Під час сьогоднішнього засідання Комітет з питань економічного розвитку розглянув проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (№ 2276).

Метою проекту є усунення недоліків нового Кодексу України з процедур банкрутства, який набув чинності 21 жовтня 2019 року, та недопущення відкриття проваджень у справах про банкрутство органів державної влади, органів місцевого самоврядування, бюджетних установ та організацій задля недопущення порушення норм Конституції України.

Також прийняття вказаного законопроекту дозволить господарським судам здійснювати провадження у справах про банкрутство у встановлені Кодексом процесуальні строки, що стимулює інвестиційну та кредитну сфери економіки України. Законопроект прискорить приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність до цього Кодексу, а також впровадження в роботу судів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, передбаченої процесуальними кодексами.

Під час обговорення народні депутати висловили ряд зауважень до законопроекту.

Комітет прийняв рішення внести законопроект №2276 на розгляд Верховної Ради і рекомендувати включили його до порядку денного другої сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і доручити Комітету доопрацювати законопроект щоб зняти ризики, виявлені під час обговорення.

Також народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства» (№ 2290).

Головною метою проекту є врегулювання відносин у сфері страхування, та розвиток страхових послуг у сфері банкрутства; забезпечення безперервного здійснення процедур банкрутства; запобігання банкрутству теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення до поліпшення їх фінансового становища шляхом реалізації Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

Під час засідання відзначалося, що даний проект Закону пов’язаний із попереднім законопроектом і також покликаний виправити неврегульовані питання, які виникли у зв’язку з набуттям чинності новим Кодексом України з процедур банкрутства і прогнозувати які було неможливо.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення внести проект Закону №2290 на розгляд Верховної Ради і рекомендувати включити його до порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу» (№2249) і через велику кількість зауважень, що висловлювались під час обговорення, відправив його на доопрацювання.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового» (№2300)

Метою і завданнями прийняття цього законопроекту є скасування державної монополії на виробництво спирту та сприяння детінізації ринку спирту та лікеро-горілчаної продукції.

Як зазначали народні депутати під час обговорення, до законопроекту не подано економічне обґрунтування, немає заключень Мінюсту і Мінфіну, хоча питання стосується подальшої долі цілої галузі економіки.

Комітет заявив про принципову підтримку позиції Президента України щодо боротьби із монополією виробництва спирту та лікеро-горілчаної продукції та прийняв рішення доопрацювати законопроект і розглянути його на наступному засіданні, яке відбудеться у середу, 13 листопада.

Члени Комітету підтримали ініціативу про проведення 16 грудня 2019 року Парламентських слухань на тему: «Побудова ефективної охорони інтелектуальної власності в Україні».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00