Проектом визначено, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії становить 10 народних депутатів, виходячи із забезпечення такого представництва в її складі: один представник від двадцяти народних депутатів, але не менш як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції (депутатської групи).

Проект Постанови було прийнято в цілому 260 голосами.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань №2116 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Голова Комітету повідомив, що під час підготовки до другого читання до проекту надійшло 328 поправок, з яких 123 враховано, частково або редакційно, 205 - відхилено. Він повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон.

Народні депутати розглядають правки, на яких наполягали їх автори.

Під час розгляду правок на вимогу двох фракцій головуючий оголосив перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Україна-ОАЕ» і «Інвест ін Юкрейн».

Головуючий надав слово для виступів народним депутатам.

Після виступів парламентаріїв головуючий закрив ранкове засідання.

18-22 листопада народні депутати працюватимуть з виборцями, 25-29 листопада - в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 3 грудня.


 


 





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30