У рамках проекту Книжковий клуб Верховної Ради України «Саміт з книгою» відбулася творча зустріч з відомим європейським філософом і політиком Сібе Шаап. Під час зустрічі була представлена книга Сібе Шаапа «Популістська спокуса. Зворотний бік ілюзії ідентичності» (видавництво «Жупанського»).

Це вже восьма книжка автора, видана в Україні.

Сібе Шаап під час зустрічі зазначив: «Для мене велика честь і привілей бути в українському Парламенті і я дуже вражений відкритістю атмосфери». Розповідаючи про зміст представленої книжки, він зауважив: «Популізм – це дуже вживане слово, тому що популізм наразі охопив західний світ». Письменник додав, що популізм, це не справа останніх десяти років. Він висловив своє бачення популізму і підходів, які використовують популісти. Зокрема, за словами філософа, центральне поняття цієї ідеології «народ», який вони розуміють як якусь гомогенну єдність, яку можна виразити простим словосполученням – «ми народ», або «ми є народ» у сенсі «популяція».

«У таких ідеологіях як нацизм і комунізм слово «народ» відсилало саме до цієї універсальності і гомогенності. За часів нацизму малася на увазі німецька нація, а у комуністичній ідеології – пролетаріат. І завжди оце слово «ми» спрямоване проти чогось виключеного, тобто «ворогів народу», - сказав автор книги і додав: «Популізм розколює суспільство на групу «ми» і групу «інші».

На думку філософа, такий підхід дуже часто спостерігається у сучасній політиці західних країн, зокрема в США, Британії, існує розкол на групи внутрішні і зовнішні, які опиняються поза «народом».

За його словами, Україні важливо пам’ятати, що популістське апелювання до мас народу також пов’язане із поняттям ворогів народу, до якого часто вдавалися в часи сталінізму.

Сібе Шаап також розповів як популісти використовують ідею демократії. Для популізму важливо реалізувати саме ідеї народу, але лише на рівні риторики, для того, щоб вхопитися за владу. Головне, до чого вони прагнуть - щоб народ мав одну думку, одну позицію. Тоді хтось, один лідер, може сказати, що він є представником «нас» і це загрожує створенням авторитарної влади.

У зустрічі взяв участь перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Вадим Галайчук. Він повідомив, що знайомий із Сібе Шаапа дуже багато років і гордий, що може назвати його своїм другом.

Народний депутат зауважив, що розмови з філософом дозволили йому сформувати багато цікавих думок і «стали важливими на етапі становлення як, тепер вже, політика-початківця».

Народний депутат подякував Сібе Шаапу за те, що він продовжує опікуватися Україною, регулярно сюди приїжджати і писати такі цікаві книжки.

Сібе Шаап відповів на запитання народних депутатів та інших відвідувачів Книжкового клубу.

*** Створення «Книжкового клубу Верховної Ради України «Саміт з книгою» ініційоване фракцією Політичної партії «Слуга Народу». На засіданнях Клубу вже побували польський письменник Януш Леон Вишневський та культовий український письменник і поет Сергій Жадан. Також під час засідання Клубу Антон Горюнов презентував «Енциклопедію українського боксу. Золото нації». Письменник Андрій Курков завітав до народних депутатів зі своєю книжкою «Сірі бджоли».

Участь у засіданнях Книжкового клубу бере фундатор видавництва «Саміт-Книга» Ігор Степурін.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50